Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Sep 20, 19:34

Donald Trumpot támadás érte választási gyűlésen

Donald Trumpot támadás érte Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról.

trump

Az élő közvetítés alapján lövéseket lehetett hallani, és Donald Trump megsérült, de saját lábán hagyta el a pódiumot a Pennsylvania állambeli Butlerben.

A hatóságok helyi idő szerint szombaton éjfélkor tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a támadó a Pennsylvania állambeli Butler településen tartott nagygyűlés elkerített területén kívül, mintegy 130 méterre, egy épület tetején helyezkedett el.

Videó a lövés pillanatáról: 

https://cdn.jwplayer.com/previews/qp7QGVes

 A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), és Pennsylvania állam rendőrségének tájékoztatóján megerősítették, hogy a nyomozás merényletkísérlet miatt zajlik.

A támadóról és motivációjáról egyelőre nem közöltek részleteket, csupán annyit, hogy magányos elkövetőről van szó, és nem áll fenn további kockázat. A hatóságok a támadót ártalmatlanították, a jelentések szerint a titkosszolgálat emberei lelőtték. A támadáshoz használt fegyverről egyelőre nem közöltek részleteket. Annyit tudni, hogy egy 20 év körüli, Pennsylvania államból, Butler megyéből származó férfiról van szó.

Hová, merre a hétvégén?

kert

 

A rendőrségi képviselője újságírók kérdésére azt is megerősítette, hogy a támadásban egy férfi meghalt, kettő pedig súlyosan megsebesült a nagygyűlés közönségének tagjai közül.

A támadás helyszínét lezárták, és bűnügyi helyszínként kezelik, amelyen nagy létszámú nyomozói csoport dolgozik - hangzott el a rendőrség részéről.

A Fehér Ház szombaton késő este közölte, hogy Joe Biden telefonon beszélt Donald Trumppal. A tájékoztatás szerint az elnök Delaware állambeli otthonából visszautazott Washingtonba.

Joe Biden szombaton az esti órákban újságírók előtt rövid nyilatkozatban ítélte el a történteket, amelyekkel kapcsolatban azt mondta, hogy erőszaknak nincs helye Amerikában.

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

óA republikánus elnökjelölt a Truth Social-oldalán közzétett nyilatkozatában részvétet nyilvánított az ellene irányuló merényletkísérletben életét vesztett ember családjának, valamint a közönség súlyos sebesülést szenvedett tagja hozzátartozóinak is.

Donald Trump hihetetlennek minősítette, hogy ilyen cselekmény megtörténhet az Egyesült Államokban. Egyúttal arról is beszámolt, hogy a golyó a jobb fülét érte.

 "Rögtön tudtam, hogy valami nincs rendben, amikor meghallottam süvítést és a lövések hangját, majd azonnal éreztem, ahogy a golyó felszakítja a bőrt" - fogalmazott a korábbi amerikai elnök, hozzátéve, hogy komolyan vérzett.

Emellett azt írta, hogy a támadó kiléte egyelőre nem ismert, annyi tudni róla, hogy halott.

Donald Trump két fia is reagált a történtekre. Donald Trump Jr. azt közölte, hogy apja jó hangulatban van, de orvosi megfigyelés alatt maradt. Eric Trump pedig úgy fogalmazott: ő "a legkeményebb ember, akivel valaha találkoztam".

 

 

 

Hová, merre a hétvégén?

kert