Farsangi fák forrólevegős sütőben
- Írta: Konyhalál
- Közzétéve Életmód
Egyre többen használják a forrólevegős fritőzt, aki egyszer kipróbálta, szinte naponta használja. Kevesen tudják, de akár farsangi fánk is készíthető az airfryer-ben.
A hagyományos sütőben készült fánk egy átmenet valahol a fánk és a bukta között. Airfryer-ben viszont elég közel van az olajban sütött fánkhoz, mondjuk, 90%-ban hasonlít rá. Bár, a hasonlóság lehet, hogy annak is köszönhető, hogy érdemes olajjal bekenegetni a fánkokat sütés előtt.
A fánkok ugyanolyan puhák, rugalmasak, mint az olajban sütöttek, a tészta külső rétege picit keményebb, de a belseje ugyanolyan, mint az olajosé. Az airfryer-ben jobban felpuffadtak, mint olajban sütve, így valamivel magasabbak. Ja, és szalag nem lesz rajtuk…
Farsangi fánk airfryer-ben sütve – Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 4 ek cukor
- 2,5 dkg friss élesztő (vagy ennek megfelelő száraz élesztő)
- 2,5 dl tej
- 3 tojás sárgája
- 7 dkg vaj
- 1 ek sütőrum
- 1 citrom lereszelt héja
- csipet só
- 3 ek olaj
Farsangi fánk airfryer-ben sütve – Elkészítés:
- Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
- Hozzákeverjük a hozzávalókat az olaj kivételével és összedolgozzuk a tésztát.
- Egy órát meleg helyen kelni hagyjuk.
- Lisztezett felületen 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát és kiszaggatjuk.
- Negyed órát pihentetjük a tésztát.
- Ecsettel a tésztakorongok mindkét felét bekenjük olajjal.
- 180 °C-on 8 perc alatt megsütjük az airfryer-ben, úgy, hogy 4-5 perc környékén megfordítjuk a fánkokat fejjel lefelé. A sütési idő a saját készülék tulajdonságaitól függően változhat!
- Kivéve megtölthetjük lekvárral, megszórjuk porcukorral.
Forrás: Konyhalál