Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Oct 20, 6:50

Kevesebb mint két hét alatt segíthet a súlycsökkentésben a 13 napos űrhajós diéta

  • Közzétéve Életmód

A gyors fogyókúrákat kereső páciensek gyakran emlegetik a 10, 13, 21 napos villám diétákat, mint a strandforma elérésének legjobb eszközeit. Egészséges szkepticizmussal a lelkünkben, utána néztünk hát, hogyan is működik (?) a 13 napos diéta?

fogyokurasetelek8003

A program hívei szerint, a 13 napos  „űrhajós étrend” kevesebb mint két hét alatt segíthet a súlycsökkentésben, és a szervezetünk méregtelenítésében, és a puffadásos panaszok csökkentésében. Természetesen az eljáráshoz nem szükséges a súlytalanság állapotában levitálnunk, elegendő, ha betartjuk a program igen szigorú előírásait.

Azonban mielőtt rátérek a fogyókúra program konkrét ajánlásaira, fontosnak érzem leszögezni, hogy - ismereteink szerint - a valódi űrhajósok nem használják ezt az étrendet. Nevét valószínűleg azért kapta, mert a 13 napos diétát kizárólag olyan fogyni vágyó hölgyek és urak lesznek képesek végigcsinálni, akik űrhajósokat megszégyenítő önfegyelemmel és kitartással bírnak. (Az űrhajósok étrendje legnagyobb részt fehérje tartalmú ételekből áll, a szénhidrátok százalékos aránya pedig rendkívül csekély.)

Mit szabad és mit nem a 13 napos diéta során?

Tilos szénsavas italok, cukros gyümölcslevek, alkoholtartalmú italok fogyasztása. (Az alkoholt elsősorban cukortartalma miatt zárjuk ki.) Fűszerek közül a só és persze a cukor az, aminek minimum 13 napig búcsút inthetünk. Ugyancsak a kerülendő ételek listáját szaporítják a keményítő tartalmú zöldségfélék, nincs krumpli, sárgarépa, cékla vagy paszternák, és a rizs vagy a kenyér- és tésztafélék is mennek a süllyesztőbe. Agyő pizza, viszlát rizottó…

Helyettük fogyaszthatunk sok-sok halat, sonkát, csirkét, tojást, paradicsomot, uborkát, salátát és káposztát. De megengedett a brokkoli, karfiol, és tofu is, illetve minden olyan étel, ami nem szerepel a 13 napos diéta korlátozó listáján.

13 napos diéta menü:

Az alábbi minta menü példaként kering a neten, és a diéta követői ennek mintájára alkotják meg saját elképzeléseiket a nem tiltólistás összetevőkből.
Reggeli: Két főtt vagy sült tojás + egy csésze kávé tej és cukor nélkül.
Ebéd: csirkehús leves+a benne főtt csirkehús + saláta paradicsommal és gombával + egy pohár szójatej vagy fekete kávé.
Délután: Egy csésze zöld tea.
Vacsora: Egy pohár mandulatej, hal és 150 g tofu.
*A tofu tésztával, a csirke hallal, a zöld tea pedig kávéval helyettesíthető.

13 NAPOS DIÉTA ALATT SE FELEDJÜK A VITAMINOKAT ÉS A VIZET

Az itt tárgyalt fogyókúra programmal szimpatizálók is gyakran hangoztatják, hogy mennyire fontos a napi folyadékbevitel, így ebben az esetben se feledkezzünk mega napi 2 liter kalóriamentes folyadék elfogyasztásáról! Különösen igaz ez, ha mellette aktív sporttevékenységet is folyatatunk.

A magunk részéről elmondhatjuk, hogy akár a ketogén diéta, akár a 90 napos diéta esetén, a 13 napos diéta tanulmányozása során is maradtak kétségeink. Az vitathatatlan, hogy például az alkohol vagy a kenyérfélék időszakos elhagyása semmi esetre sem válik a kárunkra. Ugyanakkor 13 nap igen kevésnek tűnik, és habár az Apollo-8 asztronautáinak mindössze 7 napra volt szükségük, hogy 10 kört repüljenek a Hold körül, nem egészen két hét alatt komoly és főleg maradandó fogyásra aligha számíthatunk.

jopatikus.hu

 

 

 

kert