Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Oct 21, 4:54

Természetesen a szúnyogcsípés ellen 1. rész

  • Közzétéve Életmód

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, okleveles gyógynövény alkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimmel a természet kincsével, a gyógynövényekkel történő lehetséges kezelésekről írok.

szúnyog

Nyár van. Itt a jó idő és itt vannak a nem kívánatos szúnyogok is. Legjobb lenne elkerülni ezeket a vérszívókat.

Korábban azt tapasztaltuk, hogy csak árnyékos, hűvös helyen támadnak a szúnyogok. Ez ma már nem igaz. Néhány helyen megjelentek a tigrisszúnyogok, amelyek tűző napon és képesek üldözni bennünket.

A szúnyogcsípés során a szúnyog nyála bejut a szervezetünkbe, a szervezetünk hisztamin termelésével lép fel az idegen anyagok ellen, ami után gyulladásos tünetek alakulnak ki a szúrás körül. A gyulladásos tüneteket javasolt kezelni, hiszen a viszkető bőr vakarásával kisebesedhet, így másodlagos, esetleg gennyező fertőzés alakulhat ki.

Javasolt a fertőzött terület lemosása hideg vízzel, jéggel a gyulladás csökkentése, illetve segíthet, ha egy kiskanálnyi szódabikarbonát feloldunk egy pohár vízben és ezzel ecseteljük a szúnyogcsípést. Fertőtlenítő hatású az alkohol is (külsőleg), és az almaecet is képes csökkenteni a bőr viszkető érzést.

Az eukaliptusz illóolaj elsődleges felhasználása légúti bántalmak esetén ismert. Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatását szúnyogcsípés esetén is igénybe vehetjük.

VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is megtalálható a teafaolaj (Melaleucae aetheroleum) néven, amelyet többek között rovarcsípés esetén is fel használhatunk. Gomba, baktérium és vírus ellenes általános fertőtlenítő szer. A teafaolaj használata érzékeny bőrű személyeknél égő érzést okozhat, ezért, használat során figyelmesen, óvatosan járjunk el.

A mentol tartalmú borsmenta hűtő, enyhe helyi érzéstelenítő, gyulladáscsökkentő hatása is segít a szúnyogcsípés okozta viszketés elviselésében. Friss menta leveléből kinyerhető lével kenjük be a viszkető duzzanatot.

Az Aloe Vera présnedve is segíthet. Felhasználása, az Aloe Vera leveléből vágjunk egy darabot és a belőle kifolyó présnedvet kenjük a viszkető, gyulladt csípésre.

Elérhetőség: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

TERMÉSZETES EGÉSZSÉG! Bacsikné Szigeti Gabriella okleveles gyógynövény alkalmazási szakember, fitoterapeuta

 

 

 

 

kert