Csökkentheti a vírusfertőzés halálozási kockázatát a D-vitamin
- Írta: népszava
- Közzétéve Életmód
Újabb kutatás igazolta a D vitamin, vagy ahogy hívják a "fényvitamin" koronavírus ellen is működő jótékony hatásait.
Az, hogy a D-vitamin hiánya „segít” a kórokozóknak, nem újdonság. Arról is sokat lehetett olvasni, hogy a vitaminhiányos állapot növeli a koronavírus-fertőzés kockázatát és akár a betegség lefolyásának súlyossá válásában is van szerepe. Egy májusban közzétett kutatás szerint a napfény hatására a szervezetben termelő vitamin enyhítheti a Covid-19 betegség lefolyását és azokban az országokban, ahol alacsonyabb a D-vitamin szintje, nagyobb a halálozás aránya - olvasható a nepszava.hu-n.
Szeptember elején publikálták David Meltzer, a Chicagói Egyetem professzorának kutatási eredményeit, amely bebizonyította, hogy a megfelelő mennyiségben szedett D-vitamin csökkentheti a koronavírus-fertőzés esélyét. A hónap végén a Bostoni Egyetem kutatója, Michael Holick nevével fémjelzett tanulmány szerint a májban aktív hormonná alakuló D-vitamin a betegség szövődményeinek kialakulását és a halálozási arányt is a felére csökkenti. A legújabb eredményei szerint a megfelelő mennyiségben és módon szedett D-vitamin több mint 70 százalékkal csökkenti a megfertőződés és a halálozás esélyét – írta az Index.
A korábbiakhoz hasonlóan a tudósok azt vizsgálták, milyen összefüggés van a Covid-19 halálozási aránya és a D3-vitamin szintje között. 374 beteg adatait elemezve arra jutottak, hogy ha akiknek a vérében ez meghaladta az 50 nanogramm/milliliter szintet, 72,3 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg a betegségben, mint azok akik D-vitaminhiányban szenvedtek.
tízből kilenc ember D-vitaminhiányos.
Az állapot legnagyobb veszélye, hogy szinte minden betegség kockázatát növeli, kiszolgáltatottá válik az immunrendszer, fokozódik a csontok törékenysége, romlik a szív- és érrendszer működése, nő a depresszióra való hajlam. Hiánya esetén fokozott az izzadás, legyengül az immunrendszer, állandósul a fáradtságérzés, megterhelőbb a stressz.
Mennyi a megfelelő?
Arról, hogy mit jelent a D-vitamin megfelelő mennyiségű adagolása, megoszlanak a vélemények. A szükséges mennyiség egyénfüggő, befolyásolja a földrajzi elhelyezkedés, az életkor, valamint az anyagcsere-állapot is. Mint korábban lapunknak Szabó Gál Bence vitaminfejlesztő szakember elmondta, az optimális bevitel mértéke függ az A-, a K1- és K2-vitamin, valamint a magnézium ellátottságtól is. Ha ezek szintje megfelelő, akkor a kevesebb D3-vitamin is jobban is hasznosul.
A szakember szerint általánosságban 4-10 ezer NE közötti D3-vitamint érdemes szedni, télen, túlsúly, valamint 60 év felett a többet. A túladagolásához hónapokon keresztül extrém dózisban kellene bevinni, de voltak olyan vizsgálatok is, amelyek szerint még a fél éven keresztül szedett 100 ezer NE sem borítja fel a vér kálcium háztartását.
Célszerű megnézetni a vér D3-vitamin szintjét, amelynek optimális tartománya ugyan 100-175 Nanomol/liter között van, de 400-ig sem számít magasnak az érték. Ha viszont 100-nál kevesebb, mindenképpen növeljük a D-vitamin bevitelét – ajánlotta a szakember.
A megfelelő hasznosuláshoz pedig megfelelő mennyiségű és minőségű magnéziumra, K- és a zöldségekben és májban található A-vitaminra (retinolra) is szükség van.