MK NemzKonz ADS 1200x150px 1122

Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Nov 26, 18:21

A népi hagyományok alapján a csontritkulás ellenszere a mák

  • Közzétéve Életmód

A máknak, magas a kalciumtartalma van, így csontritkulás elleni védelmet tulajdonítanak neki. A mákolajat öregedésgátló hatása miatt a szépségipar nagy mennyiségben használja. Szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is szerepe van. Vas tartalma segíthet a vérszegészség megelőzésében.

bejgli

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincsével, a gyógynövényekkel történő lehetséges kezelésekről írok.

A sok magvat rejtő üreges többrekeszű tokterméssel rendelkező mák (Papaver somniferum) magjai lehetnek kékes árnyalatúak, vagy fehérek. A latin elnevezésben szereplő Somniferum jelentése álomhozó. A Biblia is megemlíti a mákot, mint az egészséges étkezés egyik növényét.

Az ókori népek számára többféle szimbólumot is jelképezett. Jelentette a termékenységet, az alvást, a feledést. Kínában a mák a visszavonulást, pihenést, szépséget, és a sikert jelenti, de a belőle készült ópiumot, a gonosz erők és a züllöttség jelképének tekintik. A kereszténységben is az alvás szimbóluma. A görög Hippokratésztól származik az első írásos emlék, a mák felhasználási lehetőségeiről. A görög szigeteken az eutanázia előidézésére is használták.

1804-ben Sertürner izolálta a morfint. A morfin gyógyászati felhasználásban fájdalomcsillapító és euforizáló hatású. A morfin befolyásolja a fájdalom szubjektív megélését, feldolgozását, gyengíti a fájdalomtól való félelmet és szorongást. Kodein köhögéscsillapításra, enyhe fájdalomcsillapításra használt hatóanyag. A mák papaverin, narkotin, tebain hatóanyagai görcsoldó hatásúak.

A gyógyszeripar az ipari mákot dolgozza fel, míg a lakosság az étkezési mákot fogyasztja. A máktokból kinyert alkaloidok lehetséges mérgezés miatt háziszerként nem használhatóak.

Az étkezési mákra, elsősorban nem mint gyógynövényre, hanem az egészséges étrend alapanyagára tekintünk.

A máknak, magas kalciumtartalma miatt, csontritkulás elleni védelmet tulajdonítanak, népi hagyományok alapján. Ezt tudományos kísérlettel még nem támasztották alá. Ásatás során máktermesztő vidék – így sok mákot fogyasztó – település lakosainak csontvázát hantolták ki, amelyeket tökéletes, csontritkulás mentes állapotban találtak.

A mák tartalmaz E-vitamint, B1-, B2-, B3-, B6-vitamint, káliumot, magnéziumot, cinket, mangánt, rezet, foszfort.

Fogyaszthatjuk a megdarált mákmagot, mézzel, de napi egy kiskanálnyi mákolaj is egészségünkre válhat. A mákolajnak öregedésgátló hatást tulajdonítanak, így a szépségipar is használja. Szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is szerepe van, telítetlen zsírsav tartalma miatt. Fogyasztásával, megelőzhető a trombózis kialakulása. Vér koleszterinszint csökkentő hatással is rendelkezik. Kognitív képességekre pozitív hatással van. Vas tartalma segíthet a vérszegészség megelőzésében.

Biztos mindenkinek van egy szuper bejgli receptje. Én Dédikétől tanultam a mákos bejgli készítést, ezt osztom meg.

Hozzávalók a tésztához: 2 dkg élesztő, 1/2 dl tej, 50 dkg liszt, 6 dkg kristálycukor, 1 csipet só, 25 dkg vaj, 1 db tojás, 3 db tojássárgája.

Hozzávalók a töltelékhez: 1 dl tej, 20 dkg kristálycukor, 40 dkg darált mák, 5 dkg mazsola, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál méz, 1 db citrom. A kenéshez: 1 db tojás.

A mákos bejglihez az élesztőt a tejben, sóval, cukorral felfuttatjuk. A liszthez hozzámorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk a tojást, az élesztős tejet, és rugalmas tésztává gyúrjuk. A kész tésztát letakarjuk és kelesztjük.

Elkészítjük a mákos tölteléket. A tejet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a mákot, és felfőzzük. Amikor kész, félrehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a mazsolát, a vaníliás cukrot, a mézet és a reszelt citromhéját. Töltés előtt kihűtjük.

A tésztát négy egyforma darabra osztjuk, nem túl vékonyra kinyújtjuk, megtöltjük a mákos töltelékkel és feltekerjük. A rudakat kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk, majd tojással lekenjük a tetejét. Fél órát hagyjuk pihenni, majd újra lekenjük, és 170 fokos sütőben 30-35 perc alatt aranybarnána sütjük.

Jó étvágyat és Kellemes Karácsonyi ünnepeket kívánok mindenkinek!

Elérhetőség: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Természetes egészséget te is megérdemled! Nálam megtalálod a szükséges gyógynövény termékeket a gyógyuláshoz! Írj nekem a gmail címemre vagy keress facebook oldalamon messengeren.

TERMÉSZETES EGÉSZSÉG! Bacsikné Szigeti Gabriella Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, fitoterapeuta

 

 További információ!

MK NemzKonz ADS 700x700px 1122

donerfkert