Az orgonának nem csak az illata fonom, de gyógyhatása is van
- Írta: Esze Tamás Népe, Tarpa
- Közzétéve Életmód
Sokan nem is gondolnánk, hogy a csodás lila virágaival pompázó orgona az ehető növények közé tartozik.
Leveléből immunerősítő gyógyírt, virágjának szirmaiból pedig ízletes lekvárt is készíthetünk. Orgonalevél tea A megfázásos tünetek kezelésére, lázcsillapításra és izzasztószerként használt tinktúra 2 evőkanál levél felhasználásával 250 ml vízben leforrázva készíthető el.
A “teát” 2-3 órán át hűlni hagyjuk, majd leszűrjük és kifacsarjuk. Naponta 4×1 teáskanálnyi fogyasztható, evés előtt, 3-5 napon át.
Orgonavirág tinktúra, ízületi fájdalmakra, sebek kezelésére. A virágokat fél literes üvegbe szórjuk, és vodkát öntünk rá, majd 3 hétig sötétben, szobahőmérsékleten állni hagyjuk, ezt követően leszűrjük. Naponta 3×30 csepp fogyasztható, szintén étkezés előtt, 3 hónapon keresztül.
Külső pakolásként: 1/3 pohárnyi tinktúrát 1:2 arányban hígítva, fáslival átkötve a fájó területen használhatjuk. Orgonarügy diabétesz ellen Fél liter vízhez 2-3 evőkanál (rügyfakadáskor gyűjtött) rügyet hat órán keresztül állni hagyjuk, és leszűrjük. A folyadékot 24 órára beosztva kortyonként fogyasztjuk.
Orgonalekvár
Az orgonalekvár gyógyító hatásai ugyan kérdésesek, mégis az orgonareceptek közül a lekvár a legfínomabb és a legaromásabb. Elkészítése igen egyszerű, a végeredmény pedig fenséges.
Hozzávalók: – 2 liter térfogatnyi pucolt orgonavirág szirom (jól megpakolva) – 1,5kg cukor – 2 l víz – 1 narancs leve – 2 citrom frissen préselt leve és magjai
Elkészítés: Első lépésben összekeverjük a vizet a cukorral és lassú tűzön kevergetjük, míg a cukor elolvad, ezt követően felforraljuk. Forrás után hozzáadjuk a szirmokat és kis láng felett felére forraljuk, majd elzárjuk és estére állni hagyjuk. Másnap belecsavarjuk a narancs és citrom levét, majd újra felforraljuk.
A kihűlt lekvárt üvegekbe töltjük és dunsztoljuk. Nagyon finom!
Birtalan Katalin -Természetgyógyász/nepgyogyaszat.com