Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Oct 8, 11:53

Határvadászok versenyeztek

A Készenléti Rendőrség (KR) Határvadász Ezrede Hercegszántótól Záhonyig őrzi a magyar államhatárt. A 2022-ben megalakult szervezet mára összesen 13 századból áll.

hatarvasasz

A határvadászok rátermettségét és az elmúlt időszakban általuk elsajátítottakat tesztelték. Kiskunhalason október 3-án ugyanis megrendezték az I. Országos Határvadász Járőrversenyt.

A megmérettetésen mindegyik századból három-három járőr vett részt. A verseny helyszínét Kiskunhalas Város Önkormányzata biztosította a tavaly átadott Csetényi Élményparkban, míg a verseny zsűrizésében és az indulók ellátásában a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság volt a KR segítségére. A folyamatos eső ellenére a versenyzők derekasan helytálltak, és bizonyították kiváló felkészültségüket.

A határvadászoknak összesen nyolc állomást kellett végigjárniuk, és mindegyik helyszínen más-más feladattal kellett megbirkózniuk. Elméleti ismereteikről tesztlapon kellett számot adniuk, de volt okmányismeret és nyomfelismerés is. Míg gyakorlati feladatként időre szabályszerűen fel kellett öltözniük testpáncélba, valamint hőkamerát kellett kezelniük. Ezen túl volt intézkedéstaktikai feladat is. A legösszetettebb próbatétel pedig egy gépkocsi átvizsgálása volt, ahol elrejtett tárgyakat kellett megtalálniuk. Ezek között volt lőfegyver és drog is. Az összes faladat teljesítésére 2,5 óra állt rendelkezésre.

Az élmezőnyben nagyon szoros verseny alakult ki. A győztes és egyben a vándorkupa őrzője egy esztendőre a Bács-Kiskun Vármegyei I. Határvadász Század (Kelebia) csapata lett. A második helyezést a Csongrád-Csanád Vármegyei V. Határvadász Század (Kiszombor) érte el, míg a dobogó harmadik fokára a Duna árterét is őrző Bács-Kiskun Vármegyei II. Határvadász Század (Hercegszántó) csapata léphetett fel. Az elméleti feladatokat legjobban teljesítő egységet a Határőr Kultúráért Alapítvány különdíjjal jutalmazta, amelyet szintén a kelebiai egység vehetett át.

 

 

 

Hová, merre a hétvégén?

kert