Mire figyeljünk, ha rendezvényen vásárolunk élelmiszert
- Írta: Bodnár Zsolt
- Közzétéve Országos hírek
Nyár van, a falunapok, külső rendezvények időszaka. Környékünkön divattá vált a falunapozás, amelynek része a helyi specialitások megkóstolása mellett a kitelepülő sütödék (lángos, kürtűskalács, stb...) termékeinek rendszeres vásárlása.
A vásárló nem lát be a színfalak mögé, de sok apró jelből tájékozódhat, és eldöntheti, megveszi-e, megeszi-e az ételt. Legyünk igényesek! Nem mindegy, hogy kitől vásárolunk!
Milyen az ideális fagylaltárus, lángosos vagy éppenséggel gyrosos? Lássuk!
• Az üzlet, eladóhely tiszta, rendes, szinte ragyog.
• Minden a helyén van, nincsenek felesleges tárgyak, lomok.
• Nincsenek legyek, egyéb rovarok vagy háziállatok.
• A kiszolgáló világos, egyszínű munkaruhát vagy formaruhát visel.
• Haját lefedi vagy szorosan hátraköti.
• Keze tiszta, nincs felékszerezve, körme nem lakkozott, nincs műkörme.
• Nem nyúl kézzel az ételhez.
• Nem dohányzik.
• Van kézmosási lehetősége, és használja is.
• Az ételeket szennyeződéstől védve, lefedve, kellő hőfokon tárolja.
• A kiszolgált meleg étel forró, a hűtendő étel jéghideg.
• A tányér, pohár, evőeszköz kifogástalanul tiszta.
• Van kihelyezve hulladékgyűjtő.
• A kínálat és az ár egyértelműen, jól láthatóan fel van tüntetve.
• Számlát, iIIetve blokkot kérés nélkül ad.
További jótanácsok a portal.nebih.gov.hu honlapon