A csodálatos spenót, ideje megszeretni
- Írta: Bacsikné Szigeti Gabriella
- Közzétéve Életmód
Spenót: ideje megszeretni, mert rákmegelőző, segít megelőzni az időskori vakság kialakulását, és vérszegénység esetén javallott a fogyasztása
Népi hagyományok szerint, spenót fogyasztását javasoljuk, magas vérnyomás, vérszegénység, székrekedés esetén. Vérszegénység esetén a spenót fogyasztása javasolt, mert a benne található vas felszívódását elősegíti a magas C-vitamin tartalma. Ilyen, C-vitaminban gazdag gyógynövény például a homoktövis. A spenót magas C-vitamin, valamint gazdag E-vitamin tartalma antioxidáns hatású, amelyek szabadgyök-megkötő képességgel rendelkeznek. Így szerepe van az oxidatív stressz elleni védelem.
Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, hagyományos népigyógyászat kutatója és szakértője, alkalmazója, oktatója, okleveles gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta, újságíró. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.
A spenót (Spinacia oleracea) a disznóparéjfélék (Amaranthaceae) családjába tartozik. A mérsékelt éghajlat növénye. Származását a Közel-Keletre teszik. A spenótot nevezik még, parajnak, spinácnak, spinótnak. 100 gramm spenót a napi A-vitamin szükséglet 59 %-át, vas 21 %-át, K-vitamin tartalom 460 %-át tartalmazza. A spenót 30 cm magasra növő egyéves áttelelni képes növény. Változatos méretű, hosszúkásan ovális hegyes végű levelei 2-30 cm hosszúak. Kétlaki növény, a nőivarú virágok sárgászöld színűek a levélhónaljban helyezkednek el, míg a hívivarú, rövid kocsányon elhelyezkedő álernyős virágzat.
A spenót A-, B-, C-, E-, K-vitamint, nátriumot, káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, ként, mangánt, folsavat, cinket, rezet, jódot, arzént, klorofilt, mézgákat tartalmaz. A spenót levélben található még szaponin, betain, oxalát és nitrát.
Kutatások szerint a spenót fogyasztásának rákmegelőző hatása van. A spenótban jelentős mennyiségben találhatóak karotinoidok, egyike a béta-karotin, ami az A-vitamin előanyaga. Sok antioxidáns hatású lutein nevű karotinoid is van a spenótban. Harward Egyetem kutatása szerint a karotinoidokban gazdag étrend segít megelőzni az időskori vakság kialakulását okozó macula-degeneracio kockázatát.
A spenót folsav tartalma segítséget nyújt a terhes nők számára, a folsavhiányból eredő, babák fejlődésében bekövetkező velőcső-záródási rendellenesség megelőzésére.
A friss spenót levelei mélyzöldek, zsengék, ízét tekintve savanykás, enyhén kesernyés ízű zöldség. Spenótot nyersen is fogyaszthatjuk, azonban az egy perces forró vizes fürdő a jelenleg leginkább ajánlott elkészítési módja (a megtisztított spenótot felforralt vízbe tesszük, és lassú tűzön maximum egy percig hőkezelőjük). Egy perc elteltével gyorsan visszahűtjük a spenótot, ezért jeges vízbe szedjük át. A spenót magas oxalát tartalmú növény. Az oxalátsav – egyes kutatási adatok szerint - egyrészt gátolja a kalcium és a vas felszívódását, másrészt a felhalmozódása fokozhatja az oxalat kövek kialakulását a vesében. A spenót hőkezelését, azért érdemes elvégezni, mert a hőkezelés hatására a növény oxalátsav tartalma csökken. Azonban vigyázzunk, hogy ne főzzük túl ezt a zöldséget, mivel a hőérzékeny vitaminok kárba veszhetnek, továbbá a zöldség elveszíti a klorofilban gazdag zöld színét, és állaga is megváltozik. Kutatások rávilágítanak arra, hogy valóban csökkenhet a spenót oxalátsav tartalma miatt, a vas és kalcium felszívódása, de hogy ez kialakulhasson, nagyon nagy mennyiségű spenótot kellene elfogyasztanunk. A spenót fogyasztása bizonyítottan ellenjavalt vese-, hólyagproblémában szenvedő betegek számára, mivel oxalát tartalmának felhalmozódása következtében fokozott vese- és hólyagkövesedés alakulhat ki. Ezt fokozhatják az egyidejűleg fogyasztott C-vitamin készítmények. Ellenjavallt a spenót fogyasztása a májbetegségben, ízületi gyulladásban, reumában, gyomorfekélyben, nyombélfekélyben szenvedő betegek esetén is. A spenót előnyös hatásai ellenére sem javasolt a mindennapos fogyasztása, mivel a magas oxalátsav tartalom mellett jelentős nitrát tartalommal is bír.
A spenótot Magyarországon leginkább, mint főzeléknövényt ismerjük és sokak számára, elsősorban a gyermekeknél a tökfőzelékhez hasonló „nem szeretem” hatást vált ki. Próbáljuk ki a különböző nemzetek spenótot tartalmazó ételeit, hogy színesebbé tegyük saját konyhánkat és a gyermekek számára is kedvelt zöldséggé váljon a spenót. Forró vizes fürdőt követően hidegen sajtolt olajjal, különböző fűszerekkel – bors, kömény, szerecsendió - ízesítve, sajttal, fokhagymával, vöröshagymával, paprikával, paradicsommal, sárgarépával, zsázsával gazdagítva készíthetünk belőle salátákat. A húsimádók, salátájukat kiegészíthetik bacon szalonnával.
A spenótban is megtalálható kálium és magnézium szerepet játszik a kiegyensúlyozott vérnyomásban.
A szem egészségének is jót tesz a spenót fogyasztása, mivel található A-vitamin, lutein, zeaxantin antioxidáns is benne. A lutein és a zeaxantin is a szemben található sárgafolt alkotója, amely nélkülözhetetlen a látáshoz. Hiányában a szem nem képes kiszűrni a roncsoló kék fényt, ekkor a látás homályossá válik, súlyos esetben pedig akár vakság is bekövetkezhet. A spenót az egyik legalkalmasabb növényünk ennek a megelőzésére.
A spenót levélben található szaponin kedvező hatással bír az emésztésre, a hasnyálmirigy működésére. Az élelmiszeripar egyik fontos klorofill alapanyaga a spenót.
Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ , +36/30-529-85-74
"Olcsóbb, mint a gyógyszertár": https://webshop.gabrielherbs.hu/spl/355674/OSSZES-TERMEK - webshopomban pár kattintással megvásárolhatod az ellenőrzötten jó minőségű gyógynövény készítményeket. Gyors és biztonságos termék kiszállítás az egész országban.