DAP online ADS KV 1200x150 1016

Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Oct 21, 21:51

Napégés kezelése természetes gyógynövénnyel - Házi kövirózsa 2. rész

  • Közzétéve Életmód

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincsével, a gyógynövényekkel történő lehetséges kezelésekről írok.

kövirózsa három határ

A mai cikkben folytatom a napégés esetén felhasználható gyógynövények bemutatását. Ha már megtörtént a baj, akkor az égett (de hámréteget tartalmazó) felület, kezelésére felhasználhatjuk a házi kövirózsát is.

A Házi kövirózsa (Sempervivum tectorum) hazánkban is honos örökzöld pozsgás növény. Így a kiskertünk, a sziklakertünk díszei lehetnek. Lapos, húsos leveleiből présnedvet ki tudjuk nyomkodni, akár kézzel is.

Népgyógyászatunkban az egyik legősibb segélynyújtó gyógynövény. A levél présnedv gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású, ezért kisebb sérülések esetén is felhasználhatjuk, illetve égési sebeket is gyógyíthatunk vele.

A napégett bőrfelületre csepegtessük rá a kövirózsa présnedvét és óvatosan kenjük szét. Nem csak a gyulladást csökkenti, de kondicionálja, regenerálja a bőrt, elősegíti a hámosodást.

A gyulladáscsökkentő gyógynövény használata mellett fontos az égett felület hidratálása. Krémek használatakor érdemes tartósító-, illatanyag- és színezék mentes termékek felhasználása. Célszerű kamillát vagy körömvirágot vagy ezek hatóanyagait tartalmazó készítményeket előtérbe helyezni.

A Házi kövirózsának ismert népgyógyászati felhasználása száj-, arc-, középfülüregi gyulladások enyhítése. A középfülgyulladás esetén is a házi kövirózsa levelének présnedvét csepegtethetjük a fülünkbe. A preklinikai vizsgálatok bizonyították az présnedv antioxidáns, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatását.

Elérhetőség: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

TERMÉSZETES EGÉSZSÉG! Bacsikné Szigeti Gabriella Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, fitoterapeuta

DAP online ADS KV 700x700 1016

 

kert