Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Oct 7, 21:39

Tetőzik a kánikula

Kedden az erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható, szórványosan viszont záporok, zivatarok kialakulhatnak.

vorosa

Hová, merre a hétvégén?

kert

 

Nagyobb eséllyel a Dunántúl délkeleti felén, illetve a Duna-Tisza közén alakulhatnak ki cellák, legkevésbé pedig északnyugaton. Zivatarokhoz elsősorban felhőszakadás és viharos széllökések társulhatnak, de emellett jégeső is előfordulhat.

Kedd estére ismét leépülnek a gomolyfelhők, egyre nagyobb területen kiderül az ég, északkeleten, keleten viszont több maradhat a felhő és még este is előfordulhat zápor, zivatar.
 
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 20 és 25 fok között alakul, de nyugaton és északkeleten helyenként ennél frissítőbb is lehet a hajnal.
A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 35 és 42 fok között várható, a tartósabban zivataros tájakon lehet a kevésbé forró az idő. Tetőzik a kánikula.

A tartós hőség leginkább az időseket és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz - írja a Köpönyeg orvosmeteorógiai jelentése

A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel, valamint fokozódik a fülledtség, ami jelentős terhet ró a szervezetre. A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás.

Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet.

Erős lesz az UV sugárzás, valamint a hőguta, kiszáradás és leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást.

 

 

 

 

Hová, merre a hétvégén?

kert