Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Sep 22, 12:11

Véget ért az első Tony Curtis Nemzetközi Filmfesztivál – Mátészalka felkerült a nemzetközi filmtérképre

  • Közzétéve Helyi hírek

Sikeresen lezárult az első Tony Curtis Nemzetközi Filmfesztivál Mátészalkán, amelyre összesen 17 országból több mint 100 nevezés érkezett.

film

A szakmai zsűri 55 versenyfilmet válogatott elő, amelyek közül 33 finalista alkotást tekinthetett meg a filmrajongó közönség a háromnapos rendezvény során. A fesztivál rangos eseményei méltó módon képviselték Mátészalka városát a hazai és nemzetközi színtéren, erősítve a város kulturális és filmes örökségét.

A fesztivált Mátészalka városa a Magyar Hollywood Tanáccsal, és az Origo Filmstúdióval közösen szervezte, a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Szalkai Moziban. A versenyben négy fő kategóriában – játékfilm, rövidfilm, dokumentum-játék film és rövid dokumentumfilm – mérték össze tudásukat az alkotók. A legjobb alkotások közönségdíjat és fődíjat kaptak, melyeket a fesztivál záróünnepségén adtak át.

A fesztivál egyik különlegessége Jill Curtis-Weber, Tony Curtis özvegyének jelenléte volt, aki tiszteletbeli zsűrielnökként biztosította a rendezvény autentikus és tiszteletteljes hangvételét. Jill Curtis-Weber személyes kötődése a legendás színész életművéhez különleges jelentőséget adott a fesztiválnak.

Dr. Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere a záróünnepségen kiemelte:
„Büszkeséggel tölt el, hogy Mátészalka immár nemzetközi szinten is helyt áll a filmes világban. Ez a fesztivál egyértelműen bizonyította, hogy városunknak helye van a nemzetközi filmtérképen. Magasra tettük a mércét, és jövőre, Tony Curtis 100. születésnapján, még nagyobb fesztivált szervezünk, hogy tovább építsük ezt a kiváló hagyományt.”

Horváthné dr. Fekszi Márta, az Origo Film Group Zrt. cégvezetője hangsúlyozta, hogy Mátészalka kiváló példát mutatott, ahogy vidéki helyszínként egy magas színvonalú fesztiválnak adott otthont. Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kiemelte, hogy örömmel tölti el, hogy ennyi nemzetközi szinten is ismert és elismert filmes szakembert és színészt sikerült elhozni Mátészalkára, és ezek a kiváló művészek mindannyian hozzájárulnak ahhoz, hogy Mátészalka jó hírét világszerte vigyék.

A díjazottak listája:

  • Legjobb színésznő (Best Actress): Román Katalin („Hat hét” / „Six Weeks”)
  • Legjobb színész (Best Actor): Bezerédi Zoltán („Lefkovicsék gyászolnak” / „All About the Levkoviches”)
  • Legjobb operatőr (Best Cinematography): Steven Samy („Will My Parents Come to See Me” / „Meglátogatnak-e a szüleim?”, osztrák-szomáliai film)
  • Legjobb rendező (Best Director): Gauder Áron („Kojot négy lelke” / „Four Souls of Coyote”)

Különdíjak:

A CinProCas két díjat ajánlott fel kiemelkedő operatőri munkáért:

  • Dévényi Zoltán a „Lefkovicsék gyászolnak” és a „Hat hét” című filmekért,
  • Karim el Ali a „Valahol középen” („Somewhere in Between”) című filmért.

A Magyar Hollywood Tanács Paramount Prémium Díját (Paramount Premium Award) kapta:

  • Pigniczky Réka („Kaláka - a Kárpátoktól a Karib-tengerig” / „Kaláka: from the Carpathians to the Caribbean”)
  • Tóth Barnabás („Mesterjátszma” / „Mastergame”)
  • Dahlia Nemlich („Somewhere in Between” / „Valahol középen”, Libanon)
  • Zahra Mojahed („Voiceless” / „Hangtalanul”, Afganisztán)
  • Nagy Kálmán („Az utca másik vége” / „The Other End of the Street”, osztrák-magyar film)
  • Nicholas Gyeney („The Activated Man” / „Az aktivált ember”, USA)

Mátészalka város közönségdíját Jill Curtis és Buzogány Béla, a mátészalkai Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színház Pro Urbe-díjas igazgatója adta át, kiemelve a fesztivál közönségének aktív részvételét, a díjat Szakonyi Noémi Veronika „Hat hét” / „Six Weeks” című alkotása kapta.

További díjazottak:

  • Legjobb dokumentumfilm (Best Documentary Feature): Dér Asia („Nem halok meg” / „I Won't Die”)
  • Legjobb rövid dokumentumfilm (Best Documentary Short): Jakab Edit („Szarvasbőgés” / „Deer Bell”)
  • Legjobb kisjátékfilm (Best Narrative Short): „Will My Parents Come to See Me?” / „Meglátogatnak-e a szüleim?” (osztrák-szomáliai film)
  • Legjobb nagyjátékfilm (Best Narrative Feature): Szakonyi Noémi Veronika („Hat hét” / „Six Weeks”)

A fesztiválon külön elismerést kapott Szlankó András, aki 18 év alatti filmesként a „Róma, az örök város” című alkotásával nyerte el a Kristályfény Elysium Egyesület díját.

A fesztivál zárásaként a résztvevők megkoszorúzták a Tony Curtis emléktáblát, ezzel tisztelegve a színészóriás emléke előtt. Mátészalka városa a fesztivál által nemcsak országos, hanem nemzetközi elismerést is szerzett, és büszkén várja a jövő évi Tony Curtis centenáriumi fesztivált, amely még nagyobb mérföldkő lesz a város és a filmszakma számára.

Hová, merre a hétvégén?

kert

 

 

 

 

 

Hová, merre a hétvégén?

kert