Borban az igazság, szőlőben az egészség
- Írta: Bacsikné Szigeti Gabriella
- Közzétéve Életmód
A szőlőt megehetjük frissen, készíthetünk belőle lekvárt, bort, pálinkát, fogyaszthatjuk a magjából préselt olajat, vagy akár a szőlőmag lisztet is.
Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekkel történő gyógyítás lehetőségeiről írok.
A mai napi cikkemben a szőlőről írok. Ezt a gyümölcsöt frissen és feldolgozva számtalan módon fogyaszthatjuk. A szőlő az egyik legősibb, legelterjedtebb kultúrnövényünk. Minden kultúrában Szent és Isteni növénynek tekintették.
Régi szép emlékem, amikor még apósom élt, a szőlőt télre úgy tette el, hogy lemetszett egy darab vesszőt az érett fürttel. Az vessző mindkét végét beviaszozta, hűvös, jól szellőző helyiségben fellógatta. Így még karácsonykor is friss szőlőt tudtunk enni.
A szőlő, energia és szénhidráttartalma kiemelkedő. 1 kg szőlő kalóriatartalma elérheti a 900 kalóriát is! A szőlő A-, B1-, B2-, B9-, C-, K-vitaminokat tartalmaz. Antocianidineknek köszönhető az érvédő és látást javító hatása. Számos ásványi sót és nyomelemet tartalmaz, például káliumot, mangánt, kalciumot, magnéziumot, klórt, foszfort, jódot, szelént, vasat és folsavat. A szőlőben található nagyszámú alkotóelem, elősegíti a vérképzést, a szervezet immunrendszerének erősítését, a szellemi és fizikai erőnlét fenntartását.
Magas szénhidráttartalma ellenére, cukorbetegek is fogyaszthatják, de mindenképpen figyelembe kell venniük a napi szénhidrát számítás során. A benne található cukrok nagyrészt monoszacharidok, e miatt hasznos idős, lábadozó, legyengült, kimerült embereknek, állapotos, szoptatós nők számára. Kutatások támasztják alá, hogy a szőlőben található polifenolok és a resveratrol együtt gyulladást gátló hatást fejtenek ki, továbbá javítják a glükóz felhasználást a cukorbetegeknél.
A szőlőbogyó 4/5 része víz, ennek is szerepe van a vízhajtó és méregtelenítő hatásában. Epehajtáshoz, tisztító kúrához, máj serkentésére céljából is fogyaszthatjuk a szőlőt. Egy-egy kúrával elősegíthetjük, a vizelet húgysavszintjének csökkenését, a köszvényes fájdalmak súlyosságát, a székrekedés, aranyeres panaszok megszűnését, emésztési problémák, epe- veseköves panaszok csökkenését. Gátolja a gyulladás folyamatában résztvevő anyagok képződését, a hisztamin képződés gátlásával, így mérsékelve az allergiás tüneteket. Parlagfű allergia esetén nem javasolt a szőlő fogyasztása a kialakuló keresztallergia miatt.
A flavonoidok antioxidáns hatása megvédi a szervezetet a szabad gyökök által okozott károkkal szemben. A sötét héjú szőlők több flavonoidot tartalmaznak. A procianidin segít az erek rugalmasságának a megőrzésében, érelmeszesedést megelőző hatású, ezáltal csökkenti a vérnyomást, gátolja a vérlemezkék összetapadását, a vérrög kialakulását, véd a szívinfarktustól.
A szőlő resveratrol tartalma, segít az emlőrák kialakulásának a megelőzésében.
A szőlő vírusölő hatású és antibakteriális hatású, ezért érdemes gyakran fogyasztani betegség megelőző célzattal is.
Kedves asszonytársaim és hölgyeim! Ne nagyon róják meg párjukat, ha időnként megisznak 1-2 dl vörösbort. Kutatások támasztják alá, hogy aki mérsékelt mennyiségben fogyaszt vörösbort, nála alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedés előfordulásának aránya, sőt azt javaslom, hogy csatlakozzanak hozzájuk. Ez lehet egy jól sikerült vacsora egészséges zárása.
Ha a szőlőt frissen fogyasztjuk a magot tartalmazó változatot válasszuk – amennyiben egyéb tiltás nem áll fenn – és roppantsuk össze a magját a fogunkkal, hogy a benne lévő tápanyagok, hatóanyagok jobban hasznosuljanak.
A szőlőmag erős antioxidáns hatású vegyületet, pycnogenolt is tartalmaz. A szőlőmagből készített szőlőmaglisztet meg tudjuk vásárolni, amit én joghurtba keverve szoktam fogyasztani, de kenyér vagy péksüteményünk sütéséhez, desszertek készítéséhez is felhasználom. Maximális napi adagja 1 teáskanál.
A szőlőmagolaj fogyasztása javasolt szív- és érrendszeri megbetegedések, magas koleszterinszint, érelmeszesedés esetén, továbbá csökkenti az ízületi fájdalmakat, és stressz oldó hatással bír.
Ne feledkezzünk meg a hagyományainkról sem! Nagymamáink szőlőlevélbe csavarva is készítettek „töltött káposztát”. Ha tehetjük, elevenítsük fel ezt a régi receptet.
A szőlőlekvár nagyon finom, de enyhe hashajtóhatással rendelkezik, így szükség esetén terápiás céllal is használható.
Én szőlőlekvárt az alábbi recept szerint készítem.
Hozzávalók: 1,5 kg vörös szőlő, 0,5 kg kristálycukor, 1 tasak dzsemfix.
Elkészítés: a szőlőszemeket szedjük le a száráról, alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd kicsit zúzzuk össze. Keverjük össze a cukorral és a dzsemfixel, majd forrástól számítva 5 percig főzzük, közben kavargatjuk. Az így kapott lekvárt azonnal, alaposan passzírozzuk át egy szitán, hogy minden levet és gyümölcshúst kinyerjünk belőle. A héj és a mag nem kell a lekvárba. Addig passzírozzuk, míg csak a száraz mag és héj marad vissza. A kész, átszűrt lekvárt azonnal üvegekbe töltjük, és lezárjuk. Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek!
Elérhetőség: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
TERMÉSZETES EGÉSZSÉG! Bacsikné Szigeti Gabriella Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, fitoterapeuta