Nyitott Porta Napok 2025 - Kóstolj bele tájról-tájra!
- Írta: Pótor Melinda
- Közzétéve Országos hírek
Országszerte több mint 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg kapuit 2025. augusztus 23. és október 4. között, és kalauzolja el az érdeklődőket a vidéki élet szépségeibe, az állattartás, a növénytermesztés és a gasztronómia világába. A programsorozat Nyitott Porta Napok néven idén debütál.
Helyi termék kóstolók, porta túrák, kézművesfoglalkozások és még ezernyi élmény vezeti végig a vendégeket az agroturizmus változatos kínálatán! Tájról tájra garantált, ingyenes programok és limitált workshopok közül válogathatnak a vendégek.
A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Vidék- és Térségfejlesztési Támogató Egysége, mint a rendezvénysorozat szervezője a SAKURA Díjátadó keretében megszervezett sajtótájékoztatón mutatta be a rendezvénysorozatot.
A Nyitott Porták Napja rendezvénysorozat célja az agroturizmus ismertségének növelése, az agroturisztikai szolgáltatók láthatóságának és az élményprogramok elérhetőségének elősegítése. Emellett kiemelt feladata, hogy támogassa a hálózatosodást és erősítse a helyi termelők és fogyasztók közötti kapcsolatot, valamint a rövid ellátási láncok fejlődését ‒ mutatott rá a kezdeményezés fontosságára Hubai Imre, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára. Hozzátette: a szakmai szervezetek összefogásának eredményeként már az első évben 4 térség 150 kistermelője nyitja ki portáit.
Fieszl Csaba elmondta: az alulról jövő kezdeményezést a Vidék- és Tésrégfejlesztési Támogató Egység karolta fel és indította el az idei évben pilot programként a kiválasztott térségekben. A támogató egység vezetője kiemelte: az első év egy közös tanulási folyamat lesz a becsatlakozó termelőkkel az agroturisztikai programok kialakítása terén. Hozzátette: a programsorozat létrehozásának célja, hogy a kistermelőket egy újabb eszközzel segítsék, hogy ellenállóbbá váljanak a klímaváltozás kihívásaira a mezőgazdasági diverzifikációs tevékenységek bevezetésével.
A Nyitott Porta Napok szakmai együttműködő partnerei: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség, a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület (SVÉT), a Kislépték Egyesület, és a Pannon Helyi Termék Klaszter.
A SAKURA-díjat 2024-ben alapította a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) és a TOYOTA SAKURA. A díj több egyszerű elismerésnél: a díjban azok az éttermek, termelők és REL Szervezők részesülhetnek, akik tevékenységük során figyelemmel vannak a helyi értékek átadására és megőrzésére, a hazai gazdaság támogatására.
Nem véletlen, hogy a rendezvénysorozat a SVÉT díjátadójának keretében került bemutatásra. A SVÉT és partnerei, több mint tíz éve dolgoznak azon, hogy a minőségi vendéglátás és turizmus legjobb hazai képviselői – a termelőktől az éttermeken át a szálláshelyekig – egymásra találjanak.
Innen már csak egy lépés volt annak a felismerése, hogy a SVÉT tagéttermeiben átélt gasztronómiai élmény még tovább fokozható, ha nem csak a helyi termékeket, de a helyi termelőket is behozzuk az éttermekbe, vagy a vendégeinket arra ösztönözzük, hogy keressék fel a családi gazdaságokat, ismerjék meg az étel útját a tányérukig – hangsúlyozta Ruprecht László a Stílusos Vidéki Éttermiség elnöke.
Ez pedig már maga az agroturizmus. A friss, jó minőségű alapanyagokból magas minőségű ételek készülnek, igazi kulináris élményeket nyújtanak az agroturisztikai szolgáltatók.
Az elmúlt években több kistérségben voltak sikeres kezdeményezések a helyi termelők bemutatására, ezt emeli most a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. országos szintre.
A Nyitott Porta Napok 2025. évi időpontjai és térségi helyszínei:
- - augusztus 23-24. – Minden, ami Szatmár-Bereg
- - szeptember 20-21. – Sváb-sarok
- - szeptember 27. – Vasfüggöny és Kisalföld Kincsei
- - október 4. – Dunántúl szíve – a Balaton-felvidéktől egészen a Vasi-hegyhátig
Nem véletlen a szlogen választás: Kóstolj bele tájtól-tájra! Ahány tájegység, annyi féle hagyományos recept és újdonság, ami a helyi termék élményen keresztül meséli el a hely történelmét és a gazdálkodó család személyes történetét.
Mi várható a portákon? Csak néhány példát kiragadva a rendezvénysorozatból:
- - Közös tökmagolaj pörkölés, préselés és kóstolás
- - Illóolaj készítése friss gyógynövényekből
- - Zöldségek fermentálása
- - Kovászos kenyér készítése
- - Bio malom élményprogram
- - Szatmári szilvalekvár főzés rézüstben, aszalás
A Nyitott Porták száma folyamatosan bővül, friss programokért látogasson el a www.facebook.com/nyitottportanapok oldalra!