Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Sep 28, 8:37

A sakktörténelem legfiatalabb világbajnoka akar lenni az ötéves szatmári kisfiú

  • Közzétéve Sport hírek

Úgy játszottam, mint egy gyermek – mondta a későbbi ötszörös sakkvilágbajnok Magnus Carlsen 13 éves korában, miután egy rapidpartiban kikapott Garri Kaszparovtól úgy, hogy az első mérkőzésen döntetlent ért el.  

ronika

Történetünk főszereplője szintén egy gyerek, Balog Ronaldo. Hogy sakkvilágbajnok lesz-e a 2018. november 27-én született szatmárnémeti fiúcskából, azt senki nem tudja megmondani, de számos hozzáértő állítja, kivételes tehetséggel van megáldva. Édesapja, Balog Cristian a legfőbb mentora, szakmai felkészülését Torzsás Lajos, korábbi kiváló mesterjelölt játékos segíti, aki korábban két alkalommal teljesítette a mesteri normát, és akinek fénykorában 2340 volt a legmagasabb ÉLŐ-pontszáma.

Balog Ronaldo csupán kétéves volt, amikor kezdte figyelemmel követni az édesapja internetes játszmáit. Miközben a játékautóival foglalatoskodott, csendesen figyelte a számítógépen, a telefonon játszott partikat. Nem kérdezett, nem mondott semmit, de azzal tisztában volt, hogy a játék neve sakk, mivel sokszor elhangzott a családban. Keddi nap volt, amikor kétévesen és nyolc hónaposan levette a polcról az édesapja féltve őrzött sakk-készletét, a nagyapai örökséget. Édesanyja rászólt, hogy inkább tegye vissza, mielőtt leejti a földre, de az édesapja megengedte, hadd játsszon a figurákkal. 

A szülők biztosak voltak benne, hogy a sakkfigurákat az autókra fogja rakosgatni. Ehelyett Ronaldo az összes figurát hibátlanul felrakta a táblára, majd megkérdezte az édesapjától, játszana-e vele. 

„Elállt a lélegzetem, mivel aznap nem is sakkoztam, nem volt előttem a tábla. A fiam emlékezetből rakta fel a figurákat. Még inkább elképedtem, amikor kiderült, hogy ismeri az alapokat. Nem kellett elmagyaráznom neki, hogy a gyalog nem léphet hátra és oldalra. A huszárlépés volt az egyedüli, amit elrontott, ezért megmutattam neki, hogyan kell lépni L alakban. Negyedórát nevettünk a családdal, mivel nagyon izgatott lettem, hogy mit csinál ez az alig hároméves gyermek. Írni, olvasni sem tud, én meg az L betűt magyarázom neki” – idézi fel Balog Cristian. Ahogy teltek a hetek, a hónapok, Ronaldo arra kérte az apját, hogy tanítsa őt sakkozni mindennap.
A YouTube-on is sakkoktató videókat nézett rajzfilm helyett, és legalább száz alkalommal megnézte a híres 1972-es Borisz Szpasszkij - Bobby Fischer döntőt Egy idő után már versenyekre szeretett volna járni, és kijelentette, hogy ő lesz a sakktörténelem legfiatalabb világbajnoka. A szülők igyekeztek helyén kezelni a lelkesedést, hisz még négyéves sem volt. A gyermek sakktudása viszont látványosan fejlődött. Az édesapja kezdetben nem rakott fel minden bábut a maga részéről a táblára, majd odajutottak, hogy négyéves és egyhónapos korában legyőzte az édesapját, egyenlő küzdelemben. 
„Ekkor mondtam Timinek, a feleségemnek, ha kölcsön is kell kérnünk, de viszem versenyre Ronaldót. Nem vagyok profi játékos, lelkes amatőrként játszom, de abból a jobbik fajtát képviselem. Ha túltett rajtam, akkor más gyerekeket is képes lesz legyőzni.”

Tavaly februárban vett részt élete első hivatalos versenyén, Nagybányán, ahol 105 gyermek indult különböző korosztályokban. Ronaldo négyéves és két hónapos korában veretlenül nyerte meg a versenyt a saját kategóriájában.

Példaképe az edzőpartnere 

Az első magyarországi versenyén, Kisvárdán az U14-es korcsoportban indult, ahol rögtön a harmadik helyet szerezte meg, egyenlő pontszámmal a második helyezettel, csupán egy pontra lemaradva az elsőtől.  Egy újfehértói versenyen a felnőttmezőny B-csoportjában a harmadik helyen végzett, míg a Balkány-Cellspan Sakkupa amatőr felnőtt és ifjúsági rapid sakkverseny hetedik kiírásán az U18-as kategóriában hét pontot gyűjtött be a lehetséges kilencből, ami szintén a dobogó harmadik fokát jelentette a mezőny messze legfiatalabb játékosa számára. Telefonon beszélünk Balog Cristiannal, aki elmondja, hogy a fia az interjú közben is játszik online az edzőpartnerével, Lajos bácsival. Megkérdezem a kisfiút, hogy mi a kedvenc megnyitása világossal és sötéttel. Az olasz megnyitás és a szicíliai védelem - mondja Ronaldo, aki még tanulja a szicíliai szó helyes kimondását. Az is kiderült, hogy amíg velem beszélgetett, letelt az ideje, ezért elvesztette a partit.  Amikor a kedvenc játékosáról kérdezem, Lajos bácsit nevezi meg. Cristian szerint ő a példaképe, akivel sokszor vaksakkozni (a tábla és bábuk nélküli játék - szerk. megj.) is szoktak.

A teljes cikk itt olvasható: foter.ro

Hová, merre a hétvégén?

kert

 

 

 

 

 

 

Hová, merre a hétvégén?

kert