Japán birsalmasajt recept
- Írta: Kiss Ambrus Ilona
- Közzétéve Olvasóink küldték
A kapunk mellet van egy nagyon szép díszbokor, tavaszal gyönyörű rózsaszín virágokat hoz. Kiderítettem, hogy ez a japán birs.
Ősszel kisebb alma nagyságú terméseket hoz, mivel nem ismertem, ezek a termések általában vagy a kukában, vagy a komposztdombon végezték.
Idén gondoltam, hogy az interneten utánanézek, és láss csodát, a gyümölcs ehető!
Gyorsan még mielőtt lehullt volna, leszüreteltem, és elkészítettem a sajtot belőle. A pép akkor jó, ha egy kiskanállal a tányérra szedve, 5 percen belül megdermed.
Az íze egy kicsit savanykásabb, mint az igazi birsalmáé, ha valaki édesszájú, akkor több cukrot is tehet bele.
Hozzávalók / 10 adag
3 kg birs (japán )
1 kg cukor (kristály)
2 csomag vaníliás cukor
4 marék dió
Elkészítés
A birsalmát megmossuk, magházat eltávolítjuk, és kiskockákra szeleteljük.
Feltesszük annyi vízben főni, amennyi ellepi. 1 órán keresztül közepes lángon főzzük.
A megfőtt almaaprólékot kivesszük, és megturmixoljuk.
A maradék vízben 1 kg cukrot és 2 csomag vaníliás cukrot felolvasztunk, és kb. 10 percig forralunk, kevergetve.
A pépet belekeverjük a szirupba, és ezzel is főzzük 15 percig.
Tepsibe zsírpapírt vagy alufóliát terítünk le, és erre 1 cm-er vastagságba kiöntjük a pépet, megszórjuk dióval.
Forrás: nosalty.hu