Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Sep 21, 5:33

Éves megyei matrica – a gazdaságos közlekedés záloga

Az autópálya matricák kínálatának egyik újnak mondható terméke a megyei engedély, ami elsősorban nem időbeli, hanem földrajzi keretek között szabályozza a használatot. Ez azonban sokak számára jóval gazdaságosabb közlekedési feltételeket teremt.

azautopalyamatricakkinalataazutobbiidobenujtermekekkelbovult

Bővülő termékkínálat

Az autópályákon való közlekedés gyakorlatilag a kezdetektől fogva díjköteles, így senki számára nem meglepő, hogy ha ezeket az útvonalakat választja, azért fizetnie kell. Ennek jól bevált formája a matrica vásárlás, mely mára kellőképpen modernné vált. Míg korábban ténylegesen egy fizikai matricát kellett beszerezni és a szélvédőre ragasztani, addig mára elektronikus autópálya matrica rendszer üzemel, mely a digitális platformokra helyezi a hangsúlyt.

A változások azonban nem csupán a vásárlási és ellenőrzési lehetőségek módjait, de a termékek kínálatát is érintették. A szolgáltatók jól ismerték fel a közlekedők abbéli igényeit, mely szerint érdemes lehet olyan matricákat piacra dobni, melyek inkább földrajzi alapon működnek. Ennek eredményei a megyei engedélyek, melyek az adott vármegye autópálya szakaszaira érvényesek. Az opció hamar népszerűvé vált, az éves megyei matrica az autopalyamatrica.hu oldalon is keresett termék.

Miért éppen megyei?

Az autópálya matricák kínálata sokáig csak az időbeli megkötésekre helyezte a hangsúlyt, hiszen egyébként az összes engedély országos érvényű volt. Ennek megfelelően pedig választhattunk 10 napos, havi vagy éves matricákat. Az éves megyei matrica ugyanakkor értelemszerűen egész évre szól, de hatálya csak a vásárláskor megadott vármegye határain belülre szól. A szolgáltatók ezzel azonban kifejezetten gazdaságos megoldást teremtettek azok számára, akik jellemzően fix útvonalon közlekednek.

azevesmegyeimatricaafixutvonalonkozlekedokszamaralehetgazdasagosb

Az éves megyei matrica legvonzóbb tulajdonsága azonban természetesen az ára, hiszen a leggyakoribb, D1 személyautó kategóriára egy ilyen matrica ára mindössze 6.660 forint. Így tehát ha valaki számára elegendő akár egy éves megyei matrica is a mindennapi utazáshoz, az kifejezetten jól járhat. Adott esetben pedig akár az is gazdaságosan megoldható, ha valaki messzebbre utazik, de jellemzően ugyanazokat a vármegyéket és utakat érinti.

Érdemes számolni

Ahogy szinte mindig, úgy természetesen az autópálya matrica vásárlás előtt is érdemes számolgatni, hogyan is érné meg nekünk a legjobban. Ha napi szinten vagy legalábbis gyakran közlekedünk az autópályákon, az egyik evidens megoldás az éves országos matrica lehet, ennek ára azonban közel 60.000 forint. Van aki számára persze így sem kérdés, hogy ez az engedély éri meg a legjobban. Az éves megyei matrica felbukkanása azonban gondolkodásra adhat okot.

Egy éves országos matrica árából ugyanis nagyjából 8 éves megyei matrica szerezhető be, mely már önmagában is képes lefedni a hazai autópálya hálózat egy jelentős részét. A döntés természetesen mindig a közlekedőké, de ezek tükrében érdemes lehet megfontolni, hogyan járunk a legjobban. Az autópálya matricák modern kínálata sokkal több lehetőséget kínál a “taktikázásra”, így ha valaki nem rest kicsit kalkulálni, az éves megyei matrica vásárlásával egészen sokat spórolhat.

 

 

 

 

Hová, merre a hétvégén?

kert