Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Sep 22, 20:33

Tóni a látássérült túrázó a Sárkányok földjén

  • Közzétéve Helyi hírek

Nyírbátorban járt Puskás Antal „Tóni,” a látássérült túrázó, aki csapatával gyalogosan járja végig a Kéktúra útvonal nevezetesebb állomásait.

DSC 0439 1

Tóni régi álma volt, hogy látássérültként teljesítse az Országos Kékkör két szakaszát az Alföldi- és a Dél -Dunántúli Kéktúrát, amely 1500 km hosszú. A  Magyar Természetjáró Szövetség támogatta rendkívüli elképzelését és bízott abban, hogy ezzel a kezdeményezéssel a csapat még jobban népszerűsíti a Kékkört és azokat a falvakat, városokat, nevezetességeket, amelyeket érint a Kéktúra. Így a természetkedvelőknek nincs más dolguk, mint, hogy maguk is kedvet kapjanak és gyorsan előkapják a bakancsot és hátizsákot – minél hamarabb ellátogatva  erre a vidékre.

A mostani távot közel 80 nap alatt teljesítheti. Az Alföldi szakasz a napokban Sátoraljaújhelyről indult és a túra ötödik napján értek Nyírbátorba. A város természeti adottságaiban gyönyörködve a nevezetesebb műemlékeket is megnézték. „Látványos és gyönyörű helyeken jártunk. Nem is gondolná az ember, hogy közel a keleti határhoz ilyen gazdag kulturális értékek és impozáns műemlékek találhatók” - jegyezte meg Tóni, aki nagy érdeklődéssel fogadta a városban szervezett programokat.

DSC 0547 1

„A Várkastély és Panoptikum hatalmas, élethű viaszbábui teljesen lenyűgöztek. Gondos munkát takar. A református templom és fa harangtorony építészeti remeke is különleges, hiszen a fa munka és a torony kialakítása egyedüli az országban.  A minorita templom oltár-komplexumának helyreállítását a hetekben fejezték be. Nyírbátorban lépten-nyomon sárkányokba botlunk, hatalmas a város „sárkány kultusza” és legendája, amelyet a Várostörténeti sétányon ismét felidézhettünk” - tette hozzá a kitartó és fáradhatatlan kéktúrás.  

DSC 0551

A napi programból nem maradhatott ki a Fedeles Lovarda remek bemutatója sem. Majd a gyulai erőben, a Mária útvonalon sétakocsikázás következett, lovasok kíséretével. A természeti értékek mellett itt az erdő fantasztikus állatvilágát is megcsodálhatták a Kéktúra tagjai.  

A látogatók az előző napok fáradalmait a Sárkány és Wellness Gyógyfürdőjében megannyi kényeztető kezelés után pihenhették ki, hogy másnap újult erővel folytathassák a Kéktúra útvonalát. A város kempingje ugyancsak gyönyörű környezetben fogadta vendégeit.

Csatlakozz te is és legyél Tóni útitársa! Részletesebben a www.turistamagazin.hu oldalán olvashatsz és követheted útibeszámolóikat. 

Pótor Melinda

 

 

 

Hová, merre a hétvégén?

kert