Vírus ellen az immunrendszer erősítése vitaminokkal
- Írta: Bacsikné Szigeti Gabriella
- Közzétéve Életmód
Akaratlanul lett része a mindennapjainknak a COVID-19 koronavírus. Mindenki tart a fertőzéstől, hiszen igen súlyos szövődményei is lehetnek a megbetegedésnek.
A mai cikkemben arról írok, hogy mit tudunk tenni saját magunk, hogy növeljük az immunrendszerünk ellenálló képességét, így a ránk leselkedő fertőző és egyéb betegségeket, ne kapjuk el, vagy minél enyhébb tünetekkel vészeljük át.
Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekkel történő gyógyítás lehetőségeiről írok.
Kezd a mindennapjaink részévé válni a COVID-19 koronavírussal való együttélés. Természetes, hogy tartunk a fertőzéstől. A járvány megjelenésével egy időben, szakcikkeket, kutatásokat kerestem, hogy miként lehet megakadályozni a koronavírus fertőzést, vagy enyhíteni a tüneteket, megakadályozni a szövődményeket. A COVID-19 hasonlít is, meg nem is az évről évre megjelenő influenzához. Az utóbbi fél évben nagyon kutatott terület lett, de tudnunk kell, hogy már 30 éve próbálnak oltóanyagot fejleszteni hozzá.
Kutatási anyagokban, eddig két vitamin hatását emelték ki a COVID-19-el szemben. Ezek a C és a D-vitaminok.
A C-vitamin vízben oldódó vitamin ezért minden nap szükséges a bevitele. Erős antioxidáns hatású, aktiválja a sejt működést, javítja a vas felszívódását, a seb hegesedését felgyorsítja. Hiányában nagyfokú gyengeség léphet fel, megnő a fertőzésekre való hajlam, vérszegénység, fogínyvérzés alakulhat ki, legsúlyosabb esetben skorbut.
Legegyszerűbben táplálék kiegészítőkkel vagy táplálékunkkal vihetjük be a szervezetünkbe a C-vitamint. Legtöbb C-vitamint tartalmazó élelmiszereink a gyümölcsök, a friss burgonya, paprika, csipkebogyó, homoktövis. A homoktövis egy nagyon sokoldalú és fontos gyógynövényünk.
A Homoktövis (Hippophae rhamnoides) C-vitamin mellett tartalmaz B-, E-, F-vitaminokat, karotinoidokat, kalciumot, magnéziumot, cinket, a magolaja telítetlen zsírolajakat. A homoktövisben tízszer több C-vitamin található, mint a citromban.
A Homoktövis termése erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatású, fokozza a szervezet gamma besugárzás elleni védekező képességét, ezért javasolt sugárterápiás kezelések kiegészítésére, mellékhatások csökkentésére. A benne lévő flavonoidoknak köszönhető, hogy gátolja a rákos sejtes folyamatokat. Csökkenti a vércukor-, triglicerid- és koleszterinszintet.
Minden napomat homoktövis ital fogyasztásával kezdem.
Egy evőkanálnyi homoktövis-velőhöz teszek egy evőkanálnyi mézet és egy kevés fahéjat. Ezt reggelihez vagy reggeli előtt fogyasztom. Engem feltölt ez a reggeli vitaminbomba, hiszen a C-vitamin erősíti az immunrendszert, így ellenállóbbá válok a fertőző betegségekkel szemben, az E-vitamin szintén antioxidáns, így kevésbé öregszik a bőröm, fokozza az agyi aktivitásomat, kevésbé leszek kitett a rákos megbetegedéssel szemben. A karotinoidok (béta-karotinoid) az A-vitamin elővitaminja, amely erős antioxidáns, segíti a látás javításában, a törékeny haj és körmök regenerációjában.
Mi a helyzet a D-vitaminnal?
Általánosságba elmondható, hogy a magyar lakosság D vitamin hiányban szenved. A D-vitamin valójában nem vitamin, hanem egy olyan hormon amely a napsugárzás hatására a bőrünkben termelődik. Mivel a köztudatban vitaminnak nevezzük, ezért a cikkemben a továbbiakban én is vitaminnak fogom nevezni.
Kutatások bizonyítják, hogy a D-vitamin megfelelő mennyiségű szedése csökkenti a megfertőződés, a káros kimenetel és a halál kockázatát a COVID-19 esetében.
Annak ellenére, hogy a D-vitamin zsírban oldódó vitamin, minden nap szükség van a pótlására, mivel a megfelelő mennyiség termelődéséhez naponta legalább 20-30 percet kellene napoznunk, amely során a teljes testfelszínünket éri a napsugárzás. Magyarország éghajlata ezt nem teszi lehetővé egész évben, ezért fontos, hogy ezt a létfontosságú vitamint kívülről vigyük be a szervezetünkbe.
A mennyiségét illetően megoszlanak a vélemények még a kutatók között is. Ma Magyarországon a 1169/2011/EU rendelet XIII. melléklete alapján, felnőttek számára napi 5 mikrogram D-vitamin mennyisége ajánlott.
D-vitamin elősegíti az idegek regenerálódását és a neurodegeneratív betegségek esetén is terápiás hatással bír. Már 1960-ban megfigyelték, hogy a D-vitamin hiányos emberekben sokkal gyakoribbak a szklerózis multiplex megbetegedés. Ezeket az embereket magas dózisú (14 0000 NE – 40 000 NE) D-vitaminnal és egyéb más vitaminokkal kezelték.
Senkinek sem ajánlom önkéntesen magas dózisban a D-vitamin használatát! Nagyon fontos a személyre szabott mennyiség megállapítása szakember által. Pajzsmirigy-túlműködés és D-vitaminra való érzékenység esetén ez a módszer nem alkalmazható. Túlzott bevitele növeli az érelmeszesedés kockázatát.
Az angolkór nevű súlyos betegség, amely a csontok ellágyulásával jár, a D-vitamin hiány számlájára írható. A D-vitaminnak szerepe van az egészséges bélnyálkahártya kialakításában és fenntartásában, fokozza vagy csökkenti szükség szerint az immunrendszer működését. Az autóimmun betegségek mellett, a szív- és érrendszeri panaszok kezelésében is fontos szerepe van, de a hiánya elősegíti a depresszió kialakulását, elhízáshoz vagy akár skizofréniához is vezethet.
Én oda figyelek arra, hogy a családom a nyár folyamán megfelelő mennyiségű időt töltsön napon, hogy ne csak táplálék kiegészítővel történjen a D-vitamin bevitele. Figyelek az étkezésünkre, hogy a D-vitaminban gazdag ételeket, a halat, májat, tojássárgáját, tejet, vajat, búzacsírát és a hidegen sajtolt növényi olajokat megfelelő eloszlásban fogyasszunk.
A hozzám forduló betegeknek a megfelelő D és C-vitamin mellett, az izlandi zuzmót is javaslom, mert jótékony hatással van a légutakra.
Elérhetőség: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
TERMÉSZETES EGÉSZSÉG! Bacsikné Szigeti Gabriella Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, fitoterapeuta