DAP online ADS KV 1200x150 1016

Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Oct 21, 20:48

Orchideatúra a Rókás-legelőn Túristvándiban

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai harmadik ízben szerveztek orchidealest a napokban. A Túristvándi közelében elterülő Rókás-legelőn a természetbarát érdeklődők közelebbről is megismerhették és megfigyelhették az agárkosbort, a hazánkban védett orchideafajt. A szakvezetéssel kiegészített túrán a térség többi természeti értékéről is hallhatott a szép számú közönség.

orchidea e1525277792210

 

Az agárkosbor (a fotón) virágzásának átlagos középnapja május 8-a, azonban az elmúlt évek átlagosnál szárazabb és melegebb tavaszai miatt már áprilisban láthatjuk virágzó példányait.

Illata szinte egyáltalán nincs, helyette rikító színével csábítja beporzásra a méheket. Sajátosan legörbülő alsó szirma, az úgynevezett mézajka nyújt ellenállhatatlan leszállópályáját a virágporra éhező rovaroknak.

Jelenleg még nem ritka, de állományainak döntő többsége legeltetett vagy kaszált területeken fordul elő, a tájhasználat változásában megfigyelhető tendenciák figyelembevételével az ál­lományok és az egyedszámok további csökkenése várható.

Forrás: szon.hu , fotó: Habarics Béla

 

DAP online ADS KV 700x700 1016

 

kert