Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Sep 30, 15:33

Patkányinvázióra számíthatunk az árvíz után - Mutatjuk hogyan védekezz ellenük

Árvíz esetén a folyók menti töltések és gátak környékén tanyázó patkányok komoly problémát jelenthetnek a közeli települések számára. Árvíz és az árvízi védekezés következtében megbolygatott patkányfészkekből menekülő patkányok inváziót okoznak, mivel a patkányok természetes reakciója az, hogy elmenekülnek a víz elől, és száraz biztonságos helyet keresnek. Ilyen helyek lehetnek a környező települések, ahol könnyebben találnak menedéket és táplálékot.

patkanyirtas 1

Őszi és téli hónapokban egyébként is egyre gyakrabban találkozhatunk ezekkel a rágcsálókkal a kertben, a pincében vagy akár a ház falain belül. Amint a hőmérséklet csökken, úgy a rágcsálók mindent megtesznek, hogy védett meleg helyet találjanak maguknak, és ha nem vagyunk elég elővigyázatosak, könnyen a mi otthonunkat választhatják. Miként előzhetjük meg, hogy a patkányok befészkeljék magukat házunkba?

Így előzd meg a patkányok megtelepedését

Kérjen segítséget kártevőirtó cégtől, a biztos hatás érdekében. lásd: innovatív patkányirtás

Két lényeges dolgot érdemes szem előtt tartani a patkányirtás megkezdése előtt és után. Ne csábítsuk portánkra a rágcsálókat, és biztosítsuk az épületek bejutási pontjainak a lezárását. Vizsgáld át a házad körüli alapot, falakat, ajtókat és ablakokat. A patkányok akár egy ceruza vastagságú nyíláson is be tudnak jutni, ezért fontos, hogy minden repedést és nyílást szigetelj. Távolítsd el a felesleges lombot, komposztot és egyéb kerti hulladékot, amelyek rejtekhelyet biztosíthatnak a patkányok számára. Tárold a szemetet, kerti hulladékot és élelmiszereket jól zárható, fém vagy vastag műanyag edényekben.

A tűzifát és egyéb anyagokat tartsd távol a ház falától, legalább 30-50 cm-re a földtől és 1-2 méterre a háztól, hogy ne legyen búvóhely a rágcsálók számára. Tartsd rendben a bokrokat és fákat, hogy ne érjenek hozzá a ház falához, mivel ezek lehetőséget adhatnak a rágcsálóknak a bejutásra, ugyanis gyakran ezeken keresztül jutnak be az épületek padlásterébe. Helyezz ki rágcsálócsapdákat és csalétkeket a ház körül, különösen a bejutási pontok közelében. Ezek segíthetnek időben észrevenni a rágcsálók jelenlétét, mielőtt még megtelepednének.

Amennyiben már tapasztalsz patkányokra utaló jeleket, vagy korábban is voltak problémáid, érdemes szakemberhez fordulni. A profi patkányirtók hatékony módszerekkel, irtószerekkel és tapasztalattal rendelkeznek ahhoz, hogy megszabadítsanak a rágcsálóktól rövid időn belül. A vízközeli és vízparti ingatlan tulajdonosok rendszeresen tartsanak ellenőrzéseket, és folyamatosan frissítsék monitoring eszközeiket.

Patkányokra utaló nyomok a gátak környékén

Ne húzd az időt

Rendkívül sokan esnek abba a hibába a patkányok elleni küzdelemben, hogy mindenféle házilagos elriasztó praktikát próbálnak alkalmazni. Növényektől kezdve a petróleumon át egészen az elektronikai eszközökig mindent kipróbálnak. Érdemes átgondolni, mivel,honnan és hová szeretnéd elriasztani a patkányokat, amennyiben már elszaporodtak a portádon. A kártétel az idővel egyenes arányban növekszik, ahogyan az egyedszám is. Célszerű a megelőzésre, a csapdák és élve fogók kihelyezésére, valamint a szakszerű patkányirtásra helyezni a hangsúlyt.

Mi vonzza a patkányokat a legjobban?

A patkányok számos dolgot keresnek egy adott területen, amelyek vonzóvá teszik számukra a helyet. Az állattartás, a madáretetők, a diófák és kutyatáp jelentenek igazi patkánymágnest. A baromfitartók és szomszédaik folyamatos küzdelmet folytatnak a rágcsálók ellen. Patkányok szinte minden vidéki baromfitartó körül megjelennek, mert az ilyen környezet számos ideális feltételt kínál számukra. Továbbá a kertben lévő vízforrások, mint a - kerti tavak, itatók, vagy szökőkutak, megfelelő ivóvízforrást biztosíthatnak a rágcsálók számára.

Minden hasonló környezetben számítani lehet a patkányok és egerek rendszeres megjelenésére. Az élelem, víz és rejtekhely megléte, valamint a szaporodási lehetőségek ideális környezetet biztosítanak számukra. A patkányok elleni rendszeres és következetes védekezéssel azonban csökkenthető a jelenlétük és károkozásuk.

Patkányirtás házilag

Abban az esetben, ha a megelőzés és az élve fogók, csapó- és ragadós csapdák már kevésnek bizonyulnak, akkor ott már nagyobb populációval van dolgod. Ennél a pontnál már érdemes szakvállalat segítségét kérni, akik hatékonyan és biztonságosan tudják a patkányirtást elvégezni. Magas hatóanyagtartalmú készítmények zárt szerelvényekben történő kihelyezésével. 

Az emberek többsége általában nagy-tételben vásárol mérget, amit azután két kézzel dobál szét az udvaron. Ez a cselekedet komoly kockázatokkal járhat, mivel ezek a kémiai anyagok mérgezőek, és veszélyt jelenthetnek nemcsak a célzott patkányokra, hanem más állatokra, az emberi egészségre és a környezetre is. A patkányirtást mindig érdemes szakemberekre bízni, akik biztonságosan és hatékonyan kezelik a problémát anélkül, hogy veszélyeztetnék az embereket, állatokat vagy a környezetet.

Patkányok által terjesztett betegségek

A patkányok elleni védekezés kiemelten fontos, mert ezek az állatok számos veszélyt jelentenek az emberi egészségre, az épületekre, valamint az élelmiszer-ellátásra. A patkányok számos fertőző betegséget hordoznak, amelyeket közvetlenül vagy közvetetten terjeszthetnek az emberekre és háziállatokra. 

Néhány gyakori betegség, amelyet patkányok terjesztenek:

Leptospirózis: A patkányok vizelete révén kerülhet az emberi szervezetbe, és súlyos vesekárosodást vagy májgyulladást okozhat.

Hantavírus: A patkányok ürüléke és vizelete révén a levegőbe kerülő részecskék belélegzése révén terjedhet, és súlyos légúti megbetegedést okozhat.

Patkányharapásos láz: Patkányharapás révén terjedhet, és influenzaszerű tüneteket, súlyosabb esetben szív- és tüdőszövődményeket okozhat.

Bolhák és tetvek: A patkányok hordozhatnak bolhákat, amelyek súlyos betegségeket (pl. pestis) is közvetíthetnek.

- Szalmonella: A patkányok gyakran ürítenek ott, ahol táplálékot keresnek, vagy ahol mozognak. Az ürülék és a vizelet szennyezheti az élelmiszereket, edényeket vagy más tárgyakat, amelyekkel az emberek kapcsolatba kerülnek.

A patkányok elleni védekezés azért fontos, mert ezek az állatok súlyos egészségügyi veszélyeket, gazdasági károkat és környezeti károkat okozhatnak. Az időben történő és hatékony védekezés megelőzi a patkányok elszaporodását, minimalizálja a kockázatokat, és biztosítja a lakókörnyezet biztonságát és egészségét.

 

 

 

 

 

Hová, merre a hétvégén?

kert