Az otthon ízei – főzőverseny Kisszekeresen
- Írta: Méhész Zsuzsa
- Közzétéve Helyi hírek
Szeptember 26-án nagy készülődés és sürgés-forgás jellemezte a kisszekeresi főzőversenyt. Valójában már 25-én az jellemezte, pedig akkor még el sem kezdődött: a főzőversenyen ugyanis házi, hagyományos ételekkel indultak a versenyző csapatok, amikhez a háztájiból került alapanyag, ölték le a disznót vagy kopasztották a kakast.
A házigazdákon kívül Nagyszekeres, Zsarolyán és Szamossályi képviseltette magát, illetve egyéni indulóként Fecske Szilárd és felesége is a bogrács mellé állt. A zsűrizést Fülesdi László, a fehérgyarmati Nyári Konyha Kisvendéglő tulajdonosa és Méhész Zsuzsa gasztronómiai-turisztikai újságíró végezte.
Zsarolyán csapata ízletes pincepörköltet savanyúsággal, a szamossályiak Jókai bablevest, Nagyszekeres csapata gombás-zöldborsós sertésjavát készített házi uborkával, Fecske Szilárdék kaszáslevest, Kisszekeres versenyzői pedig teljes ételsort vonultattak fel: kakaspörkölt került az asztalra tejfölös szaftban, házi nokedlivel és uborkasalátával, de járt hozzá túrós bukta is. Mindenki igyekezett szépen, az ételhez illően tálalni a fogásokat.
A verseny első díját Gyöngyösi Attila polgármester adta át Kisszekeres csapatának, a másodikat Szamossályi, a harmadikat Nagyszekeres vitte el. Mindenki pompásan szerepelt, az ételek a nagymama hagyományos konyhájának igazi ízeit idézték. A versenynél és a közösségi élménynél fontosabb, hogy hagyományos ételeinket, receptjeinket megőrizzük, mert az otthon ízeinél már csak az jobb, ha az ételt szívvel-lélekkel készítik és szeretettel kínálják. A híres szatmári vendégszeretetnél pedig kevés dolog erősebb.