MK voks2025 II ADS 1200x150 0530

Bejelentkezés
Frissítve: 2025 Jun 14, 23:53

A csodálatos spenót, ideje megszeretni

  • Közzétéve Életmód

Spenót: ideje megszeretni, mert rákmegelőző, segít megelőzni az időskori vakság kialakulását, és vérszegénység esetén javallott a fogyasztása

 spenót

Népi hagyományok szerint, spenót fogyasztását javasoljuk, magas vérnyomás, vérszegénység, székrekedés esetén. Vérszegénység esetén a spenót fogyasztása javasolt, mert a benne található vas felszívódását elősegíti a magas C-vitamin tartalma. Ilyen, C-vitaminban gazdag gyógynövény például a homoktövis. A spenót magas C-vitamin, valamint gazdag E-vitamin tartalma antioxidáns hatású, amelyek szabadgyök-megkötő képességgel rendelkeznek. Így szerepe van az oxidatív stressz elleni védelem.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, hagyományos népigyógyászat kutatója és szakértője, alkalmazója, oktatója, okleveles gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta, újságíró. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.

A spenót (Spinacia oleracea) a disznóparéjfélék (Amaranthaceae) családjába tartozik. A mérsékelt éghajlat növénye. Származását a Közel-Keletre teszik. A spenótot nevezik még, parajnak, spinácnak, spinótnak. 100 gramm spenót a napi A-vitamin szükséglet 59 %-át, vas 21 %-át, K-vitamin tartalom 460 %-át tartalmazza. A spenót 30 cm magasra növő egyéves áttelelni képes növény. Változatos méretű, hosszúkásan ovális hegyes végű levelei 2-30 cm hosszúak. Kétlaki növény, a nőivarú virágok sárgászöld színűek a levélhónaljban helyezkednek el, míg a hívivarú, rövid kocsányon elhelyezkedő álernyős virágzat.

A spenót A-, B-, C-, E-, K-vitamint, nátriumot, káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, ként, mangánt, folsavat, cinket, rezet, jódot, arzént, klorofilt, mézgákat tartalmaz. A spenót levélben található még szaponin, betain, oxalát és nitrát.

Kutatások szerint a spenót fogyasztásának rákmegelőző hatása van. A spenótban jelentős mennyiségben találhatóak karotinoidok, egyike a béta-karotin, ami az A-vitamin előanyaga. Sok antioxidáns hatású lutein nevű karotinoid is van a spenótban. Harward Egyetem kutatása szerint a karotinoidokban gazdag étrend segít megelőzni az időskori vakság kialakulását okozó macula-degeneracio kockázatát.

A spenót folsav tartalma segítséget nyújt a terhes nők számára, a folsavhiányból eredő, babák fejlődésében bekövetkező velőcső-záródási rendellenesség megelőzésére.

A friss spenót levelei mélyzöldek, zsengék, ízét tekintve savanykás, enyhén kesernyés ízű zöldség. Spenótot nyersen is fogyaszthatjuk, azonban az egy perces forró vizes fürdő a jelenleg leginkább ajánlott elkészítési módja (a megtisztított spenótot felforralt vízbe tesszük, és lassú tűzön maximum egy percig hőkezelőjük). Egy perc elteltével gyorsan visszahűtjük a spenótot, ezért jeges vízbe szedjük át. A spenót magas oxalát tartalmú növény. Az oxalátsav – egyes kutatási adatok szerint - egyrészt gátolja a kalcium és a vas felszívódását, másrészt a felhalmozódása fokozhatja az oxalat kövek kialakulását a vesében. A spenót hőkezelését, azért érdemes elvégezni, mert a hőkezelés hatására a növény oxalátsav tartalma csökken. Azonban vigyázzunk, hogy ne főzzük túl ezt a zöldséget, mivel a hőérzékeny vitaminok kárba veszhetnek, továbbá a zöldség elveszíti a klorofilban gazdag zöld színét, és állaga is megváltozik. Kutatások rávilágítanak arra, hogy valóban csökkenhet a spenót oxalátsav tartalma miatt, a vas és kalcium felszívódása, de hogy ez kialakulhasson, nagyon nagy mennyiségű spenótot kellene elfogyasztanunk. A spenót fogyasztása bizonyítottan ellenjavalt vese-, hólyagproblémában szenvedő betegek számára, mivel oxalát tartalmának felhalmozódása következtében fokozott vese- és hólyagkövesedés alakulhat ki. Ezt fokozhatják az egyidejűleg fogyasztott C-vitamin készítmények. Ellenjavallt a spenót fogyasztása a májbetegségben, ízületi gyulladásban, reumában, gyomorfekélyben, nyombélfekélyben szenvedő betegek esetén is. A spenót előnyös hatásai ellenére sem javasolt a mindennapos fogyasztása, mivel a magas oxalátsav tartalom mellett jelentős nitrát tartalommal is bír.

A spenótot Magyarországon leginkább, mint főzeléknövényt ismerjük és sokak számára, elsősorban a gyermekeknél a tökfőzelékhez hasonló „nem szeretem” hatást vált ki. Próbáljuk ki a különböző nemzetek spenótot tartalmazó ételeit, hogy színesebbé tegyük saját konyhánkat és a gyermekek számára is kedvelt zöldséggé váljon a spenót. Forró vizes fürdőt követően hidegen sajtolt olajjal, különböző fűszerekkel – bors, kömény, szerecsendió - ízesítve, sajttal, fokhagymával, vöröshagymával, paprikával, paradicsommal, sárgarépával, zsázsával gazdagítva készíthetünk belőle salátákat. A húsimádók, salátájukat kiegészíthetik bacon szalonnával.

A spenótban is megtalálható kálium és magnézium szerepet játszik a kiegyensúlyozott vérnyomásban.

A szem egészségének is jót tesz a spenót fogyasztása, mivel található A-vitamin, lutein, zeaxantin antioxidáns is benne. A lutein és a zeaxantin is a szemben található sárgafolt alkotója, amely nélkülözhetetlen a látáshoz. Hiányában a szem nem képes kiszűrni a roncsoló kék fényt, ekkor a látás homályossá válik, súlyos esetben pedig akár vakság is bekövetkezhet. A spenót az egyik legalkalmasabb növényünk ennek a megelőzésére.

A spenót levélben található szaponin kedvező hatással bír az emésztésre, a hasnyálmirigy működésére. Az élelmiszeripar egyik fontos klorofill alapanyaga a spenót.

Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ , +36/30-529-85-74

"Olcsóbb, mint a gyógyszertár": https://webshop.gabrielherbs.hu/spl/355674/OSSZES-TERMEK - webshopomban pár kattintással megvásárolhatod az ellenőrzötten jó minőségű gyógynövény készítményeket. Gyors és biztonságos termék kiszállítás az egész országban.

 

További információ!

 

MK voks2025 II ADS 700x700 0530

Helyi reklám!
Márokpapiban Szakács Csabáék várják a boltba a vásárlókat, a sörözőbe pedig a kikapcsolódni vágyókat.
A fagyizóban finom csavaros krémfagyit kínálnak és a gyerekeket saját játszótér is várja.