Őszibarack rák és stroke megelőző, koleszterinszint rendező gyógyhatása
- Írta: Bacsikné Szigeti Gabriella
- Közzétéve Életmód
Az őszibarack eredetileg Kínából származik, de ma már az egész világon termesztik. Ez a gyümölcs amellett, hogy ízletes, gazdag vitamin-, ásványi anyag- és antioxidáns forrás. A barack rendszeres fogyasztása javítja a látást.
A béta-karotin hozzájárul a szemek egészségéhez, ez a hatóanyag az őszibarackban jelentős mennyiségben megtalálható. A béta-karotintól kapja a barack a szép sárgás-pirosas színét. A szervezetünk a béta-karotinból A-vitamint állít elő, az ásványi sók és az A-vitamin lehetővé teszik, hogy gyógyítólag hasson a tüdőnkre.
Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, hagyományos népigyógyászat kutatója és szakértője, alkalmazója, oktatója, okleveles gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta, újságíró. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.
Vírussal terhelt időszakban fontos gyümölcsünk a barack, mert a benne található A-vitamin csökkenti a hörgők és a nyálkahártya irritációját. Az őszibarack segítségünkre van a légzőszerv nyálkahártya egészségének megőrzésében.
A barackban magnézium, foszfor, cink, réz, mangán és kalcium található. Továbbá a benne található vas támogatja a vörösvérsejtek képződését. Az őszibarack C-vitamint tartalma segít a vas beépülésében. Azoknak, akik vashiányos vérszegénységben szenvednek, a B12 vitamin mellett javasolt a magas vastartalmú élelmiszerek fogyasztása. A vas elősegíti a hemoglobin termelődését, ezzel csökkentve a fennálló vérszegénységet.
Az őszibarackban található sok A- és C-vitamin mellett, kálium, boron és szelén ásványi anyagok lelhetők fel. Boron áldásos hatása, hogy képes emelni, a férfi és női hormon szintjét a vérben. Az őszibarack női nemi hormon szint emelő hatású, ezáltal a változó korban lévő nőknél, hormon kiegyensúlyozó tevékenységet végez. Népi megfigyelés, hogy a menopauzás időszakban lévő nők és a terhes kismamák „megkívánják” az őszibarackot.
Az őszibarack A- és C-vitaminjai, jelentős szerepet töltenek be a bőr és a nyálkahártyák egészségében. Az A-vitamin nem engedi kiszáradni a bőrt, így a bőr puha és rugalmas marad. A barack C-vitamin tartalma szabadgyök megkötő hatású, felgyorsítja a sebgyógyulást, és segít az immunrendszerünk erősítésében is. Minden hölgy társam számára javaslom a napi egy őszibarack fogyasztását, a természetesen ragyogó és hibátlan bőrt elérése érdekében. Elfogyasztásával napi C-vitamin szükségletünk körülbelül 13,2 százalékát vihetjük be a szervezetünkbe. Hagyományos szépítőszerként használva, a barackot akár közvetlenül a bőrbe is dörzsölhetjük, ezzel mérsékelve a ráncok mélységét és mennyiségét.
Az őszibarack 100 grammja 41 kalóriát tartalmaz, magas cukorszintje ellenére, napi egy barack fogyasztását a fogyókúrázók is be tudják iktatni étrendjükbe. Az őszibarack 85 százaléka víz, magas a rosttartalma eltelít, így sokkal később leszünk éhesek újra.
Egy közepes méretű barack napi rostszükségletünk 6-9 százalékát fedezheti. A magas rosttartalmú ételekkel számtalan egészségügyi probléma megelőzéséhez járulhatunk hozzá, mint a vastagbélrák, diabétesz, és a szív- érrendszeri betegségek valamint a székrekedés.
Az őszibarack rendszeres fogyasztása hozzájárul a magas koleszterin rendezéséhez, mivel olyan fenolos vegyületeket tartalmaz, amelyek megelőzik az LDL azaz az alacsony sűrűségű lipoprotein, a rossz koleszterin oxidációját, így az érelmeszesedés kialakulásában, az erek belső falán keletkező lerakódások megelőzésében segíti szervezetünket.
Az őszibarackban található antioxidánsok jót tesznek a szívnek, mert semlegesítik a szabadgyököket. A barack bioaktív összetevői, támogatják a szervezetünket a metabolikus szindróma leküzdésében.
Az őszibarack méregtelenítő hatását a magas rosttartalom mellett káliumtartalmának köszönheti, így a belekből, a gyomorból, májból és a veséből is könnyebben távoznak a méreganyagok. A sok rost kiszorítja a felesleges méreganyagokat a vastagbélből, a magas káliumtartalom pedig csökkenti a vesebetegségek és a fekélyek kialakulásának esélyét. Az őszibarack könnyen emészthető, jellemzően nem okoz problémát a gyomornak.
Az őszibarack gazdag antioxidáns tartalmának tulajdonítható, hogy meggátolja a rákos sejtek növekedését. Elsősorban a tüdő-, a vastagbél- és a szájüregi rák ellen tartják hatékonynak a kutatók. Az őszibarackban lévő fenolsavak, mint a klorogénsav és a neoklorogénsav, képesek megállítani a mellráksejteket növekedését, miközben védik az egészséges sejteket.
A test méregtelenítése, a vér méregtelenítésre is kiterjed. A főbb szerveink (máj, szív, tüdő, vesék) könnyebben regenerálódnak, a szervezet méregtelenítését követően.
A barack magas kálium és alacsony nátrium színje, hozzájárul a vérnyomás egészséges szinten tartásához Az őszibarack rendszeres fogyasztása antioxidánsai révén nem csak az akut agyi érkatasztrófa és a szívroham ellen vértez fel minket, de immunrendszerünket is erősíti.
Az őszibarack kiváló gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Nem véletlen, hogy a dietetikusok a barack rendszeres fogyasztását ajánlják a köszvényben vagy reumában szenvedő betegeknek. Az őszibarack jótékony hatásának megnyilvánulása érdekében nyersen, a héj eltávolítása nélkül fogyasszuk.
Az őszibarackban lévő fluorid, az izmokra, csontokra, így a fogak állapotára is kedvező hatást gyakorol.
Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ , +36/30-529-85-74
"Olcsóbb, mint a gyógyszertár": https://webshop.gabrielherbs.hu/spl/355674/OSSZES-TERMEK - webshopomban pár kattintással megvásárolhatod az ellenőrzötten jó minőségű gyógynövény készítményeket. Gyors és biztonságos termék kiszállítás az egész országban.