Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Sep 22, 20:33

Csöppnyi Szatmár a fővárosban - Panyola kincsei

  • Közzétéve Helyi hírek

A napokban mutatta be Panyola a „Hat nyár képei Panyoláról” c. festménykiállítást a Bartók 1 Galériában Budapesten. Művészek, alkotók, érzések Szatmárból. A több mint 40 alkotás négy héten át megtekinthető a galériában.

panyolaa

A Szatmári Alkotótáborokban készült több tucat festmény igazolja, hogy az érintetlen gyönyörű vidék egyaránt gazdag természeti kincsekben. „Nem szabad kihagyni, el kell jönni az ország legkeletibb csücskébe és felfedezni térségünket - hívta fel a figyelmet Muhari Zoltán, Panyola polgármestere és egyben a tábor főszervezője. Ismerjék meg az ország keleti részét.  Művészbarátaink, a Szatmári Alkotótábor tagjai, immáron már hatodik alkalommal töltöttek el egy hetet Panyolán. Ecsetvonásaikon keresztül mutatjuk be településünket és környezetünket.

panyolab

A kezdetek óta a tábor művészeti vezetője Dr. Stonawski Tamás elmondta »nem véletlenül vállalom minden évben alkotótársaimmal, hogy a művészet eszközével mi is megmutassuk Szatmár szépségeit. Panyola jelmondata: „….mintha hazajönnél”. Az itteni emberek vendégszeretetét évről évre megtapasztaljuk, átéljük. Az itt született alkotásokból minden alkalommal hálásan hagyunk itt egy-egy darabot, amely gyűjteményből ez a kiállítás is létrejöhetett.

Kis településként nagy álmokat valósít meg Panyola, amelyekhez különböző források adnak segítséget, mint a Nemzeti Együttműködési Alap és a Nemzeti Kulturális Alap. Panyola község kulturális programjait az önkormányzaton kívül a Helyipiac.hu Egyesület szervezi. E civil szervezetnek köszönhetjük a Szatmári Alkotótáborok eseményeit is- árulta el a polgármester.

panyolac

„A kormány jól érti, hogy az értékteremtő közösségeknek a maguk helyén, a maguk céljait kell követniük. Ezért partnerének tekinti a civil kezdeményezéseket és a maga lehetőségei szerint támogatja őket a működésükhöz szükséges lehetőségek kiszélesítésével”- mondta el Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. -„Panyola értékes tagja a szövetségünknek, és örömmel látjuk, hogy rendre igyekszik más tagtelepüléseket is bevonni eseményeibe. Ezt az összefogást szemlélteti az is, hogy a község legnagyobb rendezvényének, a PanyolaFesztnek idén kiemelt vendége Nádudvar”-tette hozzá Halász János, a Városok Falvak Szövetségének elnöke.

panyolad

-„Megtiszteltetés és különleges élmény lesz részt venni ezen az összművészeti hagyományőrző fesztiválon. Igyekszünk Nádudvar gazdag népművészetét, kézműves mesterségeit és gasztronómiáját bemutatni”- számolt be Maczik Erika, Nádudvar polgármestere. Idén újdonság többek között még az is, hogy a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesülete is ott lesz a fesztiválon. „Nem újragondoljuk a szatmári ételeket, csupán a helyi termelők termékeit használjuk fel kóstolóinkhoz. Ebben a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület lesz a partnerünk” – árulta el Ruprecht László, a SVÉT elnöke.

www.panyolafeszt.hu, Facebook: PanyolaFeszt

 

 

 

 

Hová, merre a hétvégén?

kert