MK NemzKonz ADS 1200x150px 1122

Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Nov 25, 22:08

Fedezd fel a mandula gyógyító hatását

  • Közzétéve Életmód

A mandula magnézium tartalma a vérkeringés serkentésével elősegíti, hogy a test szövetei friss oxigénnel és tápanyaggal ellátottak legyenek.

karacsonyi ajandek

A koleszterinszint csökkenése és az erekben lévő gyulladások megszüntetése képes akár a felére csökkentetni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A mandula rendívül fontos a kismamák táplálkozásában, valamint a stroke, szívroham, rák kialakulásának a megelőzésében.

A mandula fontos kalcium, kálium forrás, de tartalmaz még foszfort, vasat, rezet, magnéziumot, mangánt, cinket, A-vitamint, B-vitaminokat (B1, B2, B6) és E-vitamint.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, hagyományos népigyógyászat kutatója és szakértője, alkalmazója, oktatója, okleveles gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta, újságíró. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.

A mandula a Rózsafélék (Rosaceae) családjából származik. Az édes mandulát (Prunus dulcis var. dulcis) fogyasztjuk és a cikkbebn leírt gyógyhatások erre vonatkoznak. A mandula keserű változata (Prunus dulcis var. amara), termesztése étkezés céljából nem javasolt, mivel a benne található mérgező vegyület (amigdalin), miatt nem fogyasztható, ezért a ciánvegyület eltávolítását követően elsősorban mandula olaj előállítására használják fel.

A mandulafa Nyugat-Ázsia mediterrán részén őshonos, ahol rendelkezésre áll a termesztéséhez szükséges megfelelő mennyiségű napsütés és meleg. A fa magassága elérheti a 8 métert. Tél végén, kora tavasszal nyílnak a fehér vagy halvány rózsaszín, illatos, díszfákkal vetekedő szépségű virágai, még a levelek megjelenése előtt. A virág lefagyásának elkerülése érdekében hazánkban a mandula termesztése szélvédett helyen, déli lejtőkön javasolt. Aki termesztésébe akar kezdeni, annak tudnia kell, hogy legalább két növényt kell ültetnie, mivel önmeddő. Keskeny, finoman fűrészes levélszélű levelei 4-10 cm hosszúak. A levéllemez fényes felületű, sötétzöld színű. A mandula termését szürkészöld színű, bársonyos szőrzet borítja. A termése 3-4 cm hosszú, tojásdad alakú. Szeptember folyamán érik be, és lehullik a fáról. A begyűjtött magokat miután megtisztítottuk a kemény héjtól, ne távolítsuk el róla a barna maghéjat, mivel ez a maghéj mindamellett, hogy magas antioxidáns hatással rendelkezik, védi a termést a gyors avasodástól. Javasolt, száraz hűvös helyen vagy hűtőben tárolni.

Gyógynövényként felhasználjuk a mandula magját (Amygdalae amarae semen, Amygdalae dulcis), a magvakból kinyert mandulaolajat (Amygdalae oleum virginale, Amygdalae oleum raffinatum, Amygdalae amarum aetheroleum), valamint a maglisztet (Amygdalae farina).

A mandula fogyasztása lehet preventív, de már kialakult betegség esetén is javasolt fogyasztani. A cukorbetegségben szenvedő betegek esetében lassítja a glükóz felszívódási sebességét, lelassítja a szövődmények kialakulásának a sebességét. Mandula fogyasztását javasoljuk nagyobb étkezéseket követően, vagy közben mivel fogyasztása nem engedi a vércukorszint hirtelen megugrását.

A mandula a gondolkodásunkra, memóriánkra is előnyösen hat. A benne lévő vitaminok, ásványi anyagok (E-vitamin, B-vitamin), védik az idegrendszert. Csökkenthetjük a mandula fogyasztásával a Parkinson-kór kialakulásának a kockázatát. Érdemes a gyermekek uzsonnás dobozába is csomagolni néhány szemet, mert segíti a koncentrációt, javítja a figyelmet és a problémamegoldást.

A mandula rost – és olaj tartalma hozzájárul a székrekedés, vastagbélrák megelőzéséhez. Gyomorfekély kezelésénél is alkalmazhatjuk, mivel fogyasztása csökkenti a gyomor savtartalmát és a gyulladt gyomorfal könnyebben tud regenerálódni.

A mandula fogyasztásával megelőzhetjük az érrendszeri betegségek kialakulását. Jó hatással van a koleszterinszintre. Csökkenti a „rossz” LDL szintjét, és növeli a „jó” HDL szintet, mivel gazdag a többszörösen és egyszeresen telítetlen zsírokban. A mandula magas E-vitamin tartalma erős antioxidáns hatása miatt, csökkenti a mikroszkopikus gyulladásokat, amelyek lassan-lassan az érszűkület és a magas vérnyomás kialakulásához vezetnek. A folsav bevitele többek között hozzájárul még a stroke, szívroham, gyomorrák kialakulásának a megelőzéséhez.

A mandula folsav tartalma hozzájárul a vérszegénység megelőzéséhez, mivel vérképző hatású. Rendívül fontos a kismamák táplálkozásában, mivel hiányában súlyos fejlődési rendellenességgel (nyitott gerinccel) születhet meg a csecsemő.

A mandula csontvédő, csonterősítő hatással bír. A benne található foszfor, kálium, magnézium, mangán segítségével erős egészséges lesz a csontozatunk. Az idős korban fellépő oszteroporózist hatását csökkenti.

A mandula olajat a szépségipar előszeretettel használja krémek, hajápoló termékek, masszázsolajak formájában. A hajat fényessé, erőssé teszi. Beszámoltak arról, hogy a mandulaolajos pakolás megállította a hajhullást, csökkentette a kiszáradt fejbőr viszketését, csökkentette a korpásodást és a haj zsírosodását. A mandulában található cink sejtmegújító hatásának tulajdonítják az elvékonyodott, töredezett, hulló haj „gyógyulását”. Fürdővizünkbe is tölthetünk belőle, így kényeztethetjük teljes bőrfelületünket és szabadulhatunk meg a viszkető bőr érzésétől. A mandula olaj tökéletesen ápolja az erősen igénybevett száraz, érzékeny bőrt. Vitaminnal tölti fel, hozzájárul a bőr regenerálódásához és rugalmasságának a megőrzéséhez. Csökken a ráncok száma és mélysége.

A mandula magas fehérje tartalma miatt, a vegetáriánusok fontos eledele. A vegetáriánusok számára a mandula kiváló B-vitamin forrás. Mindenki számára javaslom, hogy a főétkezések közötti éhségünket, „finomság” iránti vágyunkat ezzel a tápanyagban, vitaminban gazdag egészséges csemegével elégítsék ki. Táplálkozás során mindig figyeljünk a mérsékletességre, javasolt napi egy marék, körülbelül 10 szem.

A mandula fogyasztó hatású vagy inkább hízást segíti elő, erről megoszlanak a vélemények. A fehérje és rost tartalma elősegíti az éhségérzet csökkenését, cink tartalma pedig hozzájárul az édesség iránti vágy leküzdéséhez. Egy kutatás szerint napi rendszeres (egy hónapig tartó vizsgálat) 5 gramm mennyiségű mandula fogyasztása súlycsökkenéshez vezetett. Más kutatások szerint a magas kalória tartalma miatt nem javasolt fogyókúra esetén. 10 dekagramm mandulában 579 kalória van. 10 szem mandula 69 kalóriát tartalmaz.

A mandula, ételek, sütemények alkotója és a marcipán alapanyaga.

A 25 % fehérje tartalom mellett magas, mintegy 50 % zsírt tartalmaz. Minimális mennyiségű telített zsírsav mellett, jelentős mennyiségű egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz. Az esszenciális zsírsavak nélkülözhetetlenek a test szöveteinek zavartalan növekedéséhez és fejlődéséhez.

Az E-vitamin erős antioxidáns. Bizonyított, hogy a kemény héjú gyümölcsök E-vitamin tartalma a nyers gyümölcsökben találhatóak meg, mivel a pörkölés során a tiamin tartalom mellett az E-vitamin is megsemmisül. Ezért elsősorban a nyers gyümölcs fogyasztását javaslom gyógyászati célból.

A manduláról több fejezetben olvashatunk a Bibliában.

* Az éberség szimbóluma, mivel az egyik legkorábban virágzó gyümölcsfa.

* Kivonulások könyve a „Mécsatartó”-ról írja le, hogy az arany mécstartó kelyhei legyenek mandulavirág alakúak. A mandula díszítések Isten állandó jelenlétét jelképezik.

* Izrael népe pusztai vándorlásában, az Úr parancsára minden törzsnek hoznia kellett egy-egy vesszőt. Másnapra mivel „Áron vesszeje kivirágzott, bimbót fakasztott, virágot növelt, és mandulát érlelt” (Mózes negyedik könyve), Áron lett az új vezető.

* A festészetben, a szentképeken a Máriát és Jézust övező dicsfény is mandula alakú.

A mandula és mandulából készült termékek fogyasztása nem ajánlott oxalát tartalma miatt, vese vagy epehólyag problémákkal küzdők számára.

Én most karácsonykor, mandulás pulykamellet készítek Szentestére, aminek a receptjét megosztom.

Hozzávalók: 100 dkg pulykamell, 15 dkg aszalt szilva, 1 dl vörösbor, fél szál póréhagyma,25 dkg gomba, 15 dkg mandula, olívaolaj, só, bors, bazsalikom, zsemlemorzsa

Elkészítés: A pulykamellet felszeleteljük, vékonyra klopfoljuk. A póréhagymát, a mandulát és a gombát apróra szeleteljük. Vörösborba áztatjuk az aszalt szilvát.

Töltelék: A felaprított gombát és póréhagymát olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a felszeletelt mandulát, a beáztatott aszalt szilvát, fűszerekkel ízesítjük. A lehűlt töltelékbe tegyük bele a zsemlemorzsát.

A pulykaszeletekbe töltjük a tölteléket, úgy hogy a húst fel tudjuk tekerni. A tekercset csomagoljuk alufóliába. 160 fokon 25 perc alatt sütőben süssük meg, majd csomagoljuk ki és serpenyőben pirítsuk át.

Kedves Olvasóm, szeretnék önnek és kedves családjának Istentől áldott, boldog, békés Karácsonyi ünnepeket kívánni!

Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ , +36/30-529-85-74

 További információ!

MK NemzKonz ADS 700x700px 1122

donerfkert