Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Sep 19, 15:38

Debrecenben hadat üzennek a kórházi fertőzéseknek

Debrecenben hadat üzennek a kórházi fertőzéseknek: a kutatások jelenlegi állása szerint másfél-két év múlva a városban kórházi fertőzés által indukált szepszisben nem fog meghalni senki - mondta a Debreceni Egyetem (DE) rektora az MTI-nek nyilatkozva.

debrecen

Szilvássy Zoltán azt mondta, olyan fág- (baktériumölő vírust) fejlesztenek, amelynek "bevetésével" elpusztítják az összes kórházi fertőzést okozó, helyi antibiotikum-rezisztens baktériumot, ami a jövőben megszünteti az ilyen jellegű fertőzéseket valamennyi debreceni egészségügyi intézményben.

A humán fejlesztéseket állategészségügyi kutatások előzték meg. Az antibiotikumok túlzott alkalmazásával ugyanis ma gyakorlatilag hatástalan az antibiotikum állomány igen jelentős százaléka, ha nem az egész - magyarázta a rektor.

Hozzátette: az állatállományban ez azt jelenti, hogy például egy baromfitelep szalmonella fertőzése esetén az állományt fel kell számolni, ezek az állategészségügyi előírások.

Ugyanakkor nem mindegy - fűzte hozzá -, hogy egy 60-80 ezres csirkefarmon "beássák" az állatokat, vagy meggyógyítják.

"Mi meg tudjuk gyógyítani, bármilyen baktériummal fertőzött az állomány" - jelentette ki a professzor.

Szilvássy Zoltán a részletekről elmondta: a DE kutatói nyolc éve dolgoznak azon az egyedülálló technológián, amely csökkenti a kóros baktériumok életképességét, elcsendesíti azokat a géneket, amelyekkel az ellenálló képességüket tudják kialakítani.

Stündl László, az egyetem mezőgazdaság-, élelmiszertudományi és környezetgazdálkodási karának dékánja hozzátette: bioaktív hatóanyagokat találtak Magyarországon termelt, fogyasztott növényekben, azok melléktermékeiben. Ezeknek már kis dózisban kimutatták a hatásosságát: gátolják a patogénbaktériumok fejlődését, szaporodását, illetve azoknak a géneknek a kifejlődését, amelyek a rezisztenciáért felelősek.

A szakemberek szerint ezzel együtt jól kombinálható megoldás az úgynevezett bakteriofág terápia. A fágok olyan hasznos vírusok, amik baktériumokat képesek ölni mellékhatások nélkül.

Ennek során a baktérium kap egy vírusfertőzést, ami azonban sokszor azzal végződne, hogy a baktérium és a vírus között békés egymás mellett élés alakulna ki - magyarázta Szilvássy Zoltán rámutatva: hogy ez ne következhessen be, ha a vírus megtalálta az ő specifikus baktériumát, akkor erre a kis vírusra a kutatók "rászerelnek egy gyilkos fegyvert".

Ezt úgy hívják, hogy endolizin, egy enzim, ami ha bekerül a baktérium szervezetébe, a baktérium azonnal szétpukkad - fogalmazott a rektor. Megjegyezte: ezzel nagyon megbízhatóan, nagyon nagy találati aránnyal, gyakorlatilag mellékhatás mentesen, és főleg nagyon gyorsan el tudnak tüntetni bármilyen baktérium által okozott fertőzést.

A kutatók a terápia hatékonyságát már több kísérlettel igazolták különféle kombinációkban, így hamarosan, akár egy éven belül állatok millióin és gazdák ezrein segíthet a Debreceni Egyetem egyedülálló innovációja - mondták el a szakemberek az MTI-nek.

A gyakorlatban ez úgy történik, hogy a fertőzött telephelyen beazonosítják a kórokozót nukleinsav és fehérje meghatározásos módszerrel, ami nagyon gyors, nem tenyésztenek napokig miközben pusztulnak a jószágok, hanem órákon belül be tudnak avatkozni - ismertette Szilvássy Zoltán.

Hozzátette: ha a bakteriofág könyvtárukban van készen olyan fágtörzs, amivel az adott baktériumot el tudják pusztítani, akkor az egész nagyon gyorsan megtörténik. Ha nincs megfelelő törzs, akkor egy napon belül gyártatni tudnak megfelelő fágokat - fűzte hozzá. Hozzátette: ilyen gyártási engedéllyel Európában egyedül a Debreceni Egyetem rendelkezik.

"Ahhoz is megvan az infrastrukturális hátterünk, hogy két év múlva ugyanezzel a terápiával az emberek életét is megmentsük" - jelentette ki a rektor.

Hozzátette: Debrecenben hat azonosított baktérium okoz halálos kimenetelű kórházi fertőzéseket. Ezek ellen fejlesztették ki az első fágokat, csak a humán engedélyeztetés kicsit lassúbb, de bíznak benne, hogy hamarosan sorozatban megindulhat a humán felhasználás is, amelynek eredményeként Debrecenben senki nem fog meghalni kórházi fertőzés miatt.

A további kutatások arra irányulnak majd, hogy a szűk hatásspektrumú fágok hatását kiterjesztve szélesebb körben, akár a kontinensen is bevethetők legyenek és megszűnjenek a kórházi fertőzések - monda a Debreceni Egyetem rektora az MTI-nek.

Hová, merre a hétvégén?

kert

 

 

 

 

 

Hová, merre a hétvégén?

kert