Száncsengés és böllérverseny Napkoron, 2017. január 14-én (szombat)
- Írta: Napkorona Egyesület
- Közzétéve Helyi hírek
Tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Böllérversenyt Napkoron 2017. január 14.-én, szombaton 6.00 óra és 19.00 óra között, a Napkorona Udvarház Rendezvény és Fesztiválközpontban
A kolbász mellett hurka is készült Napkoron 2015-ben. Fotó: haromhatar.hu
Verseny: Hagyományos mangalica házi feldolgozása
- Csapatmunka minősítés (marketing)
- Böllérmunka minősítés
- Húselőkészítés füstölésre, hűtésre
Húsfeldolgozás, disznótoros készítmények;
- toroskáposzta
- hurka-kolbász
- fogópálinka
- forralt bor minősítés
Versenyfeltételek:
- Nevezési díj: 30.000.- Ft, illetve lehetőség szerint különdíj felajánlása, melyet a zsűri ítél oda.
- A nevezési díjat 2017. január 11-ig, mely időpont egyben a nevezés határideje is a Napkorona Hagyományörző Lovas és Lövész Egyesület 68800099-11113993 Szabolcs Tak.Szöv. számlaszámára kell átutalni „böllérverseny nevezési díj” megnevezéssel.
- A csapatok egységesen 10 belépőjegyet (karszalagot) kapnak. Amennyiben a csapat létszáma nagyobb, úgy lehetőség van előre megvásárolni a belépőjegyeket. A rendezvény napján a területre már csak karszalaggal lehet belépni.
- A hozott sertés marhalevéllel, állategészségügyi bizonyítvánnyal, - állatorvosi igazolással és azonosítható fülszámmal legyen ellátva, valamint a Mangalica Szövetség tanúsítványával.
- A versenyt, a feldolgozást a jelenlegi jogszabályok és a szakma szabályai alapján kell végezni!
- Csak nyomáscsökkentővel ellátott perzselők, gázpalackok használhatóak!
- A gázelvétel fokozása céljából a gázpalackok melegítése tilos.
- Csak elkábított állatot lehet elvéreztetni (3 percen belül). A mangalica sertés kábítása 6.30 – 7.30 óra között folyamatos.
- A bontás után elvégzett vizsgálatot (Trichinella tesztet) követően lehet a készítményekből fogyasztani.
- A keletkezett veszélyes hulladékot (bélgarnitúrák, szem, fülkivágás, papucs stb.) zsákba össze kell gyűjteni és a verseny ideje alatt ATEV megsemmisítésre át kell adni.
- Az állatok feldolgozása során maradéktalanul be kell tartani az élelmiszer higiéniai előírásokat.
- A csapatok a késztermékek kóstoltatása során kötelesek betartani a közegészségügyi és élelmiszer higiéniai előírásokat. A kóstoltatás kizárólag egyszer használatos eszközökkel történhet.
- A csapatok kizárólag a helyszínen készített késztermékeket kóstoltathatják!
- A csapatok a versenyen készített ételeket kereskedelmi forgalomba hozhatják, kizárólag a szervezők által egységesen 500.-Ft-ért értékesített gasztrojegy ellenében. Az adagok árát a gasztrojegy egységárához viszonyítva kell meghatározni, pl: 1 adag toroskáposzta 1 gasztrojegy, 1 adag kolbász 2 gasztrojegy stb. Az árakat és az adagok mennyiségét a csapatok saját megítélésük szerint alakítják. A rendezvény végén a gasztrojegyek beváltásra kerülnek a szervezőnél számla ellenében, mely összegből 30 % a szervezőt illeti meg.
A helyszínen biztosítjuk az alábbiakat;
- víz
- Mangalica napi áron (650Ft/kg + Áfa)
- 230 V csatlakozási lehetőség
Minden versenyző saját maga biztosítja: sátrat és egyéb eszközöket, felszereléseket. Sátrakat és egyéb felszereléseket 2017. január 11-től legkésőbb 2017. január 13-ig (péntek) a helyszínre kell vinni és elhelyezni. Az őrzésről gondoskodunk.
Díjak:
- közönségdíj a legnépszerűbb csapatnak
- a böllérek legjobbja
- a legjobb hurka
- a legjobb toros
- a legjobb kolbász
- a legjobb fogópálinka
- a legjobb forralt bor
Támba Miklós, a rendezvény főszervezője
Jelentkezési lap letöltéséhez kattintson ide!
forrás és további információk: napkoronaegyesulet.hu