Gasztronómia felsőfokon - Kiválóan szerepeltek a II. Rákóczisok a szolnoki Pelikán Kupán
- Írta: Sinka Ádám
- Közzétéve Helyi hírek
A Tisza fővárosában tizenharmadik alkalommal került megrendezésre a Pelikán Kupa Gasztronómia Kiállítás és Verseny, ahol az ország legjobb szakács, pincér és cukrász tanulói mérték össze tudásukat. A verseny színvonalát gasztronómiai kiállítás, szakmai előadások, bemutatók és kóstolók emelték.
Április 14-én, szombaton reggel már 6 órától nagy lelkesedéssel ugyanakkor tele izgalommal készültek elő a tanulók az aznapi, igen csak magas színvonalú megmérettetésre. A rendezvény megnyitóján megkülönböztetett tiszteletet érdemelt a Jász-Nagykun-Szolnok megye Közgyűlési elnöke Kovács Sándor úr, aki közösségi oldalán is megosztotta élményeit a versennyel kapcsolatban: „Ez valóban gasztronómia felsőfokon, mint ahogyan a szervező Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kereskedelmi és Iparkamara hirdeti! A mai Pelikán Kupán tehetséges cukrász, szakács és pincér tanulók versenyeztek az ország minden részéről. Látható, hogy jól képzett, kreatív utánpótlásból nincs hiány…”
Továbbá jelen voltak még eme nemes eseményen Szabó István Szolnok Megyei Jogú Város alpolgármestere, dr. Szilágyi János Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Kiss Róbert Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatója, valamint ifj. Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke. A pályamunkákat a legjobb magyar cukrászokból, szakácsokból és felszolgálómesterekből álló zsűri értékelte ezen túl országosan, nemzetközileg és világszínvonalúan elismert szakemberek is részt vettek.
A Kisvárdai Szakképzési Centrum II. Rákóczi Ferenc Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának diákjai is megmérettették magukat szakács- és pincér tanuló kategóriában. Nagyon hosszadalmas előkészültek előzték meg a verseny napját, de tanítványaink teljes elszántsággal odatették magukat a nemes cél érdekében.
„Szakács tanuló” kategóriában Orgován Dániel 11.B osztályos diák csillogtatta meg tehetségét, akinek a feladata a következő volt: 1 db 6 személyes dísztál, plusz egy bemutató tányér és 2 db előétel, melyből 1 adag hidegen és 1 adag melegen elkészített előétel, hidegen tálalva.
Dani munkáját arany minősítéssel értékelte a szakmai zsűri, ezen túl kategóriájában a legeredményesebben szerepelt, amiért külön díjban is részesült. Felkészítő tanára Gajdán Antal, olimpiai ezüstérmes, világbajnoki bronzérmes séf; szakácsmester valamint szakácsoktató.
„Pincér tanuló” kategóriában Lizák Noémi Orsolya és Sinka Ádám 13.J osztályos növendékeink mérettették meg magukat. Első körben egy szakmai totó kitöltése volt a feladatuk, ezután egy francia palacsintakülönlegesség a „Crepes Suzette” flambírozását végezték el végül a szakmai zsűrinek elmondhatták az ötfogásos menüsorhoz készített étel valamint a hozzá tartozó ital ajánlatukat melyet a Szent László emlékév alkalmából állítottak össze. Nagyszerű összhangban dolgozott a két tanuló, munkájukat arany minősítéssel értékelték a szakmai zsűri tagjai. Felkészítő tanáraik Dér Sándorné Éva tanárnő, valamint Katona György tanár úr, akik az utolsó pillanatig öntötték a lelket a tanulókba.
Az eredményhirdetésen elhangzott: „Ki korán kel, aranyat lel.” Diákjainknak sikerült megtalálniuk azt a bizonyos aranyat, mely nem sikerülhetett volna felkészítő tanáraik áldozatos munkája nélkül. Bízunk abban, hogy a jövőben is legalább ilyen sikerrel térnek haza tanulóink, és reméljük a későbbiekben is kamatoztatni tudják majd az itt megszerzett tudásaikat.
Sinka Ádám