DAP online ADS KV 1200x150 1016

Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Oct 22, 6:24

„ÉTKEZZ EGÉSZSÉGESEN!” De hogyan kell azt csinálni? 1. rész

  • Közzétéve Életmód

1. rész - A mérgező oxálsav. Elengedhetetlen az egészséghez, túlzott mértékű fogyasztása mérgezést okozhat.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekkel történő gyógyítás lehetőségeiről írok.

taplalkozas

Mai napi cikkem az étkezésről szól. Bizonyára mindannyian kaptunk már olyan tanácsot orvosunktól, családtagjainktól, barátainktól, hogy étkezzünk egészségesen. Ez a tanács szinte közhelynek tűnik, mindaddig, míg valóban nem a számunkra ideális étkezési tanácsot kapjuk.

Gyakran olvasunk, hallunk a „szuperélelmiszerek”-ről. Biztosan számunkra is „szuper”? Biztosan szükségünk van rá?

Míg korábban csak a szezonálisan termő zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztottuk, ma a hipermarketek polcait egész évben ellepik a más éghajlatról és a hűtőházakban tárolt zöldségek és a gyümölcsök.

Gondolt-e már arra, hogy a magas oxaláttartalmú zöldségek és gyümölcsök is okozhatnak önnek betegségre utaló tüneteket, betegséget? Hátfájás, ízületi problémák, koncentrációs nehézségek, irritábilis bél szindróma, mérgezés miatt kialakuló alvászavar, ízületi merevség, dagadó sajgó ízületek.

Az oxalátsav „tisztán” megtalálható például a rozsdaoldóban. 5 gramm tiszta oxalsav bevitele halálos dózis lehet. Természetesen élelmiszereinkben nem tiszta állapotban vannak jelen. Javasolt nap 300 milligramm oxalát mennyiségének túllépése miatt, fel halmozódhat a szervezetünkben és problémákat okozhat.

Ma igen divatosak a smoothiek fogyasztása. Egy smoothieban a napi normál oxalát mennyiség adagjának nyolcszorosa található. Gyakran javasolják a nagy mennyiségű C-vitamin bevitelét. Igen, vannak helyzetek amikor szükség van a C-vitamin bevitelére – azonban ekkor is érdemes lenne természetes forrásból fedezni ezt – azonban vegyük figyelemben, hogy az aszkorbinsav emésztése során is oxalátsav keletkezik a szervezetünkben.

Magas oxalát sav tartalmú ételek, például a szezámmag, a mogyoró, a mandula. A sötét színű zöldségek, a mángold, a spenót. Rebarbara, füge, kivi, bors, kakaó, kurkuma, cékla, burgonya, áfonya, szeder.

Ezeket a túl magas oxalátsav tartalmú „szuperételek” túlzott fogyasztását okolják a vesekövesség, a köszvény, az oxalátsó-kristályok csontokban, női emlőmirigyben, pajzsmirigyben történő gyakoribb megjelenéséért.

Az oxalátok akadályozzák az ásványi anyagok szervezetbe történő beépülését, például a káliumot, magnéziumot, kálciumot.

Nagyon fontos a kiegyensúlyozott étkezés. Szívügyem, hogy minden ember a saját hazájában megtalálható élelmiszert fogyassza. Részben mert ezzel megkíméljük a környezetünket, hiszen nem kell ideszállítani a távoli földrészen található „szuperélelmiszert”, másrészt azért mert hiszem, hogy a Jó Isten megadott a számunkra minden lehetséges tápanyagot a saját környezetünkben, amivel egészségesen élhetünk. Javaslom, mindenkinek, ha van rá lehetősége, hogy elsősorban a kertjében megtalálható alacsony oxaláttartalmú zöldségeket, káposztát, karfiolt, fejessalátát, karalábét, hagymát, fokhagymát, uborkát, zöldbabot, fehérrépát fogyassza.

Elérhetőség: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

TERMÉSZETES EGÉSZSÉG! Bacsikné Szigeti Gabriella Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, fitoterapeuta

DAP online ADS KV 700x700 1016

 

kert