Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Sep 19, 18:49

Mit tehetnek az iskolák a tanulók biztonságáért?

A gyerekek önálló közlekedésre felkészítésében elsősorban a szülők játsszák a fő szerepet, ugyanakkor az iskolák is sokat tehetnek a tanulók biztonságáért.

tanulo

Ez a tevékenység az olyan alapfontosságú elemek mellett, mint a gyermekek biztonságos közlekedésre nevelése, a fontosabb szabályok és jelzések megismertetése, valamint a veszélyekre történő figyelemfelhívás, más területekre is kiterjedhet.

• Fontos, hogy a pedagógusok az általuk ismert, a tanintézet környezetében jellemző közlekedésbiztonsági kockázatokat jelezzék az út kezelőjének (önkormányzatnak stb.), az iskola rendőrén keresztül a rendőrségnek, elősegítve ezzel a további intézkedések mielőbbi végrehajtását.

• Kezdeményezhetnek ideiglenes vagy állandó forgalomszabályzási megoldásokat, sebességkorlátozás, előzési tilalom stb. életbe léptetését, forgalomcsillapító eszköz telepítését, valamint – a feltételek megléte esetén – iskolai parkolóhelyek létesítését (az olyan ideiglenes megoldások, mint például az ideiglenesen elrendelt várakozási, vagy egyéb tilalmak akár szűkebb időintervallumra, a tanítás megkezdése előtti, illetve közvetlenül azt követő időszakra is vonatkozhatnak).

• Kéréssel fordulhatnak a szülőkhöz, hogy a torlódások és veszélyhelyzetek elkerülése érdekében ne közvetlenül a tanintézet előtt álljanak meg, amennyiben autóval szállítják iskolába a gyermeküket, hanem kissé távolabb.

• Javasolhatják, hogy – amennyiben arra lehetőség van – a gyerekek ne „szülőtaxival”, hanem más módon közlekedjenek az iskolába (utóbbinak nem csak az önálló közlekedésre felkészítésben, a közlekedési ismeretek mélyebb és gyorsabb elsajátításában van szerepe, hanem a tudományos vizsgálatok alapján ezáltal a gyermekek szellemi teljesítő képessége is javul.)

• Végezetül: a tanintézetek az alsó tagozatosok részére készíthetnek iskolai útvonaltervet, az ajánlott útvonalakkal, átkelési helyekkel, és a helyes közlekedési magatartásra vonatkozó tanácsokkal.

KRESZváltozás

Hová, merre a hétvégén?

kert

 

 

 

 

 

Hová, merre a hétvégén?

kert