Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Sep 21, 10:51

Jöjjetek én hozzám…mintha hazajönnél

  • Közzétéve Helyi hírek

Hatalmas élménykavalkád, érzések, hajnalig tartó meghitt beszélgetések, táncház, közös mulatság és kulturális forgatag jellemezte az idei PanyolaFesztet.

Panyolaaa

Jöjjetek én hozzám... hangzott el az ige a negyedik napon a fesztiválzáró hálaadó Istentiszteleten nagytiszteletű Komádi Róbert lelkipásztor prédikációjában, aki maga is családjával együtt minden évben hazalátogat erre az eseményre és vendéglelkészként szolgál szülőfaluja gyülekezetének. A fesztivál valóban olyan volt újra, mint egy hatalmas családi összejövetel.

panyolaab

Egy év elteltével is olyan őszinte barátsággal, öleléssel és mosollyal az arcokon üdvözölték egymást a fesztiválozók, mint az elmúlt években. Az itt köttetett barátságok, tét nélküli ismeretségek egy életre szólnak. A művészet, a zene, a közös tánc, a finom falatok, na és a pálinka ismét hívószavak a panyolai rendezvényen. Át kell élni, erről nem lehet csak beszélni, aki megtapasztalja egyszer, az újra és újra úgy érzi, „…mintha hazajönne” – ahogyan a fesztivál jelmondata hirdeti.

panyolaac

A PanyolaFeszt évek óta azon munkálkodik, hogy a keleti régióban az értékek színes tárhelye legyen. A fesztivált ingyenes nulladik nappal indították a szervezők, így az Uránia Filmszínház jóvoltából A tölgy című film szabadtéri vetítésével hangolódtak a fesztiválra. A mozit egy spontán táncház követte, ezzel alapozták meg a fesztiválhangulatot a kis szatmári faluban. Az idei év különlegessége Nádudvar bemutatkozása. A vendégtelepülés elhozta Szatmárba gazdag tárgyalkotó kultúráját és bemutatták a mesterségeket, a fekete kerámia több mint 300 éves múltját, a pásztorételeket.

panyolaae

A vendégtelepülésen kívül még számos környékbeli kézműves mester portékáit csodálhatták a látogatók és vihettek haza vásárfiát kerámiából, fából, textilből készült termékekből, horgolt játékokból vagy mézeskalácsból. A színpadi programok közül csak párat kiemelve. A Kaláka 55 koncertje korosztályokat repített vissza a gyermekkor világába. Sorban álltak az emberek, hogy a zenekar tagjaival közös fotókat készítsenek. Volt, aki, mindezt könnyek között tette. A Fitos Dezső Társulat katartikus előadása szintén feledhetetlen volt. A táncosok együtt lüktetésével, dinamikájával, lendületével a néző újból szívet megtöltő, életre szóló élményt kapott. Az előadás megerősítette bennünk azt, hogy a művészetnek mekkora hatása van, milyen magasztos, felemelő ereje lehet. Fergeteges hangulatú koncertet adott pénteken a Kucu Banda és a Fanfara Complexa, szombaton az Elán zenekar, a Kacaj, a Zűrös Banda és Heit Lóri Zenekara is.

panyolaad

A könnyedebb stílusok mellett a komolyzenei irány is lenyűgözte a nézőket. A Filharmónia orgona- és hegedűkoncertje, majd a fiatal komolyzenei tehetségek, ifj. Balázs Elemér, Lugosi Ali és Goján Szabolcs produkciói a zene nyelvén olyan érzéseket adtak át, hogy a koncertek végén percekig állva tapsolva küzdöttünk érzéseinkkel. Az időjárás kedvezett a Palaj-partynak, látogatók százait vonzotta az érintetlen panyolai Tisza-part, ahol szombat délelőtt a Kelet Brass Band rézfúvós zenészei ontották a slágereket fantasztikus élményt adva ezzel a fürdőzőknek. Nemcsak a Tisza-parton, hanem a fesztivál minden helyszínén jelen volt egy különleges teherhordó kerékpár a Kisléptékű Egyesület és a Mastiff Cargo jóvoltából, amelyből a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület helyi termékeit kínálták a vendégeknek. A szatmári ízeket, mint évek óta mindig, a Szamosparti Nyugdíjas Klub és a helyi vállalkozó kedvű csoportok biztosították a fesztiválozóknak. A töltött káposzta, a házi sütemények, a lapcsánka és számos más különleges helyi étel csalogatja vissza Panyolára évről évre a vendégeket.

panyolaaf

A Stílusos Vidéki Éttermiség elnöke, Ruprecht László is együtt fesztiválozott velünk. A Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület helyi termékeiből állított össze egy menüsort, melyet kóstolhattak az ide érkezők. Különleges hideg szilvalevest, paradicsomba forgatott mangalica golyót, puliszkás desszertet kínáltak a látogatóknak. Benépesült a Pulyasarok, hiszen a gyermekek számára számtalan programmal készültek a szervezők. A Csupa Csoda Vándorjátszótér interaktív játékai a gyerekeken kívül még a felnőtteket is órákra lekötötte. A Meseszó Egyesület tagjai köré kicsik és nagyok gyűltek össze, hogy népmeséket hallgassanak, csakúgy, mint a Kuckó Művésztanya előadásán. A Pulyasarokban kapott helyet az Így kerek a világ! Egyesület is, akik kézműves foglalkozásokkal, természetbarát játékokkal szolgáltak a családoknak, emellett vegán és gluténmentes falatokkal is készültek. A Szabó Lovasudvar íjászait és lovasait is sokan felkeresték a Szamos-parton. A szombat reggel induló kerékpártúra csapata Panyoláról indulva felfedezhette az év kerékpárútját, a Beregi Kört, megcsodálhatták környékbeli községeink épített örökségeit Tarpától Csarodán keresztül Tákosig. Köszönet a Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásának, a Helyipiac.hu Egyesületnek és számos támogatónknak, hogy a nagykorúvá érett PanyolaFesztet ebben az esztendőben is közösen életre hívhattuk - számolt be Muhari Zoltán, Panyola polgármestere, a fesztivál főszervezője a rendezvényről.

www.panyolafeszt.hu

Pótor Melinda

Hová, merre a hétvégén?

kert

 

 

 

 

Hová, merre a hétvégén?

kert