MK NemzKonz ADS 1200x150px 1122

Bejelentkezés
Frissítve: 2025 Jan 20, 7:39

Járvány alatt sincs megállás, ha virágzik a kökény, lehet vetni a tengerit

  • Közzétéve Helyi hírek

– Ha virágzik a kökény, lehet vetni a kukoricát – elevenít fel egy régi mondást Bárány László, a fiatal erdőháti gazda.

szonBárány László a traktor függesztőkarját szereli éppen az erőgépre | Fotó: Zeller József

Az édesanyjával és keresztapjával közösen közel száz hektáron gazdálkodó László gyerekkora óta részese a mezőgazdasági munkáknak, beleszületett ebbe az életformába. Korábban állatokat is tenyésztettek, manapság főként szántóföldi növénytermesztéssel foglalkoznak.



– Tudomásul vettük, hogy járványhelyzet van, de kukoricát nem vethetünk júniusban – utalt a kezdődő munkálatokra Bárány László. – Az input anyagok (vetőmag, műtrágya, talajfertőtlenítő) nagy részét már télen beszereztük, a társas érintkezés szerencsére nálunk így minimális.

– Megkezdtük a tavaszi munkálatokat, a szántáselmunkálás után következik a magágykészítés.

A napsütéses idő kedvez a munkának, folyamatosan tudunk vetni.

– Semmivel nem vagyunk elkésve, mert az áprilisi hajnali fagyok – melyek a gyümölcsösöket is veszélyeztetik – miatt még sok helyen elég hideg a föld. A tíz fok körüli talajhőmérséklet lenne leginkább optimális a napraforgó és kukorica elvetéséhez – szakmázott a gazda.

A csapadék viszont nagyon hiányzik az őszi kultúráknak: a búza, a repce és a többi őszi vetemény szomjazzák az esőt.

A csengersimai határtól 7-8 km-re fekvő Gacsályon élő gazda és családja minden évben áldoz a gépesítésre.

– Az évek során sikerült minden munkafolyamatot úgy gépesíteni, hogy minimális emberi erőre van csak szükség.

Ennek most további előnye, hogy könnyebb izolálódnunk, nehezebben juthat el a vírus hozzánk.



 

– Ilyen problémát inkább azoknál a gazdáknál okozhat a járványhelyzet, akik gyümölcs- és zöldségtermesztéssel foglalkoznak és a kézi szüret miatt szükségük lesz emberekre.

– Nekem inkább az okoz fejtörést, ha meghibásodás esetén új alkatrészekre van szükség. Ezen a vidéken minimum húsz percet kell autózni akár egy csavar beszerzéséért is, ami nagyon lelassíthatja a munkát – beszélt tapasztalatairól Bárány László.

– Persze aggodalommal töltenek el minket is a vírus egészségügyi és gazdasági következményei. Senki nem tudja megjósolni, meddig tarthat ez a helyzet, de bízunk benne, hogy a betakarított terményt gond nélkül, megfelelő felvásárlási áron tudjuk majd értékesíteni.

UL/szon.hu

 

pizza