Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Sep 20, 14:20

Nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlat zajlott Nyíregyházán

  • Közzétéve Helyi hírek

Az European Water Aid projekt (EUWA) keretében szervezett nemzetközi katasztrófavédelmi törzsvezetési gyakorlatot tartottak Nyíregyházán, november 7-10. között.

tuzolto gyakorlat nemz 001

A gyakorlaton a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei mellett a horvát, a szlovák, a szerb katasztrófavédelmi szervezetek szakértői, továbbá a Fővárosi Vízművek Zrt. és a Belgrádi Vízművek munkatársai is részt vettek.

tuzolto gyakorlat nemz 002

A háromnapos gyakorlat megnyitóján mondott köszöntőjében Varga Béla tűzoltó ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója kiemelte: jelenleg nincs készültség a megye folyóin, és jó ideje nemzetközi segítséget sem kellett igénybe venni természeti katasztrófa miatt. Mégis fontos, hogy rendkívüli helyzetben rendelkezésre álljanak a hazai szakembereket szükség esetén hatékonyan segíteni képes erők.

tuzolto gyakorlat nemz 003

A megye legnagyobb folyója a Tisza, kétszázötven kilométer hosszan kanyarog Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén át. Így egyértelmű volt, hogy a nemzetközi törzsvezetési gyakorlat résztvevői egy jelentősebb árvízi helyzetet szimuláltak és ennek alapján jártak el: a helyi szintű segítségnyújtás mellett az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusának keretében kérhető és adható segítségnyújtás módozatait és eljárásrendjét is gyakorolták.

tuzolto gyakorlat nemz 004

Az ugyancsak része volt a törzsvezetési gyakorlatnak, hogy a hazánkba érkező nemzetközi csapatok miként működnek együtt a helyi erőkkel. Az EUWA projektet vezető Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főosztályvezetője kiemelte: az Európai Unió támogatása révén, a mostani törzsvezetési gyakorlat folytatásaként, 2017 áprilisában terepgyakorlatot tartanak majd.

tuzolto gyakorlat nemz 005

Annak során az életmentés, az árvízi védekezés, a vízkárelhárítás és a víztisztítás, valamint a lakosságtájékoztatás egyes fontos lépéseit mutatják és gyakorolják majd, mindezt tesztelik a nemzetközi együttműködés keretei között is. A jövő évi programot a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelősége koordinálja. Tervezett helyszíne pedig a szabolcsveresmarti víztározó lesz. A feladatok végrehajtásába a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Vöröskereszt szakemberei is bekapcsolódnak majd.

A most véget ért EUWA törzsvezetési gyakorlatot Jackovics Péter megfeleltre értékelte.

tuzolto gyakorlat nemz 006

tuzolto gyakorlat nemz 007tuzolto gyakorlat nemz 008tuzolto gyakorlat nemz 009tuzolto gyakorlat nemz 010tuzolto gyakorlat nemz 011tuzolto gyakorlat nemz 012tuzolto gyakorlat nemz 013tuzolto gyakorlat nemz 014tuzolto gyakorlat nemz 015tuzolto gyakorlat nemz 016

Tudósító-fotó: Dóka Imre tű. főhadnagy, Szabolcs MKI

SZ-SZ-B. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

 

 

Hová, merre a hétvégén?

kert