Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Nov 22, 22:29

Miért szomorú a magyar, avagy az omega zsírsavak titkai

  • Közzétéve Életmód

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekkel történő gyógyítás lehetőségeiről írok.

hal grill

Az omega-3 és az omega-6 esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsavak, melyek a szervezetünk számára nélkülözhetetlenek, de mivel a szervezetünk nem tudja előállítani, kívülről kell bevinni ezeket. Omega-9 zsírsav nem esszenciális zsírsavak, amelyet az emberi szervezet saját maga is elő tud állítani.

Omega-3 zsírsavak tengeri halakban találhatóak meg, illetve a hazánkban élő busa is tartalmazza. Növények közül a hüvelyesekben, mogyoróban, dióban, továbbá az olíva-, szója-, lenmag-, kendermag-, repceolajában is megtalálható. Omega-6 zsírsavat a lenmag-, mák-, szójaolaj, dió, mogyoró és az állati zsírok is tartalmaznak. Omega-9 zsírsavakat az olíva-, repce-, szőlőmag, kukoricaolajban és a dióban, káposztában fordul elő.

Az omega-3 zsírsavakról egy tanulmány kiemeli kardioprotektív hatását a szívritmuszavarok miatti hirtelen szívhalál megelőzésében. Segít a koleszterinszint, a trigiceridszint, csökkentésében, csökken a vérrögök kialakulásának az esélye. Részt vesz a vérnyomás normalizálásában. Gyulladáscsökkentő hatású és hatékonyabbá teszi az immunrendszer működését. Reumás ízületi gyulladás kezelésében is kiválóan használható.

Az omega-6 és az omega-3 zsírsavak jó esetben 1:4 arányban, vagy ennél kisebb arányban vannak jelen az emberi szervezetben. Azonban a kutatások rámutatnak, hogy emberi fejlődésünk során, étkezésünkben jelentős változás történt és a táplálékkal a kelleténél több omega-6 zsírsavat viszünk be. Ez számtalan betegség kockázatát magában rejti.

A különböző mentális rendellenességek, köztük depresszió, demencia, skizofrénia, bipoláris rendellenesség és figyelemhiányos / hiperaktivitási rendellenesség (ADHD) kialakulásának és az autizmus kialakulásának fokozott kockázatával járnak. Továbbá a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának egyik okozója lehet a szükségesnél magasabb omega-6 zsírsavak.

Hogy miért szomorúak a magyar emberek, arra nem igazán lehet egyértelmű választ adni. Egy tanulmány szerint egyenes összefüggés van a hal és a halolaj fogyasztás növelése és a súlyos depressziós tünetek csökkenése között.

Elérhetőség: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

TERMÉSZETES EGÉSZSÉG! Bacsikné Szigeti Gabriella Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, fitoterapeuta

 

 További információ!

donerfkert