MK NemzKonz ADS 1200x150px 1122

Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Nov 25, 22:08

Pénzt hozó lencse

  • Közzétéve Életmód

Hagyomány szerint a lencse szemei pénzt jelképeznek. Ezért eszünk szilveszter éjfélkor, az újév kezdetén lencsét, mivel azt tartják, hogy minél több szem lencsét eszünk, annál több pénzük lesz az új esztendőben.

lencse

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincsével, a gyógynövényekkel történő lehetséges kezelésekről írok.

A lencse, a babbal és a borsóval együtt a pillangósvirágúak családjába tartozik. A Bibliában is megjelenik, mint az egyik legősibb termesztett növényünk. Kenyeret is sütöttek belőle, így ma is alternatív lehetőség lehet a gluténmentes diétában. Hippokratész ókori orvos, a májproblémákban szenvedőknek javasolta fogyasztását.

Nagy mennyiségű, könnyen emészthető fehérjéket, B1, B2 vitaminokat, vasat, cinket, folsavat, magnéziumot tartalmaz. Dél-ázsiai konyha egyik fő alapanyaga. Sokféle színben fellelhető. A zöld és barna fajták kiváló szelénforrások.

Antioxidáns hatása a benne található C-, -E-vitaminnak, glutationnak és fenolos vegyületeknek köszönhető. Ez segít lassítani a szervezetünk öregedését, szabadgyökmegkötő hatása miatt.

A lencsében olyan összetett vegyületek találhatóak, melyek fokozzák az immunrendszer működését, így részt vesznek a vírusok elleni küzdelemben.

A hüvelyesek napi fogyasztását javasolják a cukorbetegség megelőzése érdekében. A lencsének alacsonyabb a vércukorszint emelő tulajdonsága, mint például a búzának, mivel a hüvelyesekben található keményítőt a szervezet nagyon lassan veszi fel, így a benne fellelhető szőlőcukor hosszabb idő alatt kerül be a véráramba, így a vércukorszintet könnyebben tarthatjuk egyenletes szinten. Tej- és lisztérzékenységben szenvedő betegek diétájának is egyik lehetséges tápláléka a lencse. Hüvelyesek fogyasztása, azonban köszvényes betegek számára nem javasolt.

Javasolt a hüvelyesek főzés előtti vízben áztatása, a főzés napját megelőző éjszakán válogatást és mosást követően egy tál vízben. Ez nem csak a főzési időt csökkenti le, de így csökkentjük a szélgörcsök kialakulását okozó emésztetlen szénhidrátok mennyiségét. Javasolt főzéshez a puffadás csökkentése érdekében köményt, édesköményt használni.

Egy másik jellegzetes szilveszteri ételünk a sertés. A sertés az orrával kitúrja a szerencsénket, tarja a népi hiedelem.

A sertéshúst, sertészsírt egyesek egészségtelen ételnek tartják. Igaz, hogy a sertészsír telitett zsírsavakat tartalmaz, azonban az A-, D-, E-, K-vitaminok és a béta-karotin is csak zsírok jelenlétében tud felszívódni. A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja, hogy a felvett energiánk maximum 30 %-a származzon zsírból. A zsírok jó ízt adnak az ételnek, ínycsiklandó illatot árasztanak. A gond abból ered, ha túl sokat fogyasztunk belőlük.

A sertéshús kitűnő B-vitamin forrás és megfelelő cinkforrás. A jó minőségű sertéshús az egyik legsoványabb húsféle. Kevesebb zsír van benne, mint a bárány- vagy a marhahúsban. A csirkehússal való összehasonlítva, 10 dkg sovány sült sertéscomb 7 % zsírt, míg 10 dkg bőrözött csirkecomb 5,5 % zsírt tartalmaz.

Én minden szilveszterre lencsefőzeléket készítek, füstölt csülökkel és savanyúkáposztával.

Hozzávalók: 1 db füstölt csülök, 25dkg lencse, 1fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1db babérlevél, 0.5dl olívaolaj, 2 ek. liszt, 1 ek. paprika, 2,5 dl tejföl, 1 tk. ecet, ízlés szerint só, bors és őrölt köménymag.

Elkészítése: A füstölt csülköt feltesszük főni, ha megfőtt kivesszük a léből, és beletesszük a lencsét (melyet már egy éjszakán át beáztattunk), és teszünk bele babérlevelet.

Olivaolajon felpirítjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, majd a lisztet, paprikát, őrölt köménymagot. Felengedjük a lencse főzővízével, majd hozzákavarjuk a tejfölt, sózzuk és borsozzuk. (sóval óvatosan bánjunk, mert a füstölt sonkától már sós a víz). Simára keverjük (csak a hagymadarabok maradhatnak), majd hozzáadjuk az ecetet és az egészet a már majdnem puha főtt lencséhez adjuk. Folytonos kevergetés közben készre főzzük.

A megfőtt csülökből szeleteket vágunk. A lencsefőzeléket csülökdarabokkal és savanyúkáposztával tálaljuk.

Jó étvágyat és Boldog Új Évet kívánok!

Elérhetőségem: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. – időpontfoglalás, gyógynövénytermék rendelés - Nálam megtalálod a szükséges gyógynövény termékeket a gyógyuláshoz! Írj nekem a gmail címemre vagy keress facebook oldalamon messengeren.

TERMÉSZETES EGÉSZSÉG! Bacsikné Szigeti Gabriella Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, fitoterapeuta

 További információ!

MK NemzKonz ADS 700x700px 1122

donerfkert