DAP online ADS KV 1200x150 1016

Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Oct 21, 21:51

Covid 19, járvány egy mentős szemével

  • Közzétéve Életmód

Járvány van Magyarországon, ezt most már mindenki tudja. Ezzel együtt borzalmas zavar is van. Mindenhonnan ömlik ránk az információ, mit tegyünk, mit ne tegyünk, mivel mossunk kezet, mi legyen a maszkokkal...

koronavirus mentok1A fotó illusztráció!

Amit a következőkben írok, az a magán vélemény lesz, nem vagyok járványügyi szakember, csak egy mezítlábas mentős, aki akaratán kívül sajnos ennek az egésznek a közepébe, a frontvonalba találta magát egyik percről a másikra.

Először is a legfontosabb az összefogás.

Most nincs helye a gyűlölködésnek, az emberek kihasználásának, a rosszindulatú pletykáknak. Az embereknek össze kell fognia, segítenünk kell egymást, és nem elzárkózni, rémhíreket terjeszteni a másikról. Igen tudjuk, városunkban is van fertőzött, és akkor mi van. Ma ő, holnap én, holnapután te, a vírus nem válogat. Segítsünk azoknak, akiknek szükségük van rá!



Másodszor a védekezés!

Rengeteg információ kering erről is. Szerintem a legfontosabb viseljünk maszkok, és esetleg kesztyűt is, de szerintem a maszk fontosabb. Ez egy légutakon, nyálkahártyákon keresztül terjedő vírus, vagyis a bőrünkön nem fog átmenni. Az orrunkat, szánkat kell védeni elsősorban.

Tudom, hogy még mindig furcsán néznek a maszkot viselő emberekre, engem is értek atrocitások az utóbbi héten emiatt, de ezekkel nem kell foglalkozni. Azt is tudom, hogy nem, vagy csak horror áron lehet maszkot kapni, és a sebészeti egyszer használatos maszk nem is nyújt százszázalékos védelmet DE ha mindenki hord egyszerű maszkok a fertőzés veszély jelentősen csökken.

Maszkot pedig nem nehéz varrni sem. Én is a netről tanultam meg, még varrógépre sincs szükség, csak egy kis vászonra, egy ügyes kezű anyukára, vagy nagymamára, és kész. Varrógéppel persze egyszerűbb, nekem is van és igyekszem is minél több maszkot megvarrni, amiket aztán elajándékozok azoknak, akik kérik természetesen ingyen, mert mint írtam most össze kell fognunk.

És ha végkép nem tudunk egy maszkot összeütni, kössünk egy kendőt, sálat az orrunk és a szánk elé!

Kézmosás, kontra kesztyű. Ha lehet mindkettő.

De ugyanazt a kesztyűt nem szabad napokon keresztül használni, mert fertőzésveszélyes. Mindig ki kell dobni, ha hazaértünk a bevásárlásból. Önmagában használva pedig semmit nem ér, csak hamis biztonságérzetet ad. Sajnos kesztyűben ugyanúgy megérintjük az arcunkat, mint anélkül. Rosszabb esetben rágyújtunk kesztyűben, vagy eszünk.

Én például inkább az állandó kézmosásra szavazok,

és igyekszem csak azt megfogni, amit muszáj. Nem hordok kesztyűt, de állandóan mosok kezet sima szappannal, de alaposan. Mindenkinek szive joga, hogy mivel moss kezet, de szerintem a sima szappan tökéletes, csak legyen alapos a kézmosás. Persze fertőtlenítőt is használhatunk, ha van, de tudom ez is hiánycikk. A legegyszerűbben hyperol tablettából tudunk csinálni, ami a gyógyszertárakban még kapható, ha már nem tudtunk kész terméket venni. Az nem túl drága. És itt újra megjegyezném, hogy ez az én magánvéleményem. 

Maradjunk otthon! Igen próbáljunk meg a lehető legkevesebbet kimozdulni,

DE ez nem jelenti azt, hogy a házba kell maradni.

Levegőzni, kimenni a napra igenis kell.

Az UV sugarak egyébként is fertőtlenítő hatásúak, ráadásul a D vitamin termelésünkhöz (ez segíti az immunrendszer működését) is szükség van napra. Szóval menjünk ki az udvarra, teraszra, ház elé, csak kerüljük a közvetlen érintkezést más emberekkel.



Ha sétálni megyünk, vegyünk fel maszkot, ha megállunk néhány szóra egy barátunkkal tartsunk távolságot, minimum egy métert, ne fogjunk kezet, ne öleljünk meg senkit az utcán. Most nincs itt az ideje a baráti összejöveteleknek, még akkor sem, ha ezt a kertbe tartjuk, sőt a nagy családi rendezvényeket is halasszuk máskorra.

 Fogjunk össze és vigyázzunk magunkra, és másokra!

DAP online ADS KV 700x700 1016

 

kert