Sós sütemény, medvehagymával - elkészítés fotókkal Olgi nagyitól
- Írta: Olgi nagyi
- Közzétéve Olvasóink küldték
Medvehagyma szezonban mindig elkészítem a medvehagymás sós süteményeket. Már évek óta a kertemből szedem a medvehagymát. Muffin és pogácsa is készült már, az előző recept ITT.
Recept
40 dkg sima liszt
20 dkg rétes liszt
10 dkg vaj
10 dkg kókuszzsír
2 db tojás
2 dl tejföl
1,5 tk só
pici cukor
4 dkg élesztő
4 ek burgonya pehely
1 kk búza sikér.
Fél marék darabolt medvehagyma.
A kenyér sütőre bíztam a dagasztást, kelesztést.
Minden hozzá valót bele raktam és dolgozott.
Ez az én gépemen 150 perc.
Elő melegít, kever, keleszt ennyi idő alatt.
Mikor leáll a dagasztással, kiveszem , kézzel átgyúrom.
Levegősebb lesz a tészta.
Vissza teszem és keleszti a gép tovább.
A program végén kinyújtom , nem hajtogatom, feltekerem rúdba, mint a bejglit, így is szép leveles lesz.
A tekerést még kétszer megismétlem, közben 25 percet pihen letakarva.
A végén kinyújtom, amilyen vastagra szeretném.
Csak egy kis darabot vágok le a rúdból egyszerre.
A kis kuglófoknak ,pogácsáknak vastagabbra, a rudaknak vékonyabbra nyújtom.
A tekert rudak készítése
A kinyújtott tészta felére reszelt sajt és sonka kerül, (most fekete erdei sonkám volt )
Rá megint sajt.
Ráhajtom a tészta másik felét,kissé rá nyomom.
Derelye metszővel felcsíkozom.
Két végét megnyomva össze tekerem.
Sütőpapiros tepsibe kerülnek, és még fél órát pihennek, kelnek.
Felvert tojással megkenem.
Szezámmag és sajt kerül a tetejére.
150C°-os sütőben 25 percig sül.
Olgi nagyi kipróbált receptjei megtalálhatók itt: bloggeranyo.blogspot.hu