Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 20, 21:36

"Ezért három embernek kell meghalni" - humoros történet Mátészalkáról 1913-ból

Az elmúlt napokban nem csak a dohánytermelők és az őket megkárosító tolvajok arattak, hanem az utóbbiakra lecsapó pénzügyőrök (régi nevükön fináncok) is, pár nappal ezelőtt például Kékcsén volt egy nagyobb, milliós tételű "aratásuk".

pipa

Nem újkeletű a probléma, amióta léteznek extrának számító kurrens termékek azóta állam megemelt adótételekkel próbálja a saját sápját lehúzni ezek fogyasztásáról, és persze azóta próbálják az emberek elkerülni az extraadó befizetést. Ilyen volt korábban a só, (Esze Tamás első összetűzése a hatóságokkal a tiszaújlaki sóház megtámadása és a jogosulatlanul beszedett adók visszaszerzése), majd később az alkohol és a dohány.

1913-ból származik az alábbi történet, a Mátészalka társadalmi hetilap október 31-i kiadásában találtam:

Egy kántorral történt, hogy a finánc szűzdohányt talált nála. Meg is bírságolta azonnal 12 pengőre. A kántor igyekezett magán uralkodni, dehát ez nem megy olyan könnyen. A végén ki is tört.
— Ezért három embernek kelj meghalnia..
Még aznap meginvitálták a rendőrségre.
— Ki az a három ember, akit meg akar ölni ?
— Én — csudálkozott a kántor.
— Maga hát. Hiszen mondta.
— Mondani mondtam, de csak az Isten tudja kik lesznek ők. Szegény ember vagyok, négy pengőt kapok egy temetésért, hát három halottal kell a temetőbe kísérnem, hogy megkeressem a bíróságot. Ezért mondtam, hogy három embernek kell meghalnia.

Az egykori cikk furcsasága, hogy 1913-ban korona volt a hivatalos fizetőeszköz a pengőt csak évek múlva 1927-ben vezették be. Hogy a '13-as cikkben miért pengő szerepel, arra nem találtunk magyarázatot.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280