Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Sep 28, 21:50

Adómentes megtakarítást keresünk? Mutatunk hármat!

Azt már korábbról tudjuk, hogy a legtöbb befektetésből származó jövedelem után is adót kell fizetni. Ennek mértéke – ha ez nem lenne elég – nem is kevés: a 15 százalékos személyi jövedelemadó mellett tavaly június 1-je óta 13 százalékra emelkedett a szociális hozzájárulási adót mértéke, amely szintén a befektetett jövedelem után fizetendő.

adomentes

A magyarok többsége igyekszik ezért adómentes megtakarítási lehetőségeket keresni. Az alábbiakban összegyűjtöttünk három olyan lehetőséget, amelyek segítségével mentesülhetünk az adófizetés alól.

Melyik a legnépszerűbb adómentes befektetési eszköz?

Az elmúlt években jelentős mértékű befektetési összeg vándorolt magyar állampapírba, 2023-ban ez közel 1500 milliár forint befektetésit jelentett. A magyarok egyik legkedveltebb befektetése a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), amelyben mára több mint 7000 milliárd forintot tartanak a kisbefektetők. Ez nem meglepő, mivel ez az eszköz nemcsak adómentes, hanem az inflációval is lépést tart. A 2023. november 28-án kivezetett, 2033/I sorozatszámú papír mostantól 17,85%-os kamattal ketyeg.

Fontos megemlíteni, hogy nemcsak a prémium állampapír adómentes, hanem minden 2019. június 1. után kibocsátott állampapír. Ide tartozik az Egyéves Magyar Állampapír, a Bónusz Magyar Állampapír, a Fix Magyar Állampapír, a Babakötvény, a Kincstári Takarékjegy, és az Euró Magyar Állampapír is. Így ezekkel az eszközökkel mentesülhetünk mind a személyi jövedelemadó, mind a tavaly bevezetett szociális hozzájárulási adó fizetése alól, ami jelentős megtakarítást eredményezhet.

Amiről kevés szó esik: a TBSZ

A tartós befektetési számla, vagy röviden TBSZ az értékpapírszámla egy olyan típusa, amely hosszabb időtáv után adókedvezményt vagy adómentességet biztosít. Három év után a kedvezményes adókulcs 10 százalék, szemben a normál 15 százalékos SZJA-val. Ha megtakarításunkat öt évig a számlán tartjuk, akkor teljes adómentességet élvezhetünk.

Fontos megjegyezni, hogy függetlenül az időtávtól, a megtakarítás a szociális hozzájárulási adó alól is mentesül. Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb előnyök eléréséhez legalább 5 évig érdemes a számlán tartani a pénzünket. Ebből adódik tehát, hogy a tartós befektetési számla kiváló választás azok számára, akik egyösszegű befektetésben gondolkodnak, és nem csupán a vagyonuk megőrzésére, hanem annak növelésére is törekszenek.

Újra népszerű a lakástakarékpénztár

A lakástakarékok vonzerejét régebben elsősorban a befizetések után járó 30 százalékos, évente legfeljebb 72 ezer forintos állami támogatás adta. Az állami támogatás 2018. októberi megszűnése után hosszú ideig az LTP-k csak akkor kerültek szóba, ha valaki – például az Erste vagy az OTP – felfüggesztette termékei értékesítését, vagy teljesen kivonult a piacról, ahogy az Aegon is tette. Ezzel szemben jelentős fordulatot jelentett, amikor az idén tavasszal először az OTP, majd néhány héttel később az Erste is bejelentette, hogy új termékcsaládot vezetnek be.

Nem meglepő tehát, hogy a mostani piaci szereplők, akik korábban is jelen voltak, éppen az egykori állami támogatásra emlékeztető, akár 30 százalékos kamatprémiumot kínálnak, hogy újra vonzóvá tegyék termékeiket.

Jelenleg az LTP három helyen érhető el. A Fundamenta, az OTP Bank és az Erste Bank fiókjaiban nyithatunk bármikor lakáscélú megtakarítást. Bár a jóváírások eltérőek, az egységesített betéti kamatláb mutató (EBKM) alapján látható, hogy 4 év alatt legfeljebb évi 6,22 százalékos, 8 év alatt pedig évi 6,14 százalékos hozamot érhetünk el. Az új lakástakarékpénztár is adómentes megtakarítást kínál, így ezzel a termékkel is kedvezően járhatunk.

Forrás: Creditline.hu

 

 

 

 

 

Hová, merre a hétvégén?

kert