Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Sep 12, 20:24

II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál, Nyíregyháza

  • Közzétéve Helyi hírek

A zsidó kultúra értékei, vallási és világi szereplői, kóser konyha különlegességei. Ezt kínálja a vármegyei gasztronómiai-, és kulturális fesztivál 2024. augusztus 25-én, vasárnap Nyíregyházán.

koser

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál második alkalommal mutatja meg a zsidó kultúra értékeit, hagyományait, szokásait. A rendezvénnyel szeretnék közelebb hozni a zsidó kultúrát a többségi társadalom tagjaihoz, továbbörökíteni a hagyományokat és megélni, mint kulturális identitást.

kosera

Az esemény a magyar zsidó kultúra gyökereit erősíti, illetve ezek közös együttes jelenlétét mutatják meg hogyan lehet büszkén vállalni és továbbörökíteni a jövő generációi számára. A programok között kiállítás, zsidó folklór előadás, interaktív tárlatvezetés és könyvbemutató szerepel.

koserb

A résztvevők gasztronómiai utazást tehetnek a kóser konyha világába, megkóstolhatják hagyományos ízeit, felfedezhetik a különleges ételek receptjeit. Mindezek mellett sor kerül a zsidó világ vallási és világi szereplőinek előadásaira, ezzel is segítve a gondolkodásmód megismerését. A fesztivál különleges élményeket és kiváló szórakozást ígér.

Kulturális programok: A lelkeket simogató dallamokat a Debreceni Zsidó Hitközség kórusa a Zs-Faktor biztosítja. Rendezvény előadói között többek között ott lesz a Rosenfeld Dániel Imre kántor által 2008-ban alapított Ávinu Trió együttes, amely Magyarországon egyedülálló módon ötvözi a komoly és könnyűzenét a hagyományos zsidó liturgikus dallamokat, imarészleteket és modern izraeli zenét. A magyar-zsidó örökzöld slágerek, népdalok mellett a történelmi időpontokhoz kapcsolódó zenék is felcsendülnek.

koserc

Megtekinthetik a csodálatos zsinagóga épületét és a tárlatvezetésen megismerhetik a történetét. Tóth Sándor nyugalmazott ezredes előadásában azon zsidó származású polgártársaink története hallható, akik munkássága jelentősen hozzájárult Nyíregyháza kulturális életéhez.

A rendezvény zárásaként pedig a tavalyi évben is nagy sikert aratott „Kérdezd a rabbit” beszélgetés ad lehetőséget, hogy szabadon kérdezzék a zsidó vallás, kultúra rejtelmeiről Fináli Gábor rabbit.

koserd

Kóser konyha: Megízlelhetik a sólet, a humusz, a falafel, a shakshuka páratlan ízeit, vagy a mennyei flódni ízkavalkádját. Minden kedves vendéget ingyenes kóstolóval várnak a szervezők, de vásárlásra is lesz lehetőség, ha nem tudnak betelni a kóser konyha csodáival. A részletes program a plakáton olvasható.

Nyíregyházi Zsidó Hitközség, 4400 Nyíregyháza, Mártírok tere 6.

kosere

 

 

 

 

Hová, merre a hétvégén?

kert