Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Oct 21, 5:56

Besis ballagás: idézetek igézetében Kisvárdán

  • Közzétéve Helyi hírek

Régi-új helyszínen, jelesül az iskolai sportpályán tartották az idei ballagási ünnepséget pénteken a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégiumban, ahol verőfény és kánikulai hőség köszöntötte az ünneplőket.

besi ballagas 006

A hagyományos helyszín azonban csak szigorúan vett földrajzi értelemben volt igaz, amúgy minden vadonatúj volt: a futballpálya, a lelátó, a rekortán futópálya, no és közönségnek némi hűs árnyékot adó futófolyosó és edzőterem is. A nagyszabású ünnepélyen a Himnusz után Bíró Gábor igazgató köszöntötte a végzős osztályok diákjait és az osztályfőnököket. A direktor számos gondolkodótól – Goethe: „… a gyermekeknek két dolgot kell adnunk, gyökereket és szárnyakat”, Kaiser: „A problémák munkaruhába öltözött lehetőségek.” – citált bölcs mondatokat a maturálóknak útravaló gyanánt. Az igazgató szólt a középiskola tanulmányi sikereiről és az utóbbi hónapokban végbement infrastrukturális-technológiai gyarapodásról is.

besi ballagas 001

Az iskolától elköszönő diákok nevében Szabados Attila rendkívül szellemes és formabontó beszédében Esterházy Péter két örökbecsű gondolatával keretbe zárva mondandóját intett érzékeny búcsút az alma maternek és diáktársainak. A ballagó diákok közül többen is felléptek: Horváth József egy versét Kiss Ágnes Kinga mondta el, míg Ákos: Gyermekember című dalát a Bajusz Petra, Egyed Emese Kitti, Filipcsuk Péter Gusztáv alkotta trió énekelte.

besi ballagas 002

Az iskolazászlóra a végzős osztálytitkárok nevében Rinkó Nóra által elmondott szavak kíséretében került fel hat új szalag. Az ünnepség keretében adta át az intézmény direktora a Bessenyei-emlékplaketteket. Az emlékplakettet 1996-ban, a gimnázium a 85. jubileumi évében alapították, s amelyet a nevelőtestület döntése alapján adnak át azóta is minden évben. A 2017/2018-es tanévben a Bessenyei György Emlékplakettet pedagógusi munkásságáért egy tanár, illetve gimnáziumi éveik alatt elért eredményeikért négy végzős tanuló kapta meg.

besi ballagas 003

Emlékplakettes testnevelő

A tanári elismerést idén Juhász Béla érdemelte ki. Mint az indoklásból kiderült: a tanár úr munkáját a lelkiismeretesség, precizitás, jellemzi. Diákjait fegyelemre, kitartásra tanítja. Gyermekkora óta a testnevelő tanári hivatásra készült, a Bessenyei György Gimnázium testnevelés tagozatán érettségizett, majd biológia-testnevelés szakos diplomát szerzett. Szakmai igényességét jelzi, hogy folyamatosan képzi magát: biológiából egyetemi diplomát, valamint közoktatás-vezető szakvizsgát szerzett. Diákkorában versenyszerűen sportolt: tornászként, atlétaként és labdarúgóként ért el sikereket. Tanárként is ezekkel a sportágakkal foglalkozik kiemelten és a tehetséggondozást is fontos feladatának tekinti. Fiú és leány labdarúgó csapatai többször szerepeltek az országos döntőben. A leány labdarúgók 2013-ban aranyérmet szereztek a Coca Cola Cup fináléjában, melynek jutalmaképpen Amszterdamba repülhettek. Kimagasló versenyeredményei vannak torna sportágban is. Munkája elismeréséül 2014-ben Eredményességi-díjban részesült. 2016-ban a Testnevelő Tanárok Megyei Egyesületének elnöksége Az év testnevelője címet adományozta számára.

 besi ballagas 004

A diák díjazottak

A diákok közül Batta Gergő Péter (12. a) kapott plakettet. Ő elsősorban matematikai tehetségével tűnt ki a gimnáziumi évek alatt. Fegyelmezettsége, önállósága és igényessége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy verseny- és kitűnő tanulmányi eredményeivel is kiemelkedjen. Szorgalom, kitartás, elmélyülésre való hajlam, érdeklődés és elhivatottság motiválta a feladatok iránti elkötelezettségét, melynek eredményeként az AJTP-versenyek országos és megyei helyezettje, valamint a nemzetközi matematikai versenyek díjazottja. A Felfedezettjeink 2017 országos díjátadón különdíjban részesült. Döntőse és 2. helyezettje lett a Tudományos Diákkörök XVIII. Kárpát-medencei Konferenciájának.

besi ballagas 005

Eredetisége nem csak a matematikában mutatkozott meg, hanem a sakk területén is. Az AJTP sakkcsapat tagjaként háromszor is országos első helyezést ért el. Angol nyelvi középfokú C típusú nyelvvizsgával rendelkezik. Szorgalma és érdeklődése arra ösztönözte, hogy a természettudományi tantárgyakból is megmérettesse magát. Számtalan iskolai és városi kulturális rendezvényen és a DoctoRock tagjaként is szerepelt. A Debreceni Egyetem matematikus alapszakára jelentkezett. Az egyetemmel több éve kapcsolatban áll mentorai és kutatásai révén.

besi ballagas 007

Ugyancsak emlékplakettet kapott Filipcsuk Péter Gusztáv (12.a), akinek diákéveit folyamatos siker kísérte. A diákolimpiákon elért eredményei és egyéb sportbeli sikerei további küzdelemre, kitartásra és önfegyelemre sarkallták. Elnyerte a Jó tanuló, jó sportoló díjat. A közösség meghatározó alakja volt az iskolai és kollégiumi életben egyaránt. Véleményéért felelősséget vállaló, tökéletességre törekvő, kitűnő tanulmányi eredményt elért tanuló. Angol nyelvből középfokú C típusú nyelvvizsgát szerzett, és állandó szereplője volt az iskolai és városi kulturális műsoroknak. Problémamegoldó, összefüggéseket kereső gondolkodása, a természettudományos területen folytatott kutatásai egyetemi továbbtanulását készítik elő. Eredményeit magyar és angol nyelven is publikálja. A Tudományos Diákkörök Országos konferenciáján első díjat nyert. Az Ifjú Kutatók Nemzetközi Konferenciájának döntőjében képviselte Magyarországot a környezettudomány kategóriában. A Stockholmi Ifjúsági Vízdíj versenyének hazai döntőse. A Felfedezettjeink - 2017 díjátadón különdíjban részesült. Teljesítménye elismeréseként több neves ösztöndíjat is elnyert. Eredményei, kiváló jellemvonásai és az emberekért való tenni akarása irányította az orvosi pálya felé, jövőjét kutatóorvosként képzeli el.

besi ballagas 008

Emlékérmes lett Szabados Attila (12. d) emelt szintű matematika osztályos tanuló is, a közösség egyik meghatározó egyénisége. Különösen a matematika, a magyar nyelv és irodalom tantárgyak iránt érdeklődött, de tájékozottsága, műveltsége, tanulás iránti vágya sok más tantárgy esetében is megmutatkozott. Minden évben kitűnő tanulmányi eredménnyel végzett. A tudományt és a művészetet egyaránt szerető diák kiemelkedő eredményeket ért el számos versenyen. A Szép Magyar Beszéd döntőjében Kazinczy-emlékérem, az OKTV-n magyar nyelvből II. forduló, a Bessenyei György Társaság és a BESI 105 alkotói pályázatán különdíj, a királyhelmeci Mécs László nemzetközi és a Szép Ernő regionális szavalóversenyen 3., illetőleg 2. helyezés, a Savaria Országos Tanulmányi Verseny megyei dobogós, matematika- és szavalóversenyek megyei döntőse, a Szent Imre Katolikus Központi Alapítvány ösztöndíjasa, a  Nemzet Fiatal Tehetségeiért ösztöndíjasa.

besi ballagas 009

Több éven át volt az iskolai diákönkormányzat tagja. 12 éve a Piruett Táncegyesületet erősíti, kiérdemelte a csoport legjobbja különdíjat, öt éve a DoktoRock Színtársulat tagja. Felsőfokú angol nyelvvizsgával rendelkezik. Folyamatosan alkot, műveivel országos publicitást is kapott. Szerény, tisztelettudó, nyitott, elfogadó, vidám természetű tanulóként méltán állítható példaképül korosztálya elé. Olyan, akinek középiskolás pályafutásában a matematika és anyanyelv szeretete egyformán meg tudott férni. Olvasottsága egészen kiemelkedő, nyelvi készsége, a magyar nyelv iránti fogékonysága, annak óvása az iskola névadójához méltó. Felsőfokú tanulmányait a Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán szeretné folytatni, elnyerte az egyetem Szabó Kálmán Tehetségprogramjának ösztöndíját is.

besi ballagas 010

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban (csak az ábécé-rend okán) Szakszon Eszter (12. e) reál tagozatos tanuló is átvehette a plakettet. Eszter céltudatosan készül az orvosi pályára. Kitartásához, szorgalmához, reál tantárgyak iránti vonzalmához és tehetségéhez végtelen szerénység és alázat társul.  Ez a magatartás jellemzi tanáraival való kapcsolatát is. Társaival szemben önzetlen, segítőkész. Empatikus képessége is átlagon felüli. Jó csapatjátékos: mind a hétköznapokban, mind pedig a versenyeken számíthatnak rá társai, nevelői. Érdeklődése sokoldalú: tánc- és zongoratudását megyei és országos versenyeken is megmérettette, felsőfokon beszél angolul és németül, rendszeresen sportol. A négy év alatt számos versenyen vett részt, és szerzett hírnevet az iskolának, amelyek sokszor nemcsak elméleti, hanem gyakorlati ismereteket, problémamegoldó képességet, vitakészséget is igényeltek. Sikeresen szerepelt komplex tudást igénylő versenyeken, melyek között volt orvos- és gyógyszerésztudományokat érintő is. Számos esetben a középiskolai emelt érettségi szintet is meghaladó ismeretekről tett tanúbizonyságot. Eredményei alapján ebben a tanévben elnyerte a Richter Gedeon Gyógyszergyár Talentum Alapítványának ösztöndíját, melynek célja olyan tehetséges középiskolások támogatása, akik a természettudományok területén kiváló teljesítményt nyújtanak.

besi ballagas 011

Elismerések tömkelege

A Bessenyei-ballagásokon immár hagyomány az Arany János Emlékérem adományázása is. A Borsi Antal által tervezett plakettet idén az Arany János Tehetséggondozó Program két végzős tanulója, nevezetesen Dienes Dániel és Szendrőy Vivien érdemelte ki.

Dániel érdeklődése középpontjában az informatika áll. A programozás, az alkalmazói, a matematika versenyek lehetővé tették e területen való kiteljesedését. Kiemelkedő sikereket ért el nemzetközi, országos, megyei, régiós egyéni és csapatversenyeken. Tehetségének elismeréseként Kiváló versenyző-tehetség díjban részesült. Motivációja és fegyelmezettsége informatika tantárgyból a legmagasabb elismerésekhez juttatta, A Nemzetközi informatika verseny első helyezettje, az Országos Középiskolai Informatika Tanulmányi Verseny döntőse. C típusú középfokú angol nyelvvizsgával is rendelkezik. Tanulmányi munkája az évek során egyenletes és példaértékű volt.

besi ballagas 012

Vivien rendkívül sokoldalú diák, aki aktív szerepet vállalt az iskola és a kollégium közösségi munkájában. Céltudatos módon tervezi és szervezi életét. Bár a képzőművészet és az irodalom áll érdeklődésének középpontjában, a természet és a társadalom jelenségei iránt is fogékony és nyitott. Ehhez kapcsolható legrangosabb versenyeredménye: a Kárpát-medencei Tudományos Diákköri Konferencia pszichológia szekciójában elnyert nagydíj egy diáktársával közösen végzett kutatásáért. Országos irodalmi versenyeken rangos eredményeket ért el: a Szabó Magda Olvasóversenyen 2., az irodalom levelező tantárgyi versenyen 1. helyezést ért el. Alkotásait nemzetközi és országos novella- és esszépályázatokra küldi rendszeresen. Középiskola után pszichológia szakon szeretné folytatni tanulmányait.

besi ballagas 013

A gimnázium neves matematika szakos tanáráról elnevezett Nehéz Rudolf-díjat Batta Gergő Péter (12. a) kapta országos és nemzetközi matematikaversenyeken nyújtott teljesítményéért. 2017/2018-as tanévben a Vértesy Géza Matematika háziversenyen díjazott tanulók: 2. helyezést ért el megosztva: Dankó Bence 12. d és Dienes Dániel 12. a osztályos tanuló. 1. helyezést ért el: Batta Gergő Péter 12. a. Bessenyei sportolói díjban részesültek a testnevelés munkaközösség ajánlása alapján: Burai Krisztián 12. a és Juha  Nóra 12. e osztályos tanulók. A Béres-díjat Szakszon Eszter kapta. A Rotary-díjat Lukácsné Csizmadia Gabriella, a Kisvárdai Rotary Klub elnöke Szakszon Eszternek és Filipcsuk Péter Gusztávnak adta át.

besi ballagas 014

Talán a sikeres érettségi záloga is lesz, de mindenképpen beszédes adat: nevelőtestületi dicséretet közel harminc, míg igazgatói elismerést kevés híján hatvan végzős diák kapott a ballagási ceremónián.

besi ballagas 015

besi ballagas 016

 

 

 

 

kert