Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Sep 20, 12:45

Több száz medvét kilőhetnek Romániában

Állatvédők szerint a medvetámadások Romániában nem csak a magas egyedszám miatt történnek, a parlament mégis az állománycsökkentésben hisz. A nyári szünetet megszakítva rendkívüli ülésen döntöttek a vadászati kvótákról szóló törvény módosításáról. Ennek értelmében idén 481 medve kilövését engedélyezik a tavalyi 220 után.

medve

A közelmúltban történt medvetámadás volt az utolsó csepp a pohárban a román országvezetésnél. Egy kedvelt turistaútvonal mentén, Bușteni közelében egy medve megölt egy 19 éves nőt, a holttestét pedig magával is vonszolta. Az elszállítására érkezőkre szintén rátámadt, ezért végül kilőtték az állatot.

 

A Romániában élő barnamedvék száma mintegy nyolcezer egyedre tehető. Európában Oroszországon kívül egyetlen más államban sincs ilyen magas egyedszám. A környezetvédelmi minisztérium szerint az elmúlt húsz évben 26 ember halt meg medvetámadásban, 274 másik pedig súlyosan megsebesült.

Tavaly körülbelül 7500 sürgősségi hívás futott be az illetékes hivatalhoz azzal a bejelentéssel, hogy medvét láttak. Ez több mint duplája a 2022-ben regisztrált értéknek – írja a The Guardian.

Hová, merre a hétvégén?

kert

 

Az elhunyt turista ügye miatt Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter kezdeményezte, hogy módosítsák a medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról szóló törvényt. Marcel Ciolacu kormányfő pedig eleget is tett a kérésnek. A nyári szünetet megszakítva egy rendkívüli parlamenti ülésre hívta be a képviselőket.

A megjelentek pedig támogatták az indítványt, amelynek értelmében idén 481 medve kilövését engedélyezik. Ez hatalmas ugrás a tavalyi 220-hoz képest.

 

 

 

 

Hová, merre a hétvégén?

kert