DAP online ADS KV 1200x150 1016

Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Oct 22, 5:48

Egy szakorvos tanácsa: hogyan ne hurcold a vírust a ruhádon, cipődön? És miért problémás a kesztyű?

  • Közzétéve Életmód

Pontokba szedte Virgil Musta szakorvos, a temesvári Victor Babeş járványkórház osztályvezetője azokat az óvintézkedéseket, amelyek révén minimálisra csökkenthetjük az esélyét annak, hogy megfertőződjünk az új koronavírussal, illetve hogy terjesszük a betegséget.

VIRGIL MUSTA

A már közismert óvintézkedések mellett (kézmosás, 2 m távolság megtartása, maszk hordása, társaság kerülése, köhögés/tüsszentés a könyökhajlatba) több, kevéssé ismert dologra is felhívja a figyelmet. Ezek egyike, hogy az igen könnyen terjedő koronavírus kórokozója sok helyen van jelen a talajon, ahol bizonyos ideig életben is marad, így hurcolhatjuk a cipőnk talpán is.

Az orvos ezért azt javasolja, hogy semmiképp ne hordjuk ugyanazt a cipőt otthon és az utcán, és a bejáratnál tartsunk két lábtörlőt:

a szokványos mellett egy klórral átitatottat is.

Továbbá, hogy az utcai cipőt tartsuk külön a házitól. Azt ajánlja, hogy a kinti ruháinkat vessük le, mikor hazaérünk, és ha nincs mód fertőtlenítésre (például vasalással), tegyük őket egy elkülönített helyre, ahol egy-két nap alatt elpusztulnak bennük a potenciálisan összeszedett vírusok.

Az orvos a kesztyű viselését csak módjával ajánlja, mint írja, több lehet benne a kár, mint a haszon, ha nem vagyunk eléggé óvatosak.

Amikor kesztyűt hordunk ugyanis, az lehet a benyomásunk, hogy védve vagyunk, azonban ha a fertőzött kesztyűs kezünket az arcunkhoz érintjük, ugyanúgy elkaphatjuk a vírust. Ezért azt ajánlja, hogy csakis akkor hordjuk a kesztyűt, amikor kimondottan fertőzésveszélyes helyen dolgozunk, és amikor eljövünk onnan, azonnal vessük le a kesztyűt, dobjuk el és mossunk kezet.

Javasolja továbbá a kilincsek, kulcsok fertőtlenítését is. Hasznosnak tartja továbbá a gyakori szellőztetést, mivel ily módon csökkenthetjük a helyiségben potenciálisan előforduló kórokozók számát.

Úgy véli, érdemes egy rutint kialakítani, amihez tartjuk magunkat a járvány ideje alatt, mert apróságokon múlhat, hogy elkapjuk-e a betegséget vagy sem.

A következő lépések betartását ajánlja, amikor hazaérünk:

- ha van rajtunk kesztyű, vegyük le a házon kívül és tegyük egy zacskóba
- töröljük a lábunkat a klóros lábtörlőbe még az ajtó előtt
- lépjünk be a lakásba
- vegyük le a cipőnket és tegyük egy olyan helyre, ahol nem érintkezik a házi cipőnkkel
- vegyük fel az otthoni cipőt
- mossunk kezet
- vegyük le az utcai ruhánkat és tegyük le elkülönítve
- fertőtlenítsük a kilincseket, kulcsokat, kapcsolókat, telefont stb.
- mossunk kezet
- szellőztessünk. 

Forrás: Transindex.ro

 

DAP online ADS KV 700x700 1016

 

kert