Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Sep 28, 8:37

Szatmár „fekete aranya”, nagymamáink kincse mutatkozik be Tatán

  • Közzétéve Helyi hírek

A Minden, ami Szatmár-Bereg csapata igazi Hungarikumot kínál vidékükről a Nagy SVÉT találkozón, Tatán 2024. szeptember 28-29-én (szombat-vasárnap). Minden, ami szilva. Lesz lekvárfőzés rézüstben, ciberézés, öregítés, csavart fánk, derelye, mangalica oldalas szilvalekvárban pácolva és megannyi finomság.

 sveta

A szilva, alma, körte hazájában, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében igazi hagyományokat ápolnak a települések. A nagymamák receptjei minden vidéki portán féltve őrzött kincsek, melyeket generációkon keresztül adtak át egymásnak. Ezt a gazdag ízvilágot, Szatmár „fekete aranyát” mutatja meg első alkalommal a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület a tatai SVÉT rendezvényen. 

„Idén kaptuk meg a vármegyében egyedüliként a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület Sakura-díját. Öröm számunkra, hogy nemcsak egy elismerést vehettünk át, hanem egy hosszú távú komoly együttműködés indult el. A két egyesület gasztronómiai értékeinket közösen népszerűsíti a helyi termelők termékein keresztül- árulta el Pótor Melinda, a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület elnöke, aki azt is elmondta, hogy közel 50-60 alkotót fognak össze a vármegyéből és mátészalkai üzletükben láttatják egyszerre a prémium minőségű finomságokat, alkotásokat és népszerűsítik országosan.

svetc

-Panyola, Szatmárcseke, Ököritófülpös kézműves termékeit, csak néhány ismert települést említve, akik a termelőink között szerepelnek és akik pont azokat a hagyományokat képviselik, mint egykor a nagyszüleink. Kóstoltatunk, értékesítünk helyi finomságokat, hogy sokan felfigyeljenek tájegységünkre, s közben szeretnénk népszerűsíteni az egészséges táplálkozást. 

A DEVI megálmodói két barátnő, akik a nagyszülőktől, szülőktől ellesett befőzés, tartósítás fortélyait gondolták újra és ezt az értéket, ízeket zárják üvegbe. Céljuk, hogy minél többen ismerjék meg az Ököritófülpös-Szatmárcseke hagyományaira épülő receptúrákat. »Mindig volt veteményesünk, kertünk. Az itt megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket tettük el télire. Szeretünk jókat enni, mindig igyekeztünk vigyázni az ételek összetételére, minőségére. Számunkra a jó étel a jó alapanyagnál kezdődik. Ezt az elvet követve a közel 100 éves, fatüzelésű rézüstben zamatos szilvalekvárt főzünk 24 órán keresztül folyamatos keverés mellett nemcsak otthon, hanem a tatai rendezvényen is. Igazi csapatépítő tevékenység Szatmárban a lekvárfőzés. Ezt az élményt szeretnénk megmutatni az ideérkezőknek.

svete

A fekete, sűrű, illatos, kellemesen savanykás ízű natúr szilvalekvár tartósítószer és hozzáadott cukor nélkül készül, ennek lépéseit, folyamatát mutatjuk be. Ciberézünk, öregítünk és kóstoltatunk- mondta el Kokas Evelin és Sarkady Diána Sára a DEVI termékek megálmodói. Szintén családi kezdeményezés az Azt A Pasta ízletes derelyéje. Egyedi készítésű, friss vákumcsomagolt, pasztörizált tészta. »A családi vállalkozásunk a házias ízvilágú, sok tojásos, jó minőségű friss tésztákat hozza vissza a mindennapok konyhájába.

Ma már kevés idejük van a háziasszonyoknak, hogy saját maguk gyúrjanak friss tésztákat. Ezért szeretnénk segíteni, hogy gyorsan elkészíthető szatmári finomság kerüljön az asztalra. Ragaszkodunk a hagyományos ízekhez, a vidékünk ismert lekvárjából készítünk ízletes Szatmári szilvalekváros derelyét-tudtuk meg Id. Bodó Attilától. Panyola három folyó ölelésében fekszik, ahol őshonos az ártéri dzsungelgyümölcs, a „Nemtudom szilva”, amely ellenálló a kórokozókkal szemben, vegyszermentes.

svetf

A helyiek által szilvás ételként emlegetett különleges panyolai gyümölcsleves a vármegyei Értéktárban is megtalálható. Jászberényiként Panyolára költöztem a családommal.

Látva azt, hogy mennyi szilva terem ezen a vidéken főleg erre a gyümölcsre építettünk. Társaimmal felújítottuk az elhanyagolt pálinkafőzdét, amely azóta is működik és immáron országszerte ismerik. Polgármesterként 2006 óta a falubeliekkel a pálinkán kívül a gyümölcsből helyi terméket készítünk, aszalunk, lekvárt főzünk, a vidék ízét, gasztronómiai-turisztikai élményét mutatjuk meg a PanyolaFeszten és Hagyományőrző farsangunkontudtuk meg Muhari Zoltántól, Panyola polgármesterétől, aki az eseményen szilvalekváros csavart fánkot ajánl kevés folyékony nedűvel.

svetb

Ugyancsak Panyoláról a Panyolium családi manufaktúra különleges ízkavalkádot ígér a "Nemtudom" szilvalekváros mangalica oldalas, kovászos cukkinivel és Szabi a pék kovászos kenyerével- sorolja a szilva alapanyagból készült ínyenc falatokat Mórucz István.Mellette a Gyümölcskert tanzán tejcsokoládéját kóstolhatják meg natúr aszalt- szilva, körte, meggy, sárgabarack tanzániai tejcsokoládéba forgatva. Frissítőként pedig gyümölcsteát kínálunk szintén saját terméseinkből aprított aszalt szilva, körte, barack, meggy és szárított bodzavirágból

svetd

Téli parázs sütőtök nevét jól ismerik vidékünkről. Filep László és felesége Piroska 35 éve foglalkoznak a Nagydobosi sütőtök termesztésével és népszerűsítésével. »márkavédett termékünk több száz vevőhöz jut el rövid ellátási láncon keresztül. Az ízgarantált, konyhakész, nyers állapotú tisztított sütőtökkel nyitunk a minőségi alapanyagokból dolgozó vendéglátóhelyek és konyhák irányába.Szeretnénk megmutatni, milyen sok finomság készíthető el ebből a kiváló termékből-tudtuk meg a termelőktől.Utánozhatatlan ízek, valódi élmények a Minden, ami Szatmár-Bereg csapatától az Esterházy-kastély parkjában, hogy mások is megismerjék Szatmár valódi értékét, vendégszeretetét, „Nemtudom” szilváját és „fekete aranyát”.

https://svet.hu/hu/2024/09/svet-140

Facebook: Minden, ami Szatmár-Bereg

Pótor Melinda

Hová, merre a hétvégén?

kert

 

 

 

 

 

 

Hová, merre a hétvégén?

kert