Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Oct 8, 21:27

A legjobb drónpilóta a szabolcsi tűzoltó

  • Közzétéve Helyi hírek

Vaskó László tűzoltó alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság informatikai osztályvezetője újra bizonyított!

dron

2023 év elején a földrengés sújtotta Törökországban, idén augusztusban Észak-Macedónia területén - ahol erdőtüzek pusztítottak - állt helyt bajtársaival, tegnap pedig az I. Belügyi Drón Kupán teljesített kitűnően.

Két helyezést is elhozott a katasztrófavédelem a remeteszőlősi bázison október 7-én megrendezett I. Belügyi Drón Kupáról. A Belügyi Tudományos Tanács a Széchényi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központtal, a Cloud for Intelligent Airplace Zrt. szakmai közreműködésével, a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány társszervezésében hívta életre az I. Belügyi Drón Kupát, amelyen egy dobogós harmadik helyet és a legjobb drónpilótának járó elismerést is megszerezte a katasztrófavédelem, amely két csapatot is indított.

Tapasztalatcsere, tudáspróba, ismerkedés és a legújabb innovációk beépítése a hétköznapi munkamenetbe, ez volt a célja a drón kupa életre hívásának. Rétvári Bence belügyi parlamenti államtitkár a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Rendőrképző Akadémiáján megtartott megnyitón úgy fogalmazott, hogy a drónok már ott vannak a rendőrség és a katasztrófavédelem mindennapjaiban. A drónok segítik a közlekedés biztonságának fenntartását, az erdőtüzek felmérését, az árvízvédelmi feladatokat, a helyszínelést és a határvédelmet is. Hangsúlyozta, a kormány arra törekszik, hogy a drónok képességeit minél hamarabb, minél több területen ki lehessen használni.

Ennek jegyében a belügyi ágazat rendvédelmi szervei első alkalommal mérték össze tudásukat az adott szakterületen. A csapatok harminc kérdéses tesztsor megoldása után kezdhettek hozzá a három részből álló gyakorlathoz. A hatfős csapatban a drónpilóta mellett egy segítő állt, míg négy felderítő a terepen dolgozott. Elsőként zászlókat kellett felkutatniuk és begyűjteniük, majd eltűnt ember keresésére indultak, ez után pedig egy komplikált, drónnal teljesítendő akadálypálya nehézségeit kellett leküzdeniük.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vármegyei, fővárosi és központi szervének informatikusaiból összeállított mindkét csapat sikeresen szerepelt. A tizenöt csapatból harmadik és ötödik helyen végeztek, míg az összesítésben a legjobb drónpilóta Vaskó László tűzoltó alezredes (Szabolcs-Szatmár Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság) lett.

A BM OKF ötödik helyet megszerző csapatában Bak Márton tű. alezredes, csapatkapitány és felderítő további három felderítője: Szapanidisz Arisz Athanaszisz tű. főhadnagy, Uhrin Róbert tű. főhadnagy és Kopfer Péter tű. százados volt, a drónpilóta Kollár Ferenc tű. őrnagy segítője pedig Kronecker Gábor tű. főhadnagy volt. 

BM OKF harmadik helyet megszerző csapatát Karsay Viktor tű. főhadnagy vezette, ő volt az egyik felderítő is, további három felderítője Bodó Bence tű. hadnagy, Kormos Zoltán tű. őrnagy és Pádár Zoltán tű. százados volt, Vaskó László tű. alezredes pilótát pedig Olasz András tű. százados segítette.

 

 

 

 

Hová, merre a hétvégén?

kert