A méz természetes antibiotikum, csökkenti a trombózis és a szívinfarktus kialakulásának esélyét
- Írta: Bacsikné Szigeti Gabriella
- Közzétéve Életmód
A mézet évezredek óta használjuk a természtgyógyászatban megfázás, influenza és köhögés esetén. Kutatások során bebizonyították, hogy a méz hatékony antibiotikum, csökkenti a trombózis kialakulásának esélyét, így megelőzhetőek a szív- és érrendszeri betegségek, továbbá a szívinfarktus kialakulása.
Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekkel történő gyógyítás lehetőségeiről írok.
A mézet a mézelő méhek (Apis mellifera) nem az emberek számára készítik, hanem saját, jól szervezett társadalmuk fenntartásáért, saját maguknak táplálékul. A mézkészítés egy gondos, hosszadalmas folyamat. A mézelő méhek a virágokból összegyűjtött édes nektárt, a kaptárban a lép falán szétterítik, elpárologtatják belőle a felesleges vizet, és 5-6 napi munkát követően elkészül az egyszerű cukrokat tartalmazó tömény méz, amelyet lépsejtekbe töltenek. Egy kilogramm vöröshere méz készítéséhez a méheknek 7 millió vöröshere virág nektárját kell összegyűjteniük.
Az emberek számára a méz, a méhek szorgalmának gyümölcse, táplálék és természetes gyógyszer. A méz 80 %-a egyszerű cukrot tartalmaz, 17-20 % vizet, ezen kívül ásványi sókat, enzimeket, vitaminokat, koffeinsavat, fenolos és flavonoid vegyületeket, mint kaempferol, apigenin, kvercetin.
A mézet évezredek óta használjuk házi patikánkban megfázás, influenza és köhögés esetén. Kutatók a mézet hatékonyabbnak találták, az antibiotikumok és a vény nélküli kapható gyógyszerekkel szemben. A mézzel való kezelés csökkentette a köhögés gyakoriságát és a betegség idejét.
Megfázás, köhögés esetén csökkenti a méz a gyulladást és fájdalomcsillapító hatással is bír.
A méz remek bőrápoló szer, hiszen bizonyított a méz fényvédő és öregedésgátló hatása.
A méz méregtelenítő hatását, mézzel történő masszázs esetében vizsgálták. A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a bőrre felkent méznek megváltozik az összetétele a masszázs közben. A bőrből, az emberi szervezet számára nem kívánatos anyagok átkerültek a mézbe a masszázs végére.
A méz fogyasztása jó hatással van a memóriánkra is.
A méz csökkenti a vérlemezkék aggregációját, így nehezebben alakulhatnak ki trombusok, tehát a méz fogyasztásával megelőzhetjük a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívinfarktus kialakulását.
Szíverősítő italt készíthetünk; 1 teáskanál galagonyavirágos hajtásvéget 2 dl vízzel leforrázunk, lefedjük, majd 15 perc elteltével leszűrjük, 1 kiskanál mézzel összekeverjük. Napi egy-két csésze ital kúraszerű használatával karban tudjuk tartani a szívünket és érrendszerünket.
Egy zűrös, nehéz nap után, vagy ha nem tudunk elaludni, segíthet lefekvés előtt, egy mézes citromfű vagy levendula tea.
A cukorbeteg pácienseimnek az akácméz fogyasztását javaslom, mivel az akácméz tartalmazza a legtöbb gyümölcscukrot.
Sajnos nem mindenki fogyaszthat mézet. Gyomorsavtúltengés esetén, mézre való allergia esetén és egyes belső elválasztású mirigy túlműködése esetén nem javasolt a méz fogyasztása, továbbá 1 éves kor alatti kisgyermekeknek.
A különböző fajta mézek különböző hatásiránnyal rendelkeznek. Köhögés csillapító, például az akácméz, ezt a fajta mézet a gyomorsavtúltengésben szenvedők is fogyaszthatják. Nyugtató hatású a levendula és a citromfű méz. Visszértágulat esetén, érfal erősítő hatású a gesztenyeméz.
A méhek társadalmában, mint egy valódi államban, mindenkinek megvan a maga feladata. A világ leghasznosabb névtelen kis munkásairól beszélünk! A méh államot a királynő vezeti, vagyis az anya méh. Az anya 5 évig él és naponta körülbelül 3.000 petét rak le. Ezekből 21 nap múlva kelnek ki az utódok. Egy méhcsaládot körülbelül 60 ezer dolgozó és ezer here alkot. A dolgozóméhek a nyári időszakban mindössze 40 napig élnek.
A méhek nem csak a méztermelésben vesznek részt. A virágok beporzása nélkül, növények, így a zöldségek és a gyümölcsök sem hoznának termést, így nélkülözhetetlen vitamin- és tápanyagforrásoktól esnénk el. Ennek következménye súlyos élelmiszerhiány mellet, a táplálkozás egyoldalúságából eredő betegségek kialakulása lenne.
Elérhetőség: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
TERMÉSZETES EGÉSZSÉG! Bacsikné Szigeti Gabriella Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, fitoterapeuta