Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Sep 20, 12:16

Nemzetközi Értékkonferencia Vásárosnaményban

  • Közzétéve Helyi hírek

Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Önkormányzata szervezésében 2024.09.19-én második alkalommal megrendezésre került Nemzetközi Értékkonferenciának Vásárosnamény adott otthont.

konf

A határon átívelő együttműködés erősödését célzó rendezvény, a HUSK/SPF/2301/3.2/260 azonosítószámú, „Értékes barangolás konferenciák szervezése” megnevezésű program keretein belül,  az Interreg Magyarország-Szlovákia Program Kisprojekt Alap támogatásával valósult meg.

intera

interb

A rendezvény kiváló lehetőségként szolgált a hagyományápolásra, a formális kapcsolatok mélyítésére, a tapasztalatcserére. A konferencia központi témája az ifjúság szerepe a határon átívelő magyar-szlovák kapcsolatok építésében és fenntartásában volt.

Az együttműködő partnerek kiemelt célja volt, hogy a résztvevők betekintést kapjanak egymás munkájába, mindennapjaikba és ezen ismeretek lehetőséget teremtsenek a magyar és szlovák határon átívelő közös együttműködésekre. A kulturális örökségekről valamint a történelmi értékekről szóló előadások és interaktív bemutatók hozzájárultak a magyar-szlovák kulturális sokszínűség és a történelmi gyökerek megismeréséhez.

kofa

A rendezvényen a Középkori Templomok Útja Egyesület képviseletében Deák Attila a kerékpáros aktív turizmus határon átívelő, kapcsolatépítő szerepét mutatta be, majd a Luby Társaság elnöke, Dr. Kiss Kálmán a nyelv, mint az ősi erő ápolásának fontosságára  hívta fel az ifjúság figyelmét.

Királyhelmec képviseletében Gönczy Bertalan értékmentő előadásában egy virtuális sétára intvitálta a résztvevőket a  Bodrogköz épített öröksége mentén, majd Cap György helytörténész Perbenyik község csodálatos, rejtett gyöngyszemét a Mailáth örökséget mutatta be előadásában.

kofb

A rendezvény folytatásaként a szakmai workshop keretein belüli a partnerszervezet, a Királyhelmeci Kráľovský Chlmec  Gimnázium diákja, Jarabek Dani interaktív előadásában a fiatalok szemszögéből ismerhettük meg a kapcsolatépítés potenciális lehetőségeit.

Vásárosnamény kulturális örökségét és hagyományait a Vásárosnaményi  II. Rákóczi Ferenc Gimnázium diákjai mutatták be.

konfc

A programban résztvevő partnerek (Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Önkormányzata, Királyhelmeci Kráľovský Chlmec  Gimnázium) elköteleződésüket, a közös kapcsolat jövőbeli folytatásának megerősítéseként együttműködési megállapodás aláírásával erősítették meg. A

konferencia továbbá lehetőséget biztosított arra, hogy a Királyhelmecről érkezett vendégek megismerhették a természet kincseit a Vadászati Kiállítás keretein belül, majd egy történelmi sétán a Bereg páratlan épített örökségét tekinthették meg a Középkori Templomok útján.

intercinterd

 

 

 

 

Hová, merre a hétvégén?

kert