Pitypang szörp recept Ildikótól
- Írta: Bodnárné Varga Éva
- Közzétéve Olvasóink küldték
A pitypang virágából készített olvasónk a mézhez hasonló ízű és színű szörpöt.
Pitypang szörp
Hozzávalók:
Elkészítése:
A virágokat forgalomtól mentes helyről gyűjtjük. Árnyékos helyen kicsit kiterítjük, hogy az apró bogarak kimásszanak belőle. A virágról leszedjük a szirmokat, csak azt a részt használjuk
A vizet feltesszük melegedni, belerakjuk a virágokat és felforraljuk. Amint forr levesszük a tűzről. Minimum 4-5 órát hagyjuk ázni, de hagyhatjuk egy éjszakára is.
A főzetet leszűrjük és belerakjuk a többi hozzávalót is. Lassú tűzön addig főzzűk, míg szörp sűrűségű nem lesz.
Én nagyjából egy - másfél órát főztem. Ha hosszabb ideig szeretnénk eltárolni tegyünk bele egy szörptartósítót. Még forrón üvegekbe töltjük, száraz dunsztba hagyjuk kihűlni.
Felhasználása: Iható hígítva italként, de használható cukor, méz helyett is édesítésre teába, egyéb italba.
A pitypang számos áldásos hatását ismeri a népgyógyászat, de egyéb kísérletek is számos jótékony tulajdonságára világítanak rá.