Három dolog, amit nem tudtál a banánról!
- Írta: Háromhatár
- Közzétéve Életmód
Az élelmiszerek igazi csodája. Édes és krémes, ideális étkezések közti nassolásra és tökéletes a karcsúság hosszútávú megtartására. Azonban ezeken a mindenki által ismert tulajdonságain túl, a banánnak vannak meglepőbb sajátosságai is.
Fotó: Any Lane: pexels.com
Erősebb az energiaitaloknál
“Energiaital helyett egyél banánt!” – tanácsolják újabban a specialisták. Ez év májusában, egy atlétákon végzett felmérés kimutatta, hogy nagyobb volt a dopamin szintjük azoknak akik banánt ettek, mint azoknak, akik energiaital mellett döntöttek. Sőt, a dopaminszint a banán elfogyasztása után egy órával is növekedett. A banán nem csak, hogy feladta a leckét az energiaitaloknak, de jobb közérzetet is teremtett az atlétáknak.
Minél foltosabb a héja, annál hatékonyabb a rák ellen
Japán kutatások szerint, egy foltos héjú, jól kisütött banán egy TNF (tumornekrózis faktor) nevű anyagot termel, amely elpusztítja a rákos sejteket. Minél sötétebb a héja, annál nagyobb a rákellenes és immunerősítő hatása.
Másnaposság ellen Magas kálium tartalma magyarázza
Egyél egy banánt lefekvés előtt vagy közvetlen felkelés után, és megszabadulsz a másnaposság kellemetlen tüneteitől! A táplálkozási szakértők napi egy banánt ajánlanak.
íme három ínycsiklandozó recept:
Sült banán
Számos ország gasztronómiájában megtalálható ez az eledel. Egyes helyeken desszertként, máshol előételként vagy köretként tálalják, a különbség csak az elkészítés menetében van.
Banános-kiwis shake
Tökéletes reggeli. Nemcsak felébreszt, de ha nem vagy híve a kiadós reggelinek, ez épp elegendő lesz!
Banánfelfújt csokival
Egy édes felfújt tökéletes befejezése lehet egy vacsorának. Ez kielégíti a csoki után való sóvárgást, miközben a banán lágyan olvad a szájban.